EV100 tort 'Muraka-kodujuustutort'

Selle tordiga osales Marju Männik (kohvik-pagarikoda "Rukis", Tallinn) Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud tordivõistlusel ja jõudis 3 finalisti hulka.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tordipõhi:

80 g tumedat šokolaadi

50 g võid

50 g maapähklivõid või sarapuupähklipastat

50 g purustatud Digestive-küpsiseid või vahvlipuru

50 g purustatud röstitud musta leiba

30 g suhkrut

Murakatäidis:

350 g murakaid

100 g moosisuhkrut

30 g vett

20 g köömnelikööri "Kristallkümmel"

5 želatiinilehte (10 g)

Kate:

8 g želatiini (4 lehte)

120 g piima

200 g valget šokolaadi

50 g köömnelikööri "Kristallkümmel"

200 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

150 g kodujuustu

Põdrasamblik karamellis:

põdrasamblikku

100 g vett

100 g suhkrut

3 g sidrunhapet soovi korral

Kaunistuseks:

murakaid

ettevalmistatud samblikku

röstitud rukkileivapuru

Valmistamine

Valmista esmalt ette karamellistatud põdrasamblik. Kuumuta suhkur ja vesi kuni tekib ühtlane siirup. Kui soovid hapukamat tulemust, lisa sidrunhape. Kasta sambliku tutid siirupisse ja jäta küpsetuspaberile kuivama üleöö.

Valmista põhi: Sulata šokolaad. Lisa või, maapähklivõi, vahvel, leib, suhkur. Sega ühtlaseks. Vajuta lahtikäiva vormi põhja (20 cm) ja pane külma.

Murakatäidis: Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit. Kuumuta murakad, moosisuhkur ja vesi. Keeda 5-10 min. Võta tulelt, sega juurde kuivaks pigistatud želatiinilehed ja lisa köömneliköör. Vala jahtunud murakatäidis leivapõhjale. Pane külma u. 30 minutiks.

Täidis: Paisuta želatiin külmas vees. Kuumuta piim ja sulata selles paisunud želatiinilehed. Vala segu tükeldatud valge šokolaadi peale ja sega ühtlaseks. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Lisa kodujuust. Sega vahukooretäidis jahtunud valgešokolaaditäidisega. Lisa köömneliköör ja vala vormi. Lase seista külmas üleöö.

Kaunista murakate, röstitud rukkileivapuru ja maitsvaks töödeldud samblikuga.

Nipid ja soovitused:

  • Külmutatud murakate asemel võib kasutada murakamoosi, sel juhul suhkrut pole vaja lisada. Kuumuta potis u 400 g murakamoosi (nt purgitäis Küllus rabamurakamoosi) ja sulata selles želatiin  (4 lehte, leota esmalt külmas vees) koos veega. Sega juurde köömneliköör. 

Loe veel:

Tordiretsepti koostas ja tordi tegi Marju Männik (kohvik-pagarikoda "Rukis"). Pildi tegi Lauri Laan

LISA KOMMENTAAR

Merx
postitatud 27.12.2017 16:53

Kui imeilus!!!

Anonüümne
postitatud 02.01.2018 12:34

Kuidas seda põdrasamblikku töödelda? Proovin kogu kupatust kindlasti :)

Armi Laasme
postitatud 06.01.2018 21:45

Kust võiks leida külmutatud murakaid?

Pille
postitatud 07.01.2018 11:21

Armi, Marju testis meie palvel retsepti ka tavalise murakamoosiga, töötab samuti väga hästi! (Ise tegin suvel murakatest nii moosi, kompotti ja panin ka mõned karbitäied külma. Nüüd ei jõua ära tänada :D )

milli
postitatud 10.01.2018 11:49

njah, see, et sul oleks kapis sügavkülutatud murakaid, pead teadma suurt saladus - kust neid korjata. ja olgem ausad, ei ole a ühtegi inimest näinud, kes seda kipuks jagama :). ma isegi ei tea, et ma oleks ise kunagi murakaid korjanud, sest nendega ei ole nii, et näe mets, lähme murakale. aga väga hea kui murakamoos sobib, seda ikka kuskilt poest saab... loodetavasti. tänud sellele kes katsetasigatahes retsept tundub isuäratav ja imeilus ka. igatahes taha proovida :)

Eha
postitatud 15.01.2018 19:51

Millega oleks sobiv asendada põhja koostises olev maapähklivõi/pähklipasta (küsib pähkliallergik)?

Pille
postitatud 16.01.2018 08:46

Eha, kas allergia on maapähklite vastu (mis on tegelikult ju hoopis kaunviljad) või kõikide pähklite vastu? Pähklivõisid on ju palju ja erinevaid - minu poeg on nt allergiline ainult sarapuupähklite vastu, teised ei tekita mingit reaktsiooni. Kui siiski on kõik pähklid välistatud, siis võta lihtsalt rohkem šokolaadi.

Ülle
postitatud 16.01.2018 13:52

Tegemine järgi proovitud kuid tekkis küsimus seoses tordipõhjaga. Järgisin retsepti grammi pealt kuid põhi tuli algselt suhteliselt vedel, seega ei olnud võimalik vajutada ja sellega seoses oli ka hiljem suhteliselt kõva. Mis küll valesti läks?

Nüüd küll antuke reklaami; külmutatud murakaid oli laupäeval võimalik saada Tallinna Kaubamaja toidumaailmast ja põdrasamblikuks saab kasutada Chocolala põdrasamblikku šokolaadis.

Kai
postitatud 18.01.2018 15:15

Kust saaks põdrasamblikku?

Leena
postitatud 19.01.2018 08:51

Kas valge šokolaad tuleb ka sulatada?

Pille
postitatud 20.01.2018 22:35

Kai, tuleb ise metsa alla korjama minna või siis asendada mõne muu kaunistusega.

Leena, jah ja ei :) Valge šokolaad tuleb hakkida/tükeldada ja panna kaussi. Vala peale kuum piim, milles Sa želatiinilehed lahustad. Valge šokolaad sulab piima kuumuses kenasti ära, kui Sa kiiresti tegutsed.

Kalle
postitatud 01.02.2018 13:04

Millega võiks asendada likööri (alkoholivaba)?

Tziiki
postitatud 02.02.2018 11:41

Lahe tort, täiesti uskumatu kui hea on kristallkümmeli ja murakate kooslus (mina kasutasin enda tehtud murakamoosi). Aga minu jaoks jäi põhjas tume šokolaad pisut domineerima ja kattesse oleks ka rohkem kodujkuustu tahtnud. Nii et järgmine kord katsetan veidi muudetud kujul :)

Siiri
postitatud 10.02.2018 17:13

Katsetasin peaaegu täpselt retsepti, muutsin vaid üht - ma ei lisanud maapähklivõid. Tort tuli ülimaitsev ning kõik kiitsid! Soovitan kindlasti Vabariigi aastapäevaks valmistada :)

Siirushka
postitatud 12.02.2018 21:31

Tegin mõned muudatused: köömnelikööri "Kristallkümmel" asendasin Kännu Kukega, kasutasin 18cm koogivormi ja kasutasin 300g kümutatud murakaid. Põhi tuli natuke liiga paks, kuid muidu oli väga maitsev!

K
postitatud 19.02.2018 14:56

Kas põhja "taigen" peab tulema pigem selline paks, et saaks vajutada, nagu retseptis kirjas või jääb ta ikka vedelapoolsem ja ajad lihtsalt lusikaga laiali? Mul tuli suhteliselt vedel ja pärast külmikus tahenemist jäi üsna kõva. Maitse oli imehea ja laupäevaks tuleb kindlasti uus tort :).

Pille
postitatud 19.02.2018 16:27

K, minul oli pigem selline kõvem see segu - "määrisin" laiali spaatliga, aga tuli tugevasti vajutada. Ja tore, et maitses!!

Margit
postitatud 21.02.2018 10:44

Tegin eile. Ja täna testisin töökaaslaste peal.
Enda märkused: kodujuustu panen järgmisse torti kindlasti rohkem. Samuti tundus kogu kupatus natuke lääge - järgmiseks korraks püüan leida külmutatud murakaid ja lisada neid valge kihi alla.
Töökaaslase kommentaar: tume šokolaad põhjas domineeris. Tõepoolest domineeris. Järgmisse torti panen piimašokolaadi ja tumeda šokolaadi pooleks.

Mammu
postitatud 21.02.2018 13:56

Selle tordi retsepti olen lugenud mitmest kohast ja vaatan, et siin peab murakatäidisele 10g želatiini lisama, aga kodu ja aed ajakirjas, lugedes sama retsepti pole murakatäidisel üldse želatiini kirjas. Ainult kattel peab lisama. Kuidas Teie olete teinud?

Pille
postitatud 21.02.2018 14:07

Mammu, kuna murakatäidis tehakse moosisuhkruga, siis jääb ta tegelikult hoidma ka ilma želatiinita. Retsepti autor täiendas retsepti hiljem, sest želatiiniga tehtult jääb lõikamisel see murakakiht siledam ja paremini hoidma. Ajakirja see ei jõudnud, see oli juba trükki läinud.
Mina olen teinud torti korra nii ja korra naa.

Mammu
postitatud 21.02.2018 14:48

Proovin alguses želatiiniga, aga tänan vastamast! :)

Mariliis
postitatud 28.02.2018 17:40

Tegin ja oli väga maitsev! Kõik sööjad kiitsid. Muudatustena kasutasin aprikoosimoosi ja alkoholiks Aperoli. Pilti ei suutnud kahjuks juurde lisada... :(

Margit
postitatud 11.03.2018 13:41

Retsepti lugedes olid ootused suured, kahjuks pettusin selles tordis. Põhja koostisaineid on selgelt liiga palju, maapähklivõi ei ole absoluutselt vajalik (sobiv). Tänu sulašokolaadile jääb põhi kõva ja ebameeldiv süüa. Murakamoosiga jäi kohutavalt magus ja imal-lääge, liköör ei päästnud asja. Kodujuustu täidises liiga vähe. Kahju, retsepti looja palju vaeva näinud :(