150 g rukkijahu (rukkipüüli)
180 g nisujahu
1 pakk kuivpärmi (11-12 g)
0.5 tl soola
3 sl õli
1 sl (Dansukkeri heledat) siirupit või mett
2 dl vett (u 42 c)
Sega kausis rukkijahu, nisujahu, sool ja kuivpärm. Lisa siirup, õli ja soe vesi ning sega ja sõtku tainas ühtlaseks. Kui tainas liiga kleepuv on, siis lisa veel lusikatäis või kaks jahu.
NB! Kuigi tainas sisaldab pärmi, siis pole sel kerkida lasta vaja.
Murra tainast umbes kastanisuuruseid tükke ning rulli need rukkijahusel laual õhukesteks ketasteks. Tee keskele väike auk sobiva suurusega lõikuri abil (nt viinapitsi või kondiitripritsi otsiku laiema otsaga).
Tõsta nelja-viiekaupa küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 250kraadises ahjus umbes 7 minutit, kuni näkileivad on tahenenud, krõbedad ja paiguti kuldpruunid (jahtudes muutuvad need krõbedamaks).
Tõsta restile jahtuma.
Mugandatud Rootsi ajakirjast Allt om Mat (Ebbas knäcke).
Kasutasin Veskimati mitmevilja jahusegu ja näkileivad tulid imehead, isegi pere meespool sõi ja arvas, et teinekordki võiks neid teha.
Tegin täna aastavahetuse peoks.Nii maitsvad,ülihäää !!!!
Tõesti väga maitsvad:)! Sama meil, mis ülalpool mainiti - isegi meespere sõi ja kiitis!
Kuivpärmi asemel võib ikka tavalist pärmi ka kasutada?
Ikka, Kati. Seda kulub ca 25 grammi :)
need on supper avastus jah ja pere kiitis ka heaks :) homme proovin uuesti, retseptis kirjutatud 7 minutit osututs liiga pikaks ja esimesd kõrvetasin ära, pöördõhuga piisab lausa 2-3 minutist.
Margot, eks see oleneb ahjust ja pöördõhust ja sellest, kui õhukeseks keegi näkileivad rullib. Nagu piparkookidegagi :)
Rukkijahu asemel kasutasin sahtlinurgast leitud odrajahu, sobis väga hästi. Taigen ei hakanud hästi kokku, seega lisasin rohkem vett ja õli. Lõpptulemus oli poeleivast isegi parem. Sõin koos peedi- ja klassikalise hummusega.
Heledad näkileivad
Lihtsad näkileivad, mis sobivad niisama krõbistamiseks või mõne võide või määrdejuustuga söömiseks.