Rukki-peenleib

Peenjahvatusega rukkijahust valmistatud ja pärmiga kergitatud leib.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

3 dl sooja vett (u 42 C)

1.5 tl soola

1 sl Dansukkeri tumedat siirupit

250 g nisujahu

250 g peenikest rukkijahu

1 pakk kuivpärmi

1 dl õli

Valmistamine

Sega kausis soe vesi, siirup, sool, siis lisa kuivpärmiga segatud nisu- ja rukkijahu ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.
Sõtku kerkinud pärmitainas kergelt jahusel laual õrnalt läbi, siis vormi kenaks ümaraks pätsiks, puista peale veidi jahu ning tõsta ahjuplaadile kerkima. Kata kerkimise ajaks puhta räti või toidukilega.
Kuumuta ahi 250 kraadini.
Tee kerkinud leivapätsile terava noa või žiletiga peale mõned sisselõiked. Tõsta leib koos ahjuplaadiga ahju ning keera temperatuur 200 kraadi peale.
Küpseta 40-50 minutit, kuni leivakoorik on kuldne ning leivale koputades see kumiseb.
Võta ahjuplaat välja, tõsta leivapäts restile jahtuma. Kata leib jahtumise ajaks rätikuga - siis ei jää koorik väga kõva.
LISA KOMMENTAAR

Tiramiiiisu
postitatud 08.08.2010 15:26

Mahe ja maitsev, aga peenleiva mõõtu siiski välja ei anna.