200 g suvikõrvitsat (u 4 dl riivitult)
1 sidruni riivitud koor
200 g nisujahu (u 3,5 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
noaotsatäis soola
2 muna
125 g suhkrut (u 1,5 dl)
1.5 dl rapsi- või oliiviõli (u 100 g)
Sidrunivõõp:Määri umbes 1,5liitrine rõngasvorm või tavaline keeksivorm võiga ning puista üle riivsaiaga.
Riivi suvikõrvits ja sidrunikoor. Sega jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool omavahel.
Vahusta munad suhkruga korralikult heledaks ja kohevaks vahuks. Sega õrnalt juurde õli ning seejärel kuivainesegu. Sega juurde riivitud suvikõrvits ja sidrunikoor ning piiniaseemned.
Kalla tainas vormi. Küpseta 180-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit või kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.
Lase koogil umbes 15 minutit vormis jahtuda, siis kummuta kook koogialusele. Lase koogil täielikult jahtuda, alles siis eemalda koogivorm.
Kui soovid, siis kaunista kook tuhksuhkruvõõbaga. Selleks lisa pressitud sidrunimahlale nii palju tuhksuhkrut, et saad paraja paksusega võõba. Kalla võõp jahtunud koogile ja lase hetk taheneda.
Ääretult maitsev kook. Mõnusalt mahlane ja sidrunine ning kui on oht, et keegi suvikõrvitsa lisandiga kooki ei söö, siis pole seda tarvis mainida ja nii ei oskaks arvatagi, et seda sinna lisatud on.
Õli asemel võiks ikka võid kasutada. Külmpressitud õli kuumutamist ei talu (tekivad kantserogeensed ühendid) ning rafineeritud õlist on kõik kasulikud ained välja töödeldud.
Kui võid kasutada, siis ei ole laktoosivaba. Paraku paljud ei talu kaseiini ja laktoosi, siis leitakse ka neile alternatiive. Mina olen väga tänulik, et järjest enam mõeldakse raamidest välja ja pakutakse alternatiive.
Laktoosivaba või on ju olemas????????
Aga kaseiin jääb ikka alles. Seega õli on hea asendus.
just vaatasin aias, et suvikõrvits vaja ära võtta kasvamast, et mis teha? Tegin kohe järele, kasutasin tavalist keeksivormi, välimus ja lõhn on nii ahvatlevad, ootan siiski jahtumisfaasid ka ära, et proovida.
Maitses super! Ahjaa, seedermänniseemneid polnud parasjagu kapist võtta, leidsin seemnesegu, kus need sees olid. Mõnus mahlane ja mahe, mitte liigamagus, aga siiski ;)
Super tulemus, mõnusalt siidine. Seemneid ei olnud, aga raputasin vormipõhja mandlilaastusid, Glasuuri alla jäi nii mõnus krõbe mandlikoorik.
Tänud hea idee eest!!
jaah, magusat valget lisasin vaid 1dl ja see tundus paras olevat. Aga nädalase säilivuse kohta ei oska midagi öelda, sest kadus niikui niuhti. Väga maitsev.
Täna siis tegin ära selle keeksi. Mitte klassikalises rõngasvormis aga lahtikäivas. Ma ka seemneid ei pannud aga katsetada võib igasugu kraamiga. Ma proovin vist natuke kookoshelbeid või muid seemneid panna tulevikus,et kuidas on. Aga mis üllatuseks oli, et suvikõrvitsat pole üldse tunda. Nii,et kes kardab, et maitse tunda, võivad julgelt proovida. Vähemalt mina ei tundnud küll, et see just suvikõrvitsa keeks oleks olnud :D Aga meeldis jah ja aitähh retsepti eest!!!
Tehtud ja töökaaslaste poolt ka maitsvaks kiidetud :) glasuur oli toorjuustu oma - sega pakk toorjuustu mõne lusika tuhksuhkru ning tilgakese sidrunimahlaga, ikka nii nagu endale maitseb. ;)
Maitses. Ilmselgelt tuleb veelgi teha :)
mina juba tegin kollase zukiiniga, jube maitsev tuli!
Imehea keeks! Kadus laualt silmapilkselt, glasuuri tegemiseni ma veel ei jõudnudki :D Eks järgmist keeksi siis glasuurin ka :)
Tegin ka eile sidruni-suvikõrvitsakeeksi. Tundub, et keeks ei kerkinud piisavalt. Tuli kuidagi kummaline. Piltidel tundub hoopis teistsugune, kui minu oma jäi :D Aga sellest hoolimata maitses väga hästi :) Ei teagi, mida valesti tegin..
Minul ka esimene keeks ei õnnestunud, maitselt küll hea, aga vajus kokku ja oli veidi nätske. Keeks oli ahjus ettenähtud aja, küpsust kontrollisin tikuga, aga ikkagi vajus ahjust väljavõttes kokku. Ma arvan, et ma siiski vahustasin mune liiga vähe, sest teisel korral vahustasin korralikult heledaks kohevaks vahuks ja keeks õnnestus suurepäraselt.
Imeline ja piinia seemned sobisid imehästi. Võrratult maitsev. :)
Super hea sai,kóik kiitsid ja patsutasid kóhtu,et tee aga veel....!
Njäm-njäm-njäm. Mul ootas poolik suvikõrvits ideid ja nagu tellitult oli Pille hiljuti sellele retseptile viitava blogipostituse teinud. Mõeldud-tehtud! Aegajalt toidukonservatiivina esinev elukaaslane küll uuris, et kas see on mingsit ökojahust, aga suvikõrvitsast kuuldes tükki söömata ei jätnud. Kollase kõrvitsaga ei jää välimus nii efektne kui rohelisega, aga maitse ja tekstuur on super. Järgmine kord panen ilmselt veidi rohkem sidrunit, glasuur jäi seekord tuhksuhkrupuudusel tegemata.
Tegin selle taignaga muffineid ja pähklite asemel kasutasin kõrvitsaseemneid.Jube head ja mahlased tulid,seisid kolmanda päevani pehmed,siis said otsa:))))
tegin ja teen kordades veel.
Väga maitsev kook. Nüüd hea viis veel suvikõrvitsast midagi head teha ;)
Väga maitsev, glasuurini ei jõudnud, ka puru pandi pihta!
Superluks väga maitsev keeks! Tegin kookosrasvaga ning suhkru asemel kasutasin agaavisiirupit. Jahudest panin 2 dl täistera nisujahu ning 1,5 dl täistera kaerajahu. Lisaks tükeldasin sisse ühe väikese Snickersi, et asi liiga tervislikuks kätte ei läheks :)
Olen teinud, on küll hea!
jaa, see on hea kook!
mõnus kook. Veerandi jahust asendasin tatrajahuga (ma hetkel üldse katsetan selle jahuga suht palju..), annab sellise huvitava lisanüansi.
see oli väga hea.
Tulemus on ülimaitsev, väga mahlakas ning mis parim osa - keegi ei saa arugi, et mahlakuse saladuseks on suvikõrvits!
Imehea keeks, mis püsib pehme ja mahlasena ka küpsetamisjärgsel päeval! Soovitan!
Poes ei olnud sidrunit, proovisin laimiga. Väga mõnus! Rohelised sobisid ka visuaalselt hästi kokku :)
Tegin seemneteta ja glasuuriga! Ma ütleks, et sidruniglasuur on rangelt kohustuslik :)
Väga hea retsept.
imehea :) tehtud ja proovitud
Meile ka väga meeldib see keeks.
Väga isuäratav. Pean minema rõngasvormi otsima, no tõesti :)!
Tehtud ja maitses hästi. Teen täna või homme veel!
Väga hea keeks. Panin veel rosinaid juurde ja lastele väga meeldis!
Olen seda juba mitu aastat teinud,hea... mahlane ja perele maitseb :)
Just eile tuli ahjust - nagu alati väga maitsev ja seda ka võõbata :)
Väga maitsev keeks. Sidrun on fantastiline lisand!
See keeksi retsept on saanud mu igaaastase suvikõrvitsahooaja kindlaks osaks! Väga hea ja mahlane!
täpselt nii hea kui siin kiideti - kindlasti teen veel ja veel!
Üks väga mõnus ja hapu amps. Mul on mingi häda ahjuga vist. Liiga hästi püsib niiskus sees. Kook oli nii mahlane, et algul kahtlesin, kas küps on. Arvan, et päris palju sõltub ka aastast ja kõrvitsa vanusest. Mõni on väga mahlane. mõni mitte. </br> Siin retseptis ei ole märgitud, et riivitud massist osa vett välja pigistada. Tihti soovitatakse seda teha. Ma natuke pigistasin vähemaks. </br> Seemnete asemel kasutasin purustatud mandleid. </br>
Ka muffinitena väga head!
Just praegu maiustan selle keeksiga. Väga hea on!
Iga suve lemmik!
Väga maitsev ja järjekordselt hea viis pakkuda suvikõrvitsat neile, kel selle osas asjatu eelarvamus. Maitse on pigem sidrunikoogile vastav.
Sellest ei saa üle ega ümber! Väga maitsev!
Asendasin sidruni laimiga ja keeks sai ülimaitsev isegi ilma glasuurita. Järgmine kord proovin kindlasti ka glasuuriga varianti!
Kui asendada nisujahu mõne tervislikuma alternatiiviga... kas on keegi proovinud? Kuidas konsistents ja kerkimine? Pean nisujahu vältima, aga ei oska ka asendust leida. Kaerajahu?
Kiuru, poes on hulgaliselt gluteenivabu jahusegusid müügil, proovi neid. Kaerajahu jääb veidi raske, pigem siis nt riisi- ja kaerajahu segu.
Ei oskagi rohkemat kommenteerida kui et see keeks on niiii hea ....et hea et tükikese veel pildile sain :) Sidrunimaitseline suhkruvõõp peab kindlasti peal olema, selline on minu maitse.
Eile just tegin ja no ülimaitsev.
Imehea keeks, mõnusalt sidrunine ja pole üldse kuiv.
Maitseb isegi neile, kes muidu suvikõrvitsat ei söö.
Sidruni-suvikõrvitsakeeks
Mahlane suvikõrvitsakook püsib toatemperatuuril värske ligi nädala. Sidruni-tuhksuhkruvõõbaga katmine on rangelt vabatahtlik :)
NB! Kook on kaseiini- ja laktoosivaba.
Sobiva rõngasvormi (ingl. k. Bundt-tin, fotol) ning muud vajalikku küpsetamiseks leiate kauplusest Apelsin.