Reisiampsud #6: Marju Männik & Sitsiilia

"Reisiampsud" on Nami-Nami uus lugudesari, kus uurime armastatud eestimaalaste käest, mida maitsvat nad oma viimasel reisil sõid ja soovitame retsepte, mille abil reisimälestusi oma koduköögis taaselustada.

Tänavu tähistab Eesti Vabariik oma 100. aastapäeva, Nami-Nami oma 20. tegutsemisaastat ning Nami-Nami isamaaliste tortide võistlus toimus juba 10. korda. EV100 tordivõistluse võitis kondiiter Marju Männik oma muraka-kodujuustutordiga, mida serveeriti veebruaris Tartus Eesti Rahva Muuseumis toimunud EV Presidendi vastuvõtul. EV100 juubelitordi retsepti autor Marju Männik käis aga äsja Sitsiilias ning jagab oma maitsvaid reisimuljeid ka Nami-Nami lugejatega.     

Kus käisid ja kui kaua reis kestis?

Veetsin suurepärase nädala Sitsiilias. Algselt sai planeeritud sportlik rattareis Sitsiilia kaunis looduses. Kuid õige pea selgus, et rõhk spordilt langes suures osas toidunautimisele, mis sitsiillaste peamine "hobi".

Kui Itaalias on maailma parimad toidud, siis Sitsiilias on Itaalia parimad toidud!

Milline oli reisil Sinu tüüpiline hommikusöök?

Peatusime kaunis rannikukülas Ripostos, kus meie sõbrad hotelli peavad. Hommikusöök oli rikkalik ja tulvil maitsetest. Kindlasti oli laual puuviljasalat, kus värsked turult ostetud päikeseküpsed puuviljad ja magus kook või saiake. Lisaks klassikaline omlett või munad, bruschetta'd. Eestlase jaoks on kõige nauditavam just puuviljade, köögiviljade küpsus ja päikesest tulvil maitse. Tomatid on nii magusad, et sobivad eraldi söögikorraks.

Kõige klassikalisem Sitsiilia hommikusöök on granita brioche saiaga ehk siis külmutatud mahlajää või jäätis nupsusaiaga. Süüa tuleb nii, et murrad tüki saia ja kastad granita sisse. Hoiatan ette, et suhkrulaksust, mis sellest hommikusöögist saab, jätkub mitmeks päevaks.

Millised olid kolm kõige eredamat toidumälestust?

Catania kodurestoran. Tänu kohalikele sõpradele sattusime kohtadesse, kus turistid ei käi. Ja selline oli Catania äärelinnas asuv pererestoran, mis avatud juba 50 aastat (sisekujundus ka tollest ajast) ja oli lõuna ajal kohalikust rahvast tulvil. Menüü puudub, peretütar loeb itaalia keeles ette, mida täna pakutakse. Kõik valmib kiirelt ja on tõeline sitsiilia kodutoit.Terve menüü vaid 9 (!!!) euro eest. Turistidele mõeldud kohtades tuleb arvestada keskmiselt 40 euroga inimese kohta.

Soovitan ühe korra proovida kõiki käike ja tõdeda, et kõike ära süüa suudavad ehk vaid sitsiillased ise. Klassikalised kolm käiku: antipasti – juustud, oliivid, küpsetatud baklažaan, tomatid, sai, mereannid jne; esimene käik - supp või pasta (lasanje!); teine käik – liha või kala; lisaks vein, dessert.

Meie kohaliku sõbra poolt koduses köögis tehtud pasta vongole, pasta merekarpidega.

Desserdid, koogid. Cannoli – krõbedad torud, mis täidetud värske ricotta kreemiga. Klassikalised valged on kõige paremad! Cassata – kohalik tort, biskviitpõhja, ricotta-kreemi ja puuviljadega, kaetud ülimagusa martsipaniglasuuriga. Piparelli – sitsiillaste versioon biscotti küpsisest, mis meile meenutab oma vürtsidega veidi jõuluaega. Kastetakse magusa likööri sisse.

Nami-Nami soovitab:

Nami-Nami loojal ja eestvedajal Pille Petersool oli au veeta nädal aega Sitsiilias sealse tuntud Anna Tasca Lanza kokakooli külalisena 2014. a. juunis ning seetõttu on Nami-Namis ka täitsa hea valik Sitsiilia retsepte

Marju mainitud roogadest võid proovida klassikalisi bruschetta suupisteid ja spaghetti vongole't, samuti kuulsaid krõbedaid cannoli-torukesi. Nami-Nami Sitsiilia retseptidest väärivad esiletõstmist kindlasti veel magushapu pommu- ehk baklažaaniroog caponata, frititud kikerherneleivakesed panellemandli-salveipesto, sinepiliha, apteegitilli ja apelsini salat

Naudi Marju meistriteoseid pealinna kohvik-pagarikojas RUKIS:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 06.07.2018 10:10 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 06.07.2018 12:12

Nii palju toredaid mälestusti tuli meelde! Käisin ise Sitsiilias 2014. aasta suvel ja sõin oi-oi kui hästi :)