2 kg jahutatud part
soola ja musta pipart
Kaste:2 sl valget veiniäädikat
3 sl suhkrut
2 apelsini mahl ja riivitud koor
2 dl kanapuljongit
3 sl Cointreau apelsinilikööri
0.5 tl aroruuti või maisitärklist
soola ja musta pipart
Aseta rest kraanikaussi ning part resti peale. Eemalda kõhuõõnsusest liigne rasv. Torka pardi nahk kahvliga auklikuks, siis vala pardile ettevaatlikult kannutäis keevat vett - see aitab hiljem nahal krõbedaks küpseda. Nõruta part, siis maitsesta kõhuõõnsus ja nahk soola-pipraga.
Tõsta part koos restiga ahjupannile selili. Küpseta 150-kraadises ahjus 2 tundi.
Võta part ahjust välja, kalla pannilt liigne rasv minema (aga jäta tume lihaleem alles!).
Tõsta ahju kuumust ning küpseta parti 200-kraadises kuumuses veel 30-40 minutit.
Kastme jaoks pane veiniäädikas ja suhkur potti ja kuumuta, kuni suhkur on sulanud. Tõsta kuumust ning keeda, kuni vedelik hakkab karamellistuma (keera potti aeg-ajalt, et vedelik ühtlaselt tumeneks).
Lisa kanapuljong, apelsinimahl ja riivitud koor, Cointreau, kaneelikoor ja tähtaniis (kui suhkrukaramell tükki läheb, siis pole hullu - kuumutades see sulab uuesti). Kuumuta tasasel tulel 5 minutit, kuni kaste pakseneb.
Sega aroruut või maisitärklis 1 sl veega ning sega kastme hulka. Kuumuta, kuni kaste pakseneb ja muutub ühtlaseks. Lisa mandariinisegmendid, maitsesta kaste soola ja pipraga.
Tõsta part vaagnale, kalla kaste peale ja serveeri.
Retsept on mugandatud briti ajakirja Woman & Home erilehest "Feel Good Food Christmas" (Christmas 2009).
Meile maitses. Kaste sobis ka neile, kes tavaliselt aplesinikastmeid soolaste roogade juures ei armasta.
Ahjupart vürtsika apelsinikastmega
Värske apelsinikaste sobib hästi rammusa pardiliha juurde. Küpseta parti kindlasti restiga panni peal, siis saab liigne rasv ära voolata.