Ebaküdooniat ei tohi segamini ajada aiva ehk küdooniga, mis jõuab samuti sügisel meie turulettidele ja on loomulikult ka väärt avastamist, kuid on hoopiski teine taim. Küdoonia kohta loe rohkem siit, tänane artikkel on pühendatud ebaküdooniale.
Ebaküdoonia on väga kasulik vili. Võistluses lõunamaise sidruniga (siit ka ebaküdoonia kena hüüdnimi- Põhjamaa sidrun) ei jää ta kuidagi alla. Tema viljad sisaldavad puuviljahappeid, kõige rohkem sidrunhapet, c-vitamiini (askorbiinhappe) sisaldus on võrdne sidruniga. Peale c-vitamiini on ebaküdoonias ka b- grupi vitamiine, karotenoide ja flavonoide. Palju on viljalihas pektiin- ja parkaineid, aga suhkrut sisaldab ebaküdoonia väga vähe.
Organismile vajalikke aineid sisaldavad ka pungad, võrsed, lehed, koor ja seemned. Kindlasti peaks ebaküdoonia vilju tarvitama koos koorega, sest just koor sisaldab kolm korda rohkem c-vitamiini kui viljaliha.
Taime noored lehed on kergelt hapuka maitsega ja sobivad suurepäraselt iseseisvaks värskeks salatiks või lisandiks mõnele muu salati juurde. Lehti võib ka kuivatada, seljuhul on neid soovitav korjata enne õitsemist, mil lehtedes on rohkem toitaineid. Lehetee on talvel mõnus energiaallikas, aga ka palaval suvepäeval jääteena oma hapuka maitsega tubli janukustutaja.
Ebaküdoonia noori võrseid võib lisada näiteks kurkide hapendamisel.
Erinevalt levinud arvamusest, et ebaküdooniaid tuleks korjata peale esimest öökülma, on paslik nad siiski just enne seda ära korjata - öökülmad vähendavad märgatavalt viljade C-vitamiini sisaldust. Õige on viljad korjata, isegi, kui nad värvuselt veel rohelised on, ja siis korjatud viljad pappkastiga tuppa järelvalmima panna. Meeldiv kollane värv ja maagiline lõhn annavad märku, millal viljad valmis on.
Kui küps vili pooleks lõigata, pudenevad pruunid seemned lihtsasti oma kojast välja. Neid pähklimaitselisi seemneid ei maksa ära visata. Seemned sisaldavad palju joodi, rauda ja kaaliumi, on olulised kiudaine ja e-vitamiini allikad. Kuivatatud seemned saab hiljem kohviveskis jahvatada (nii omastab organism neist toitaineid paremini) ja lisada seemnejahu hommikupudrule või leiva-, saiataigna sisse. Terveid seemneid võib raputada enne ahju panekut kuklitele, lisada salatitele, kasutada pannkoogitainas ja mujalgi.
Päris toorelt ei ole ebaküdoonia viljad söödavad oma tugeva viljaliha ja väga hapu maitse tõttu. Aga nad sobivad nii kuivatamiseks, hoidiste valmistamiseks kui ka erinevate roogade maitseandjaks. Ebaküdoonia viljadest saab edukalt valmistada sukaadi, toorhoidist, kompotti, keedist, tarretist, mahla, siirupit ja miks ka mitte veini.
Koos magedamaitseliste marjade ja puuviljadega nagu must aroonia, pirnid ning ploomid, on sobiv ebaküdooniast ka moosi keeta. Arooniasiirupi valmistamisel soovitatakse kasutada sidrunhappe asemel ebaküdoonia purustatud vilju. Ebaküdoonia ei sobi hoidistesse mitte ainult hapukuse andmiseks, vaid on tugev konservant ja aitab hoidiseid paremini säilitada.
Toor- või pastöriseeritud mahl sobib joogiks ja toitudele lisamiseks äädika või sidrunhappe asemel.
Magustoitudele, mis hapuka maitsega hästi kokku sobivad (kuhu tavaolukorras kasutaksid sidrunit), sobib ka ebaküdoonia. Siirupit võib lisada ka soolastele toitudele, näiteks kana küpsetamisel ja sealiha moorimisel. Proovi sidruni asemel määrida lõhefileele muu hulgas ka sortsuke ebaküdooniasiirupit ja saad jälle uue ja mõnusa maitseelamuse osaliseks. Aive Luigela soovitab oma raamatus lisada lihtsale peedisupile paras peotäis ebaküdooniaviile.
Kasutatud allikad: Aive Luigela "Targalt toitudes terveks"
Fotod: Ilse Metsamaa
Toimetas: Martiina Anni
Artikkel ilmus esmalt oktoobris 2015
Põhjamaine sidrun. Minu SUUR lemmik!
Korjasin just täna ämbritäie marju, nüüd hakkan tasapisi neid hoidistama talveks.
Siirup on kaa väga maitsev
Mul on sissesõidu tee ääres vaheldumisi kukeharjaga ebaküdoonia, sel aastal ei ole vilju palju, aga kevadel õitses. Ebaküdoonia õitseb kevadel, kukehari sügisel.
Soovitan teha sukaati, toormoosi saab lisada toorsalatitesse, sellel aastal aurutasin mahla, kõrvitsa-ebaküdoonia moosi ja kindlasti kuivatada!
Lihtsalt võrratu kompoti saab kõrvitsat, ebakütooniat ja ubinat kokku mixides !
Emal kasvab aias ja sööme moosina. Hea maitse on, aga veider lõhn, mis esialgu eemale peletab.
Mina puhastan seemnetest, teen mahlapressiga mahlaks ja külmutan mahla jääkuubikukottides ära. väga hea on talvel sidruni asemel salatikastmes kasutada või tee/morsi sisse lisada.
Kui me väiksed olime /see oli ammu./ siis meil oli ümber kaevu ebaküdoonia põösad ja ema tegi talveks purki neid. Viilutas ära ja siirup peale. Hapud küll aga head ja siirup oli eriti hea veel. Nüüd meil pole põõsaid ammu ja maitset ma ka enam hästi ei mäleta. Kel on proovige kindlasti.
Mulle nii meeldib tee sisse panna neid suhkrus hoitud ebaküdooniatükke..
Tee sisse panen.
Mina kuivatan viljaliha jäänukid kuivatis ära. Hea krõbistada.
Puhastan seemnetest ja purustan viljaliha köögikombainis. Purustatul sügavkülma ja sealt talvel tee sisse. Mis kevadeks järgi jääb sobib väga hästi palava ilmaga külma vee sisse.
<p> Viimased 5+ aastat olen põõsasse jātnud, sest varasemate aastate käärivad-kleepuvad purgid külmkapis käisid närvidele :)</p> sel aastal tuleb sügis teisiti, hoopis teisiti, sest kavatsen katsetada kuivatatud sukaadi ebaküdooniast. Kellegi Läti väiketootja tehtut ostsime teeäärsest söögikohast, imehea! Ainult tehnoloogia veel välja mötlemata...
Olen teinud mahlast siirupit.
Just eile sai suurem kogus põõsastelt korjatud. Meil läheb ebaküdoonia purki koos suhkruga, nii hea tee sisse lisada ja niisama morssi teha. Selle aasta esimesed purgitäied juba otsas.
Puhastan ebaküdooniad seemnetest ja köögikombainist läbi, segan suhkruga, karpi ja sügav külma. Olen aurutajaga mahla teinud, kui neid ikka väga palju oli. Viilutanud, suhkruga purki ja paari kuu pärast läheb kuumutamiseks-sukaadi tegemiseks.
Tere. Ma tunnen huvi-kas saab ka sügavkülma panna j kuidas-kas viilutada või purustada. Kust saaks siirupi retsepti.tänan
Sirje, ma pole siirupit eraldi teinud, sellest suhkur+ebaküdooniatükikesed purgist saab piisavalt siirupit pärast. Sügakülma pole pannud, ei oska kommenteerida.
Kas ilma suhkruta säilib sügavkülmas
Kindlasti säiliks, aga ebaküdoonia on väga-väga hapu, nii et mingil hetkel peab ikka suhkrut lisama, et tarbida.
kas sobib ka fariinisuhkruga teha? kodus seda pakk ülearu...
Eva, pigem mitte, sest fariinsuhkrut on hästi tugev kõrvalmaitse ja see võib vähendada ebaküdooniaekstrakti väga mõnusat sidrunimaitset. Pigem siis mesi või tavaline suhkur ikka (fariinsuhkur sobib igasugu pühadeküpsetistesse, see seisma ei jää, ära muretse).
Ja kui neid veel suhkruga alkoholi sees leotada saab :)
Sel aastal viilutasin ja andsin suhkruga tõmmata, valasin siirupi pudelisse ja magusad õunad kuivatasin, super hea näks ja siirup muidugi ka!
Pean väga lugu ebaküdooniast, imemaitsvad marmelaadid saab nii porgandiga kui suvikõrvitsaga! Soovitan!! Muid moose ma ei armasta...
Ebaküdoonia on pea 100% kasutatav (v.a sees olevad kestad/kiled). Lisaks laialt levinud suhkru või meega purki panemisele saab seemned jahuks teha ja smuutile lisada. Kui juhtumisi jääb siirupi ära kasutamisel purki ebaküdoonia viile/tükke alles, tasuks need sügavkülma panna. Neist sünnivad nagu võluväel väga maitsvad kommid.
Öunapurustajasse ja mahlapressi. Saab päris hästi mahla kätte ja teen siirupiks. Kasutan nagu sidrunimahla.