Vanad roomlased olid Euroopa aladel esimesed, kes riisiputru keetsid, Põhjamaadest on teada, et riisiputru keedeti Rootsis Malmös näiteks 1542. aastal. Riis maksis tollal palju ja oli peenem toit ning lausa staatusesümbol. Seepärast söödi "eksootilist" riisiputru eelkõige jõukamates peredes, kus argipäeviti keedeti putru veega, tähtpäevadel piimaga. Lihtrahvas keetis kaera-, rukki- ja odrakruubiputru. Ent 1900ndateks oli riis ja riisipuder põhjamaades juba üsna laialt levinud. Komme riisiputru jõulupühade ajal süüa aga jäi - ning külalistele hakati pakkuma vahukoore ja mandlitega rikastatud riisiputru.
Taanis tuntakse jõulude ajal pakutavat riisiputru nissegrød ja Rootsis tomtegröt siis päkapikupudru nime all :)
Riisiputru süüakse Taanis jõuluõhtule eelneval õhtul ehk 23. detsembril (lillejuleaften), riisipudrule puistatakse kaneelisuhkrut ning lisatakse võisilm. Klassikalise riisipudru (fotol vasakul) ja ahjus küpsetatud riisipudru ehk jõulupudru (fotol paremal) on mõlemad Nami-Namis olemas.
Riisiputru keedeti palju, et jätkuks ka jõuluõhtul nautimiseks, siis juba veidi "tuunitud" kujul. Jahtunud riisipudrust tehakse näiteks taanlaste armastatud risalamande ehk vahukoorega segatud riisipuder mandlitega, mida serveeritakse sooja kirsikastmega (fotol vasakul). Rootslaste jõululaual võib leida Malta riisi nimelise desserdi - ehk vahukoore, mandariini- või apelsinitükkidega ning konservpuuviljadega riisidesserdi (fotol keskel). Parempoolsel fotol olev riisipuder ja glögikissell on küll uudsem ja vähem traditsiooniline lähenemine riisidesserdile, aga igati põhjamaine ja väga jõulune.
Artikkel ilmus esmalt 2015. a. detsembris.
Meeldib riisipuder suhkru ja kaneeliga :)
Minu lemmik on taanlaste risalamande ehk riis vahukoorega ning peal kirsikissell, teeme kindlasti sel aastal ka!
Risalamande on ülihea!
Minu laps võib seda jõuluputru lõpmatuseni süüa, nii et meil pole võimalik ülejäänud pudrust magustoite teha. :D
No ilma rislamandeta pole jõulud lihtsalt võimalikud. Kuusk võib mitte olla, aga jõulupuder peab olema
Minu ema tegi alati jõuludeks riisiputru. Jõhvikakisselliga.
Meil saavad 25. detsembril kokku meie, venna ja õe pere ning ema ja traditsiooniks on süüa ka riisiputru (mõne mandliga)
Mu lapsepõlvekodus oli jõulumagustoiduks riisipuder jõhvikakisselliga.
Riisipuder ja kuivatatud puuvilja kompott on soomlaste ihivans jöuluroog (riisipuuro ja sekametelisoppa)