300 g keefirit
180 g nisujahu (u 3 dl)
150 g suhkrut
3 sl kakaopulbrit
1 tl söögisoodat
Glasuur:100 g võid
85 g suhkrut
0.5 dl piima
2 triiki sl kakaopulbrit
1 tl vanillisuhkrut
Vahele:300 g paksemat hapukoort (nt Saaremaa 20% või 30%)
Kuumuta ahi 180 C.
Valmista esmalt kakaopõhjad. Selleks sega kõik komponendid omavahel, kalla kalla kohe võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga koogivormi.
Küpseta 180-kraadise ahju keskosas umbes 35 minutit, kontrolli koogi küpsust puutikuga.
Lase põhjal täielikult jahtuda, siis lõika pika terava noaga kaheks kihiks. Aseta alumine tordikiht serveerimisalusele, määri peale paks hapukoor, siis aseta peale pealmine tordikiht.
Glasuuri valmistamiseks sulata või potis tasasel tulel. Lisa suhkur, piim, kakaopulber ja vanillisuhkur ning jätka kuumutamist ja segamist, kuni suhkur on sulanud ja glasuur kenasti ühtlane. Kalla pool glasuurist koogile, lase veidi tõmmata, siis kalla koogile ülejäänud glasuur.
Lase enne serveerimist jahedas maitsestuda.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Väga maitsev!Koogi panin kokku samas vormis, kus küpsetasin, siis ei voolanud hapukoor ega glasuur kuhugi :) Pärast seismist tõstsin alusele.
Kuna mulle hirmsat moodi maitseb poelettidel müüdav Pealinna kook, siis oli hea meel, et leidsin selle retsepti. Proovisin kohe ka teha.Minu kurvastuseks tulid põhjad nätsked, kuigi ajasin koogi tegemisel sõrmega retseptis järge ja ained kaalusin köögikaaluga grammi pealt. Mida ma valesti tegin. Maitse muidugi meenutab poes müüdavat kooki, kuid lõikamisega läheb raskeks:-(
Kas tikuga katsusid küpsust? Ahjud on erinevad ja nendes olevad temperatuurid võivad ka kõikuda! Kindluse mõttes on kasulik muretseda omale ahjutermomeeter, et küpsetamise ajaks oleks saavutatud kindel temperatuur!
Ma avastasin ka selle retsepti Namist :) Poja tellis seda kooki, polnud enne teinud. Tuli välja nagu päris. Nüüd teen korduvalt :) Selle koogi eelis on odavus ja lihtsus valmistamisel
<p>Tegin ka eile ja täna, eile siis proovikoogi ja täna selle, mis sünnipäevalapsele läheb. Jumal tänatud, et eile proovikoogi tegin, olin tänu sellele täna palju targem, tegin eile ühe biskviidi ja selle lõikamine oli üks naljanumber ja seest jäid kohati nätsked tükid, kuigi tikuga kontrollides ei olnud toores ega midagi.</p> <p>Täna olin targem ja tegin 2 eraldi põhja nind glasuur tuli ka eile miskipärast väga hele ja vedel, nagu vesi. Täna tegin täitsa enda moodi, piima ei lisanud(selle asemel panin sörtsu vahukoort) ja siis võid panin poole vähem ja tuli ilus tume ja paksem, nagu glasuur olema peab. :) </p><p>Tänast kooki pole veel proovida saanud, aga eilne "ebaõnnestunud" kook oli küll muidu väga hea ja täitsa poekoogi moodi. :)</p><p> Aitäh retsepti eest! </p>
Maitse oli küll sarnane poe omaga, aga ma ei tea, mis valesti tegin, glasuur oli kas liiga vedel või oli seda liiga palju. Igatahes mul voolas pool glasuuri koogi külgedelt alusele, nii et kook oli pooleldi uppunud.
Mina teen glasuuri nii: 3 spl piima, 6 spl suhkrut, 3 spl kaksod ja 50 g võid- suhkru lahustad tasasel tulel piimaga ära, siis lisad kakso...segad korralikult, et tükke ei jääks ja siis lisad või...segad kuni on ühtlane javalad koogile peale. Kui soovid, et oleks paksem kiht glasuuri, siis teed toppelt kogused. Mul pole see glssuur veel kunagi vedel jäänud
Laps ütles,et parem kui poe oma :) hapukoorele lisasin vaniljesuhkrut ka :)
Tegin siis esimest korda Pealinna kooki ja tundub, et õnnestus. Riivisin natu maapähklit peale.
minu laste üks lemmikumaid kooke ... retseptis oleva 300gr hapukoore asemel panen mina 500gr hapukoort + 3 spl suhkrut ...
Mina panen hapukoore pooleks toorjuustuga
Maitsev!
Oi aegu . . . nii hea kook oli ja on nüüd ka :)
Keegi teab äkki kui palju kaloreid ühes tükis/100g on? :)
Kalorid tuleb endal kokku lugeda :)
väga hea ja lihte valmistada ;)
Kas keegi oskaks aidata- kas keefiri võib asendada ka petiga? Ja mitu ml see 300g keefirit olla võiks?
Tegin isadepäevaks. Vahele panin lisaks hapukoorele ka mustikaid. Maitses kõigile!
Väga hea kook tuli!
Tegin aastavahetuseks:
Väga majtsev tuli välja, olen 13 aastane kuid oskan teha kooke ja torte, ja see oli üks kõige maitsvatest mida tegin, sõime terve perega, dekoreerisin hõbe pärlidega.
Pealinna kook
Kodune versioon poelettidel leiduvast lihtsast koogist :)