Pardikoivad hapukapsaga

Õunamahla ja pardirasva abil valmib ahjus suussulavalt pehme, rosmariin ja pohlad lisavad vunki ja hapukust.

Toidublogija Britt Paju (Noad-kahvlid) retsept. 

Kogus
neljale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

4 pardikoiba

2 küüslauguküünt

paar rosmariinioksa

soola ja musta pipart

sorts oliiviõli

sorts sidrunimahla

Hautamiseks:

900 g hapukapsast

1 hakitud sibul

1-2 tl meresoola

3 dl õunamahla

3 sl rafineerimata roosuhkrut või mett

1 sl hakitud värsket rosmariini

peotäis (külmutatud) pohli

Valmistamine

Kui aega napib, võid pardikoivad enne küpsetamist lihtsalt soola-pipraga sisse hõõruda, aga veelgi parema tulemuse saad, kui need juba eelmisel õhtul maitsestad. Selleks pista koivad madalamat sorti keraamilisse kaussi või -vormi, lisa sool, pipar, sorts oliiviõli ja sidrunimahla. Lisa ka käte vahel kergelt muditud rosmariinioksad ja noaga laiaks vajutatud koorimata küüslauguküüned.

Võid koibade nahka kergelt hambatikuga torkida, et hiljem rasv paremini välja tuleks ning maitseained veelgi tõhusamalt ligi pääseks. Sega kõik läbi, kata kergelt toidukilega ja pista külmkappi u 12 tunniks maitsestuma.

Tõsta koivad külmikust u 1 tund enne küpsetamist välja, et need toatemperatuurini soojeneksid. Pühi marinaad majapidamispaberiga maha ja alusta praadimist külmal pannil, nahapool allpool, et rohkem rasva eemalduks. Pruunista mõlemalt poolt ja tõsta kõrvale.

Vala paar supilusikatäit pardirasva suuremasse malmpotti ja kuumuta seal sees sibulat, kuni see on klaasjas, kuid mitte pruunistunud. Lisa hapukapsas, sool, suhkur ja ülejäänud maitseained, välja arvatud pohlad. Lase kapsas pliidil keema, lao peale pardikoivad ning tõsta kaanega kaetult 170-kraadisesse ahju u 2 tunniks küpsema. Võid lasta valmis toidul veel u 10 minutit ilma kaaneta kuumas ahjus küpseda, et part veelgi kenama jume saaks.

Sega sekka pohlad, kaunista veel rosmariiniga ja serveeri näiteks ahjuköögiviljadega, mis on järele jäänud pardirasvaga krõbedaks küpsetatud.

Loe veel:

Retsept ja foto: Britt Paju (Noad-kahvlid). Loe ka Briti blogipostitust

LISA KOMMENTAAR

Peeter
postitatud 29.12.2015 00:41

Tehtud ja ülimaitsev! Soovitan.

Pille
postitatud 29.12.2015 16:34

Peeter, kas Sa pilti ka tegid? :)

Lizza
postitatud 31.12.2015 10:14

Väga maitsev ja mugav teha ka suuremale seltskonnale. Potti mahtus kapsa peale 10 koiba. Keetsin natuke kartulit ka juurde. Hõõrusin koivad enne pruunistamist viievürtsi seguga. Lastele ka "kana" maitses.

Anu Juurik
postitatud 04.12.2016 22:46

Just täna kasutasin seda retsepti :)</br> Väga maitsen tuli.</br> Aitäh!</br>

Liisu
postitatud 05.12.2016 09:15

Tegin eelmine jõul, superhea. Hea, et meelde tuletasite!

Monika Turgan
postitatud 21.12.2017 21:47

Meie pere lemmik :-)

Tiina
postitatud 25.12.2017 16:07

Väga maitsev, ja mis peamine - part oli imepehme.

Tiina
postitatud 25.12.2020 17:33

Seekord jäi kapsas kõvaks ja part oleks võinud ka pehmem olla, kuigi tegin oma arust kõik samamoodi kui eelmisel korral. Ei oska muud arvata, kui et ahju temperatuur valetas, kuigi ahi oli ka sama mis eelmisel korral.

Siiri
postitatud 26.04.2018 11:50

Tõesti väga maitsev. See toit sai nii lemmikuks, et jõulude asemel on see meil vähemalt kord kuus menüüs. Part ise tuleb väga hõrk ja suus sulav. Hapukapsas saab mõnusa hapukas magusa maitse õunamahlast, pardirasv lisab veelgi maitsesügavust.