Taramosalata

Kreekapärane kalamarjadipp. Kõige "õigem" on kasutada soolatud ja suitsutatud karpkalamarja, ent ka tursamarjaga valmistatud taramosalata on üsna levinud. 

Serveeri dipikastmena, kõrvale paku nisuleiba ja/või köögiviljakange. Kuigi poelettidel on levinud roosad taramosalatad, siis need on toonitud toiduvärvi või peedimahlaga - traditsioonilised on beežid. 

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

200 g suitsutatud või soolatud karpkala- või tursamarja (taramas)

100-200 g tahket nisuleiba

1 väike (punane) sibul või šalottsibul

1 dl oliiviõli

2-3 sl sidrunimahla

värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

Pane tahke nisuleib suurde kaussi, kalla peale kraanivesi ning lase umbes 5 minutit pehmeneda. Siis nõruta ja suru käte vahel kuivemaks. 

Haki sibul hästi peeneks. 

Lisa leib ja taramas, siis lisa vähehaaval sidrunimahl. Siis nirista vähehaaval juurde õli (köögikombain on kogu aeg sees; kui teed taramasalatat käsitsi, siis vispelda korralikult). Valmis dipikaste on kreemjas ja ühtlane. 

Tõsta serveerimiskaussi, nirista peale veel veidi oliiviõli või siis kaunista mõne Kreeka oliivi või peenelt hakitud peterselliga. 

Kinnises karbis säilib taramasolata külmkapis 3-4 päeva. 

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 20.12.2014 23:35

Taramosalata levinuim paksendaja on nisuleib, ent kasutada võib ka kartulit või siis jahvatatud mandleid nagu Epirose piirkonnas.