Sega potis jogurt, vesi ja oliiviõli ning kuumuta käesoojaks (37 C). Murenda pärm tainakaussi, kalla juurde soe vedelik. Sega, kuni pärm on lahustunud.
Lisa sool ja jahu. Sõtku tainast, kuni see on ühtlane ja elastne (tainakonksudega umbes 8 minutit).
Kata tainakauss puhta rätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas tund aega kerkida.
Kummuta tainas jahusele lauale ning sõtku juurde hakitud oliivid ja rosmariin.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, puista peale veidi jahu. Vormi tainast üks suurem või 2 väiksemat pätsi ning tõsta need ahjuplaadile.
Puista leivapätsi(de)le veidi jahu ja lase veel 30 minutit kerkida.
Küpseta 200-kraadise ahju allosas umbes 25 minutit.
Võta valmis saiapätsid ahjust välja ja lase jahtuda (ära kata rätikuga!).
Retsept on Rootsi ajakirjast Lantliv Mat & Vin (1/2011, Rosmarin- & olivbröd). Pildid tegi AIRE1.
Rosmariini-oliivileib
Oliivide ja ürtidega nisuleib maitseb hästi supi või kalahautise kõrvale.