1 l 2,5%-list piima
150 g pudruriisi
Lisaks:5 dl 35% rõõska koort
100 g mandlilaaste + 1 terve mandel
2-3 sl suhkrut
Kirsikaste:680 g purk konservitud kivideta kirsse
1-2 sl maisitärklist
2 sl vett
Lase piim nõrgal tulel keema tõusta.
Pese riis külmas vees. Kurna ja lisa keevale piimale koos vanillikaunaga. Sega väga nõrgal tulel, kuni piim uuesti keema hakkab. Kata pott kaanega ja hauta 45-60 minutit, kuni piim on imendunud ja riis pehme. Lase pudrul täielikult jahtuda.
Sega jahtunud riisipuder vahustatud koore ja mandlitega, vajadusel maitsesta suhkruga.
Serveeri koos sooja kirsikastmega: soojenda kirsid omas mahlas. Sega maisitärklis külma veega, lisa kirssidele. Keeda tasasel tulel paar minutit, kuni kaste pakseneb.
Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2012. a. detsembrinumbris ja jõulualbumis JÕULUD 2022. aastal, pildid tegi Juta Kübarsepp.
Väga mõnus magustoit jõulupühade õhtusöögi lõpetuseks. Retseptis olevast kogusest sain 10 üsna suurt magustoidupokaalitäit, ma usun, et teinekord teeksin poole riisimagustoidu kogusest kuid kirsikastet retsepti täisportsjoni.
Väga mõnus jõulumagustoit. Terve perekond kiitis ning sõi isegi 4-aastane, kes on vägagi valiv.
Elasin Taanis ja seal oli see igajõulune traditsiooniline magustoit! Tegin nüüd selle sama retsepti järgi Eestis ka ja maitses nagu päris! Kõik kiitsid - pidi nii hea vaheldus kõiksugu kookidele olema
Tänavune jõulumaustoit. VÄGA maitsev! Keetsin putru aurupotis (no kardan kõrbema minekut) ja oleks võinud seetõttu vedelikukogust veidi vähendada. Kuid pisukese pool-kurnamise tulemusena jäi konsistens ikka õige. Kogusest tuli välja 6 nn martiinipokaali + üks magustoidu-kausike. Meeldis,e t ei olnud ülimagus ja kirsikastmeta pole mõtet tehagi - see andis ikka viimase lihvi.
ülihea! magusust saab reguleerida vastavalt maitsele.
Suurepärane!!!!!!!!!!
See magustoit meeldis absoluutselt kogu perele, nähtavasti saab sellest nüüd meie traditsiooniline jõulumagus.
Väga maitsev! Kaks portsu veel alles ja ime-ime - mandel leidmata!
See on nagu mu taanlasest ämm teeb. Erinevus on selles, et tema ei kasuta mandlilaaste, vaid hakib mandlid jämedamateks tükkideks ning ühe terve suurema mandli lisab kaussi. Kisrikastet ta ei tee, vaid poes on laialdaselt saadaval erinevaid kastmeid, ja siis lisatakse seda vastavalt soovile kas soojalt või külmalt Ka ei jaotata kohe portsjoniteks, aid suure kausiga tõstetakse lauale ja enne ei lõpetata, kui kauss tühi, alles siis kougid põske peidetud mandli välja.
Risalamande on ülihea!
Meie jõuluhommiku traditsiooniline maius. Väga-väga hää :)
lausa rabav. nämma.
Mina sõin seda Rootsis jõuludel ja tõeliselt maitsev.
Lemmik!
Mandliriis kirsikastmega ehk risalamande
Tüüpiline Taani jõuludessert. Risalamande sisse peidetakse alati terve mandel. Külaline, kelle desserdi sisse see satub, saab võõrustajalt väikese jõulukingi.
Kui armastad kisselli ja kompotti, siis tee seda kirsikastet igaks juhuks topelt :)