Mandliriis kirsikastmega ehk risalamande

Tüüpiline Taani jõuludessert. Risalamande sisse peidetakse alati terve mandel. Külaline, kelle desserdi sisse see satub, saab võõrustajalt väikese jõulukingi.

Kui armastad kisselli ja kompotti, siis tee seda kirsikastet igaks juhuks topelt :)

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Riisipuder:

1 l 2,5%-list piima

150 g pudruriisi

1 vanillikaun

Lisaks:

5 dl 35% rõõska koort

100 g mandlilaaste + 1 terve mandel

2-3 sl suhkrut

Kirsikaste:

680 g purk konservitud kivideta kirsse

1-2 sl maisitärklist

2 sl vett

Valmistamine

Lase piim nõrgal tulel keema tõusta.

Pese riis külmas vees. Kurna ja lisa keevale piimale koos vanillikaunaga. Sega väga nõrgal tulel, kuni piim uuesti keema hakkab. Kata pott kaanega ja hauta 45-60 minutit, kuni piim on imendunud ja riis pehme. Lase pudrul täielikult jahtuda.

Sega jahtunud riisipuder vahustatud koore ja mandlitega, vajadusel maitsesta suhkruga.

Serveeri koos sooja kirsikastmega: soojenda kirsid omas mahlas. Sega maisitärklis külma veega, lisa kirssidele. Keeda tasasel tulel paar minutit, kuni kaste pakseneb.

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2012. a. detsembrinumbris ja jõulualbumis JÕULUD 2022. aastal, pildid tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Sirliiz
postitatud 26.12.2008 17:55

Väga mõnus magustoit jõulupühade õhtusöögi lõpetuseks. Retseptis olevast kogusest sain 10 üsna suurt magustoidupokaalitäit, ma usun, et teinekord teeksin poole riisimagustoidu kogusest kuid kirsikastet retsepti täisportsjoni.

kraabits
postitatud 26.12.2008 18:23

Väga mõnus jõulumagustoit. Terve perekond kiitis ning sõi isegi 4-aastane, kes on vägagi valiv.

hm
postitatud 12.01.2009 10:37

Elasin Taanis ja seal oli see igajõulune traditsiooniline magustoit! Tegin nüüd selle sama retsepti järgi Eestis ka ja maitses nagu päris! Kõik kiitsid - pidi nii hea vaheldus kõiksugu kookidele olema

Ullike
postitatud 27.12.2009 12:17

Tänavune jõulumaustoit. VÄGA maitsev! Keetsin putru aurupotis (no kardan kõrbema minekut) ja oleks võinud seetõttu vedelikukogust veidi vähendada. Kuid pisukese pool-kurnamise tulemusena jäi konsistens ikka õige. Kogusest tuli välja 6 nn martiinipokaali + üks magustoidu-kausike. Meeldis,e t ei olnud ülimagus ja kirsikastmeta pole mõtet tehagi - see andis ikka viimase lihvi.

Eda
postitatud 27.12.2010 10:57

ülihea! magusust saab reguleerida vastavalt maitsele.

Hexy
postitatud 15.05.2011 21:29

Suurepärane!!!!!!!!!!

Kaneelikang
postitatud 26.12.2012 11:45

See magustoit meeldis absoluutselt kogu perele, nähtavasti saab sellest nüüd meie traditsiooniline jõulumagus.

reti
postitatud 26.12.2013 16:56

Väga maitsev! Kaks portsu veel alles ja ime-ime - mandel leidmata!

Kohvikas
postitatud 02.02.2015 20:22

See on nagu mu taanlasest ämm teeb. Erinevus on selles, et tema ei kasuta mandlilaaste, vaid hakib mandlid jämedamateks tükkideks ning ühe terve suurema mandli lisab kaussi. Kisrikastet ta ei tee, vaid poes on laialdaselt saadaval erinevaid kastmeid, ja siis lisatakse seda vastavalt soovile kas soojalt või külmalt Ka ei jaotata kohe portsjoniteks, aid suure kausiga tõstetakse lauale ja enne ei lõpetata, kui kauss tühi, alles siis kougid põske peidetud mandli välja.

Siiri Treufeld
postitatud 23.12.2015 17:13

Risalamande on ülihea!

Eda Rajamets
postitatud 25.12.2017 12:30

Meie jõuluhommiku traditsiooniline maius. Väga-väga hää :)

Htaigo Taigo
postitatud 25.12.2017 16:45

lausa rabav. nämma.

Kaja Beilmann
postitatud 26.12.2017 22:25

Mina sõin seda Rootsis jõuludel ja tõeliselt maitsev.

Maalt ja hobusega
postitatud 27.04.2022 18:56

Lemmik!