Reisiampsud #38: Kristi Rebane & Küpros

"Reisiampsud" on Nami-Nami lugudesari, kus uurime eestimaalaste käest, mida maitsvat nad oma viimasel reisil sõid ja soovitame retsepte, mille abil reisimälestusi oma koduköögis taaselustada.

Reisil käis Kristi Rebane, toidublogi Jazzinokitchen perenaine ja Nipiraamatu ajakirja köögitoimetaja. Kristi Instagrami leiab siit

Muide, 2019. a kevadel kirjutas Kristi meile oma Tai-reisist (vt siit).

Kus käisid ja kui kaua reis kestis?

Läksin suve esimeses pooles nädalakeseks kohalikule päikesele vahelduseks Vahemere päikese alla. Ryanair lendab Tallinnast otse Küprosele Paphosesse, seega jääb väike kuurortlinnake ilmselt päris mitme reisihimulise eestlase radarile. Linnulennult on Küprose lähimad naaberriigid lisaks Türgile Süüria ning Liibanon ning saar ise on jaotatud kaheks piirkonnaks, kusjuures saare põhjaossa moodustatud Põhja-Küprose Türgi Vabariik kuulub küll Küprose Vabariigile, kuid ala üle kontroll neil puudub. Paphos jääb Kreeka kultuuriruumi ning üle piiri teist saare poolt külastada meie reisi ajal eestlastel ei olnud Covid-19 tõttu võimalik.

Paphose maaliline rannik ja alles valmivad granaatõunad

Nii nagu Küprose kultuuris üldiselt, saab ka saare köögis eristada küprosekreeklaste ja küprosetürklaste kultuuri. Kreeka alal leidub meile Kreeka köögist tuttavaid roogasid, alates Kreeka salatist, mida Küprosel nimetatakse külasalatiks (village salad), kuni täidetud viinapuulehtede (või täidetud paprikate-tomatite) dolma’de, kihilise pommu-hakklihavormi moussaka ning vardal grillitud lihatükkide souvlakia’ni. Eelroogade valikust ei puudu kunagi tzatziki kaste, värsked pita leivad, õrnroosa tursamarjaga dipikaste taramosalata ning oliivid. Kui gurmeeturist soovib midagi kohalikku kaasa osta, siis võiks kiigata oliivide, oliiviõli, mee ning kaarobipulbri- või maiustuste poole. Veinisõpradele võib olla põnev proovida rosinatest valmistatavat Commandaria dessertveini, mis on tänapäeval ka maailma vanim vein, mida jätkuvalt toodetakse. Magusalainel troonivad lettidel baklava’d, loukoumi (levinud ka kui Turkish Delight) ning pikad nööri otsas rippuvaid vorste meenutavad pähklimaiused churchkela’d, mida eestlased seostavad pigem Georgia köögiga.

Paphos on nii Euroopa kui ka Vene turistide meelispaik ning tänavalt restoranidesse-poodidesse sisse astudes tervitati meid heledapealisi-heledasilmseid eranditult soravas vene keele. Kuna end aastaringselt Küprose päikese alla sättinud turist soovib vaheldust, leidus linnas ka üllatavalt palju ka India köögi ning fusion sushi kohti. Isegi Google Review’sid või Tripadvisorit lahti tehes leiab Paphose parimate restoranide nimekirjast just India restod ning Briti pubid.

Kohaliku köögi restoranide pakutavast saab hea ülevaate tellides menüüst meze laua, kus väikeste portsjonitena tuuakse lauale läbilõige köögi parimatest paladest. Tavaliselt on valikus nii liha-, kala kui ka taimetoidu-meze ning kuigi paljudes kohtades algab meze tellimine alates kahest inimesest, leidub järjest enam ka ühe inimese meze’sid.

Milline oli reisil Sinu tüüpiline hommikusöök?

Peatusime reisil kahes kohas, esiteks tärnitud suures hotellis ning seejärel eraldi köögiga apartment’is, kus sai ise hommikusööki valmistada. Esimest majutust valides ning soovides mõned päevad veeta lillegi liigutamata oli meie kriteeriumiks ‘koht, kus keegi on su hommikusöögipuuviljad juba valmis lõiganud’ ning hotelli rikkalik buffeehommikusöök seda kindlasti ka pakkus. Lisaks kohaliku meega Kreeka jogurtile ja puuviljadele võtsin alati ka mõne viilu (praadimata) halloumi juustu koos mõne kurgiviilu ja oliiviga. Kohv oli hotellis, nagu karta võis, ...kõvasti alla keskmise.

Apartment’is jätkusid hommikud kohalikust poest koju tassitud Kreeka jogurti, kohaliku mee, datlite või kuivatatud ploomide ning puuviljadega, kuhu peale sai raputatud ka kohalikku kakao aseainena kasutatavat kaarobipulbrit. Datlid olid megamahlased, jogurt parajalt happeline ning poe puuviljaletis jäid mitu päeva silma täpselt õiges küpsusastmes pisikesed papaiad. Perfektsed papaiad

Millised olid kolm kõige eredamat toiduelamust?

Mereannid. Parima restoranielamuse saime kindlasti Ocean Basket’is, kus mereannimenüü võttis silme eest kirjuks (sõna otseses mõttes - menüü oli väikese maakaardi mõõtu) ning kõht sai täis enne kui kõik hea-parem valikust proovitud sai. Sinna restosse viisid jalad reisi ajal ka tagasi, et esimesel korral kripeldama jäänud kaheksajalad-kalmaarid ära proovida. Kuna Küprose vein meie südameid ei võitnud, siis oli meeldiv avastus, et Ocean Basket’i menüüs leidus ka Lõuna-Aafrika valget veini, mida kõige selle suurepärase mereannindusega sobitada.

Halloumi. Küprosel ei saa ümber maailma parimast praejuustust halloumi’st, mis muide ongi just Küproselt pärit. Seda sõin ma nii hommikuks, lõunasalatiga kui ka eelroaks restos. Mõnel pool serveeriti praetud halloumi’t eelroana tellides sooja pita vahel, kuid üldiselt tuli see lauda lihtsalt viiludena ja koos vähese garneeringu, näiteks moosi või meega. Kohalikus supermarketis leidus halloumi’t lahtises letis ligi kümmet eri sorti (kohe kümnekonna feta kõrval), üks parem kui teine.

Külasalat. Meie reisi ajal sihtis ilm kõrgemaid soojakraade, seega päeval sõime pigem kergelt. Eestis Kreeka salatina tuntud tomati-kurgi-fetasalat kandis Küprosel nime külasalat (ega siis Kreekale kogu nimeau saa anda) ning midagi paremat leitsakulõunaks on raske ette kujutada! Salatid tulid tihti küll megasuurtel vaagnatel, sobides pigem väiksema pere õhtusöögilauale kui ühe mitte väga näljase turisti lõunaks. Õnneks on kohalikud restoranid kaasapakkimises meistrid ning kui allesjäänud kausitäiele kohalikust poest veel oliive, juustu ning hummust juurde haarata, saab kokku geniaalse aperitiivi kõrvale sobiva snäkilaua. ‘Serveerimissoovitus’ - koos Vahemere päikeseloojanguvaatega.

Nami-Nami soovitab:

Kreeka ja Küprose retseptid on meil kokku pandud (vt siit), aga kui lisada märksõna "Küpros", siis jäävad sõelale pigem Küprose retseptid. Samas on paljud toidud populaarsed nii Kreekas kui ka Küprosel. Kristi mainis Kreeka salatit, mille tegemiseks on praegu just õige aeg. Souvlaki't saab teha ka sealihast (vt seda retsepti). Meil on loomulikult olemas ka tzatziki, moussaka ja taramasolata retseptid.

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 16.08.2021 13:28 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid