150 g magedat võid
270 g nisujahu (4,5 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
250 g keedetud kartulit
2-3 sl vett
Täidis:450-500 g veisehakkliha
1 suur sibul
70 g kontsentreeritud tomatipastat
1 hakitud punane paprika või 1 sl paprikapulbrit
soola ja musta pipart
150 g hapukoort
2-3 hapukurki või marineeritud kurki
Määrimiseks:soovi korral muna
Haki jahu, küpsetuspulber, sool ja või puruseks, siis sega juurde riivitud keedukartul ja sõtku tainas ühtlaseks. Vajadusel lisa veidi külma vett.
Pane 1/3 tainast kaunistamise jaoks kõrvale, hoia külmikus. Vooderda ülejäänud tainaga 22-24 cm läbimõõduga pirukavorm ja eelküpseta tainast 10 minutit 200-kraadises ahjus, kuni tainas on servadest kergelt kuldne.
Pruunista hakkliha omas rasvas (väherasvase liha puhul võid lisada veidi õli), lisa hakitud sibul, paprika ja purustatud küüslauk.
Kuumuta paar minutit, siis maitsesta segu tomatipasta ja pipraga. Kui täidis väga kuiv tundub, lisa 1-2 sl vett.
Lisa hapukoor ja hakitud hapukurk, vajadusel lisa soola.
Laota täidis eelküpsetatud tainale.
Rulli alleshoitud tainas õhukeseks ja lõika ribadeks. Kaunista pirukas pealt tainaribadega.
Määri pirukas pealt munaga ja küpseta 20-30 minutit 200-kraadises ahjus.
Retsept on tugevasti mugandatud ühest ammusest Soome ajakirjast.
Väga maitsev pirukas! Mees kiitis ka ja ütles, et kindlasti läheb kordamisele :)
Väga maitsev pirukas. Kuigi tegin ühe vea ja panin 0,5 dl asemel 500 g hapukoort. Lisain veel ühe muna ja riivitud parmesani juustu täidisesse ja tuli välja küll. Jätkub veel tänaseks öhtuks;)
Väga maitsev tõesti! Mina tegin ka peale esmast katsetust pisikese muudatuse- nimelt panin veidi vähem jahu ja rohkem kartulit, tuli pehmem muredam õrnem.
Mahlane strooganovi pirukas
Selles pirukas on ühendatud strooganovi klassikalised komponendid - veiseliha, tomatipasta, hapukoor ja hapukurk. Kartuli-muretainas on pehmem ja kergem, kui tavaline muretainas.