Tee ise: vahukommid

Vahukommid (ingl. k. marshmallows) on suhkrust, veest ja želatiinist valmistatud pehmed õhulised kommid. Eriti populaarsed on need Suurbritannias, Põhja-Ameerikas, Uus-Meremaal ja Austraalias, kus on traditsiooniks vahukomme aiapeol või matkaretkel lahtise tule kohal grillida. Komme grillitakse, kuni need pealt karamellistuvad ja seest sulavad.

Vahukomme on lihtne ise kodus valmistada. Selleks tuleb keeta suhkrusiirup, lisada želatiin ning segu kohevaks vahustada. Isetehtud vahukommid on palju õhulisemad ja pehmemad ning kui keedad siirupi naturaalse mahlaga, pole need ka nii magusad kui poe omad. Mahla kasutades arvesta sellega, et tulemuseks ei ole lumivalged, vaid õrnalt mahla värvi kommid. Isetehtud vahukomme saab edukalt ka grillida. 

Kuna vahukommide tegemisel tuleb palju vahustada, on kõige mugavam kasutada nn “free standing mixer’it” ehk lauamikserit. Loomulikult saab hakkama ka käsimikseriga, kuid siis kulub sobiva vahustusastme saavutamiseks rohkem aega (arvesta vähemalt 20 minutiga). Nõrgemad mikserid ei pruugi täisvõimsusel töötades nii kaua vastu pidada. 

Kõige lihtsam viis vahukommide tegemiseks on vaht küpsetuspaberiga vooderatud ja tuhksuhkru-maisijahuseguga ülepuistatud vormi valada ja hiljem tahenenuna kääridega sobivateks tükkideks lõigata. Kui määrid kommivahu õhema kihina küpsetuspaberile, saad sellest küpsisevormidega erinevaid kujundeid lõigata (vaata näiteks südamekujulisi vahukomme Virk Vispel blogist). Võid vahu ka pritskotti panna, küpsetuspaberile pikad triibud pritsida ning hiljem parajateks juppideks lõigata. 

Ükskõik, millise viisi vahukommide valmistamiseks valid, ära unusta vormi vooderdamast ja  küpsetuspaberit tuhksuhkru-maisijahu seguga üle puistamast! Vastasel juhul on keeruline vahukommi paberi küljest lahti saada.

Vahukommide retsepti leiad siit:

300 g suhkrut

2,5 dl vett või naturaalset mahla

20 g želatiini + vett paisutamiseks

1 tl vanillisuhkrut

1 sl maisijahu

4 sl tuhksuhkrut

Soovi korral lisa meelepäraseid maitseandjaid, näiteks mõned tilgad piparmündiekstrakti, kaneeli vms. Võid maisijahu asendada kakaopulbriga või puista küpsetuspaberile hoopis kookoshelbeid.

Tegevuskäik

Kata vorm küpsetuspaberiga ja puista üle tuhksuhkruseguga. Pane želatiinilehed või pulber vette paisuma (loe želatiini kasutamisest lisaks siit). Sega potis suhkur ja vedelik.

Tõsta pott pliidile ning kuumuta segu keemiseni. Keeda tasasel tulel 10 minutit. Lase siirupil paar minutit jahtuda. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lisa kuumale siirupile. Sega kuni želatiin on sulanud. 

Vala kuum siirup vahustamisnõusse ning vahusta kuni saad tiheda paksu massi. Võimsa lauamikseriga kulub selleks umbes 8-12 minutit, käsimikseriga vahustamine võib võtta rohkem aega. Vahustamise lõpus maitsesta segu vanilliekstrakti või mõne muu maitseainega. 

Kalla vahukommimass vormi, määri ühtlaselt laiali. Lase jahedas toas üleöö tarretuda. Pane lauale küpsetuspaber. Sega tuhksuhkur maisitärklisega ja puista pool segust küpsetuspaberile. Kummuta vahukomm vormist küpsetuspaberile ning tõmba ära kommi põhjas olev paber. Puista vahukommile ülejäänud suhkru-tärklisesegu. Lõika vahukomm kääride või pitsarattaga parajateks tükkideks. Veereta komme tuhksuhkrusegus, et ka lõikekohad saaksid kaetud. Siis ei hakka kommid üksteise külge kleepuma. 

Pane tähele!

  • Maitsesta kindlasti vahustamise lõpus, varasem maitseainete lisamine võib vahu moodustamist pärssida.
  • Ära jäta valmis vahtu seisma, vaid vala see kohe vormi või küpsetuspaberile, sest vahukommimass hakkab üsna kiiresti hanguma.
  • Säilita vahukomme jahedas ja kuivas, soovitatavalt õhukindlalt pakituna.

Kasuta vahukomme nendes retseptides:

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 18.11.2016 08:58 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pamela Raestu
postitatud 27.11.2015 16:45

Olen proovinud ka meega teha. Tulid suurepärased! :)

Kaare
posted on 28.11.2015 10:46

Seda on hea teada, aitäh!