Kui leivategu pole sulle võõras, küpseta pühade ajal köögilauale kaunistuseks üks vahva jõuluorikas!
Jõuluorikas ehk orika kujuline leib on eestlaste ammune traditsioon. Kuigi kõikides piirkondades ei vormitud leiba orika kujuliseks, oli see alati tavapärasest teistsuguse kujuga ja/või teistsuguste märkidega.
Jõuluorikas seisis laual kogu jõuluaja, „kogudes endasse“ head energiat. Pärast pühasid jagati leib kas pereliikmete või talu loomade vahel (olenevalt piirkonnast olid kombed erinevad).
Kuidas jõuluorikat teha?
Jõuluorika tegemiseks sobib väga hästi näiteks Nami-Nami rukkileiva retsept, millest saab enne ahju panemist vormida põrsakujulise leivapätsi. Kenasti toimib ka see rukki-peenleiva retsept, mis juuretise olemasolu ei vaja.