Sega kausis soe vesi, siirup, sool, siis lisa kuivpärmiga segatud nisu- ja rukkijahu ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.
Sõtku kerkinud pärmitainas kergelt jahusel laual õrnalt läbi, siis vormi kenaks ümaraks pätsiks, puista peale veidi jahu ning tõsta ahjuplaadile kerkima. Kata kerkimise ajaks puhta räti või toidukilega.
Kuumuta ahi 250 kraadini.
Tee kerkinud leivapätsile terava noa või žiletiga peale mõned sisselõiked. Tõsta leib koos ahjuplaadiga ahju ning keera temperatuur 200 kraadi peale.
Küpseta 40-50 minutit, kuni leivakoorik on kuldne ning leivale koputades see kumiseb.
Võta ahjuplaat välja, tõsta leivapäts restile jahtuma. Kata leib jahtumise ajaks rätikuga - siis ei jää koorik väga kõva.
Rukki-peenleib
Peenjahvatusega rukkijahust valmistatud ja pärmiga kergitatud leib.