140 g sulatatud võid
350 g Digestive-küpsiseid
300 g magusat kondenspiima
200 g kvaliteetset piimašokolaadi
100 g kookoshelbeid (nt Germund)
Vooderda ca 25x35 cm koogivorm küpsetuspaberiga. Kuumuta ahi 180 kraadini.
Peenesta Digestive-küpsised köögikombainis hästi peeneks. Sega juurde sulatatud või.
Suru küpsisepurusegu koogivormi põhjale, patsuta korralikult kokku. Nirista peale kondenspiim.
Haki šokolaad peeneks, puista ühtlase kihina koogile. Kõige peale puista kookoshelbed ning patsuta kergelt kokku.
Küpseta 180-kraadise ahju keskosas umbes 20 minutit, kuni kookoshelbed on kuldkollased.
Võta ahjust välja, lase täielikult jahtuda.
Retsept on mugandatud Sue Lawrence'i raamatust "A Cook's tour of Scotland: from Barra to Brora in 120 recipes". Sellist kooki serveeritakse Anta Pottery Café nimelises kohvikus Taini linnakese lähedal.
Väga, väga, väga hea! Kindlasti teha seda siis, kui suurem seltskond tulekul, muidu on oht, et üksinda näkitsetakse see ära. Üks viga, mis koogi tegemisel tegin, oli või mittesulatamine. Mudisin Küpsisepuru ja või niisama kokku. Koogipõhi on väga pudine ja arvatavasti sellest.
Kohvikas, põhi pudises kindlasti justnimelt seepärast. Ma olen mõlemal korral või ära sulatanud ja peale küpsetamist koogil korralikult jahtuda lasknud - pole pudisenud midagi. Õigemini põhi pole pudisenud, kookoshelbed ikka kipuvad veidi plehku panema :)
Kas teistel ei tekkinud probleemi, et kookoshelbed tahtsid juba esimese kümne minutiga kõrbema minna. Mul on muidugi üsnagi väike ahi ja küpsetasin kõige alumisel ahju riiulil. Ning kas oleks mõtekas teha alumise küpsetus programmiga või ülemise ja alumisega. Hetkel veel kooki maitsnud pole aga loodan, et vähesest ahjus olemisest hoolimata maitseb hästi.
100% maitsev! braaavo!
Kas kookoshelbed võiks asendada mandlilaastudega või need ei kannata sellist kuumutamist ettenähtud aja jooksul?
Võid küll asendada, Katariina, lihtsalt maitseb veidi teisiti.
<p>Proovisin ka eile. Väga lihtne teha ja maitse ka hea rammus ja magus (Y) Küpsis tõmbab samas maha seda magusust. Koos hommikukohviga väga hea :)</p><p> Mul ei sulanud šokolaad täielikult ära, ilmselt jätsin liiga suured tükid, kauem ei saanud ahjus ka hoida kuna kookoshelbed juba olid kollakad/pruunid. Järgmine kord teen paremini :)</p>
Kas piimašokolaadi asemel võiks kasutada hoopis tumedat šokolaadi, on keegi proovinud?
Kristina, šotlased on suured magusaarmastajad ja algretseptis oli piimašokolaad. Samas muid koostisosi vaadates tundub, et tume šokolaad töötaks ka hästi.
Anta koogiruudud
Šoti autori Sue Lawrence'i raamatust mugandatud koogiretsept. Lihtne, ent hirmmagus - aga õnneks saab koogi lõigata hästi väikesteks tükkideks :) Analoogne kook on tuntud ka "Magic bars" nime all. Valmista kook kindlasti serveerimisele eelneval päeval, kuna see peab peale küpsetamist tahenema.
Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi veebipoest.