4 suurt muna
2 dl maitsestamata jogurtit (nt Saare)
250 g nisujahu (4,25 dl)
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl suhkrut
0,5 tl soola
1 sl kuivatatud basiilikut
0,75 tl purustatud musta pipart
100 g riivitud Emmentali või Gouda juustu
100 g päikesekuivatatud tomateid õlis (ära kurna!)
100 g kividest puhastatud oliive (võivad olla täidisega)
soovi korral 2 sl piinia- või seedermänniseemneid
Vooderda piklik suurem leivavorm küpsetuspaberiga.
Löö suures kausis munad katki. Sega juurde jogurt, siis vispelda ühtlaseks.
Sega mõõtekannus nisujahu, küpsetuspulber, suhkur, basiilik, pipar ja sool, sega taina hulka.
Sega juurde riivitud juust, puhastatud oliivid ning kääridega väiksemaks hakitud päikesekuivatatud tomatid.
Tõsta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi, silu märja käega pealt ühtlaseks. (Soovi korral puista peale piiniaseemneid).
Küpseta 200-kraadises ahjus tund aega.
Võta ahjust välja, lase veidi jahtuda. Serveerimiseks lõika umbes 1 cm paksusteks viiludeks.
Retsept on mugandatud Soome ajakirjast Glorian Ruoka & Viini (2/2010; Ranskalainen tomaatti-oliivikakku)
See leib on nagu hiigelmuhvin, nämm! Taigna kokkusegamine oli vaevatu - ainult killuke juustu riivida ja päikesekuivatatud tomateid lõigata. Kui on äkilisem ahi, siis võib alla 1 tunni küpsetada. Keerasin lõpus kuuma vähemaks(150le), paras sai.
100 g päikesekuivatatud tomateid on ikka hiigelkogus, aga koos õliga kaaludes ei ole ka selge, kui palju peaks olema õli ja kui palju tomateid. Mul sai tomatite kaaluks u 30 g ja lisasin mõned supilusikad õli ja igaks juhuks ka ühe väiksema värske tükeldatud tomati. Peale raputasin kreeka pähkleid. Maitsev keeks!
Tomati-oliivileib
Mahlane ja maitsev "leib" juustu, päikesekuivatatud tomatite, basiiliku ning oliividega.