Kuidas küpsetada parti?

Nami-Nami toimetajad on viimasel ajal söönud palju parti, et lugejate jaoks need kõige paremad pardivalmistamise nipid kirja panna ja retseptid välja valida.

Sellel raskel, aga nauditaval teel on meil abiks olnud Reinuvaderi Pidusöök, kelle jahutatud parte müüakse suuremates Rimi poodides. Jahutatud part on pakendatud musta kilesse, kael ja sisikond on juba eemaldatud. Pardid kaaluvad u 2 kg:

Ahjus küpsetatud part on ideaalne valik jõululauale väiksemale perele  - ühest pardist jätkub umbes 4-5 sööjale. Pardi valmistamine on tegelikult aga imelihtne.

Kuidas küpsetada parti?

  • Part tuleb tõsta umbes tund enne küpsetama asumist toatemperatuurile soojenema. 
  • Enne küpsetamist torgi pardi nahk siit-sealt kahvli või terava noaga kergelt läbi, et küpsemisel eralduv rasv saaks välja nõrguda.
  • Soovi korral kalla part üle kannutäie keeva veega - siis tõmbub pardi nahk kenasti trimmi ja paljud kokad väidavad, et nahk jääb krõbedam.
  • Maitsesta part kindlasti nii seest- kui ka väljaspoolt. 
  • Küpseta parti võimalikult aeglaselt madalal temperatuuril - 150-kraadises ahjus kulub 2-kilose pardi küpsetamiseks u 2 tundi. Seejärel küpseta parti veel umbes kolmveerand tundi tugevamas kuumuses, et saada võimalikult mõnus ja krõbe nahk.  
  • Kui peaks pardiliha üle jääma, siis see sobib hästi võileibade täiteks ja salatitesse.

Nami-Nami soovitab järgmisi ahjupardiretsepte:

Part sobib väga hästi puuviljadega. Klassikaline lisand ahjupardile on väike nn sibulõun, prantsuse Canard à l'Orange mõjutustega on ahjupart vürtsika apelsinikastmega

Eestlaste jõululaual on alati hapukapsal oluline koht olnud ja hapukapsaga täidetud part sobib muidugi eriti hästi jõululauale. 

Proovi ka neid pardiretsepte:

Terve part:

Pardikoivad:

Pardifilee:

Artiklit toetab Reinuvaderi Pidusöök:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 12.04.2017 18:52 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Kadri Rehema
postitatud 22.12.2016 00:03

Part on meie pere traditsiooniline jõulupraad juba aastaid. :)

Merilin
postitatud 21.01.2017 16:37

Ahjupardi luukerest ja ülejääkidest saab mõnusa tugeva linnumaitsega puljongi ja supi!

Nämmu
postitatud 21.02.2017 16:08

Selle postituse peale soetasin Rimist kohe kaks parti! Plaan nädalavahetusel küpsetada. Ja kindlasti vaatan enne siinseid retsepte.

Pille
posted on 23.02.2017 10:13

Vahva, Nämmu! Anna pärast teada, mida tegid ja kuidas maitses!

Kadri Roosalu
postitatud 13.04.2017 19:40

Tänud, Pille. Sain jälle targemaks: enne toatemperatuuril hoida :) Viimased 2 pilti minu jaoks liialt üleküpsenud :)

Merle Jårvekylg
postitatud 31.12.2019 17:28

Part on lemmik,igas olekus.. Jõulude ajal praad ja peale jõule praejääkidest veel jumalik supp tsilli ja mandariiniviiludega..