2 kg terve part
1 sidrun
7-8 väikest sibulõuna
3 punast sibulat
paar oksa värsket tüümiani
2.5 dl tumedat õlu
2 sl tumedat pruuni suhkrut
Köögiviljalisand:6 kartulit
3-4 porgandit
soola ja musta pipart
Kui kasutad külmutatud parti, siis tõsta see 1-2 päeva varem sulama, soovitatavalt jahedasse ruumi või külmkappi.
Tee pardi rinnanahale terava noaga mõned sisselõiked. Hõõru sulanud part seest ja väljast poolitatud sidruniga, pigista ülejäänud mahl peale. Määri part soolaga sisse ja täida sibulõuntega. Kinnita avaus tikuga. Tõsta korra kõrvale.
Lõika punased sibulad õhukesteks sektoriteks ja küüslaugud viiludeks, haki tüümian. Pane need õliga määritud ahjuvormi põhja. Tõsta peale ettevalmistatud part.
Kuumuta väikeses potis suhkur ja õlu ning kuumuta pliidi peal, kuni suhkur on sulanud. Kalla pardile.
Küpseta pardipraadi 180-kraadises ahjus 2-2,5 tundi, kuni part on pealt kuldpruun. Kasta lindu küpsemise ajal vormis oleva leemega.
Kui part on olnud tunnikese ahjus, pane teise vormiga sinna ka köögiviljalisand. Selleks koori pastinaagid, poolita ja lõika sektoriteks. Pese hoolikalt kartulid ning lõika samuti sektoriteks. Sega köögiviljad ahjuvormis vähese õli, soola ja pipraga. Haki hulka värsket tüümiani ja küpseta umbes 1 tund või kuni köögiviljad on pehmed, neid aeg-ajalt segades.
Kui part on küps, siis kurna ahjuvormis olevast leemest liigne rasv ära ja serveeri praeleent koos pardiga, vajadusel leent soola-pipraga maitsestades.
Soovitame siin roas kasutada tumedat lager-tüüpi õlut või porterit.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.
Õlles röstitud part ahjuköögiviljadega
Paari tunniga valmiv maitsev pardipraad. Pardi kõhtu on peidetud sibulõunu, lisandiks paku ahjuköögivilju.