Jõulune Brita-tort

Pohlad ja karamellikaste lisavad Brita-tordile tõelist jõuluhõngu.

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

150 g toasooja pehmet võid

125 g e. 1,5 dl suhkrut

näpuotsaga soola

4 munakollast

120 g e. 2 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

1 dl piima

Vahele:

200 g pohli

2 sl suhkrut

1 sl maisitärklist

Beseekiht:

4 munavalget

170 g e. 2 dl suhkrut

Kate:

2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

200 g Saare smetana 30% hapukoort

2 sl tuhksuhkrut

Kaunistuseks:

1 dl kergelt röstitud mandlilaaste

1 dl pohli

Karamellikaste:

2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

1,5 dl fariinsuhkrut

1 sl võid

0,25 tl soola

Valmistamine

Valmista põhi: vahusta pehme või suhkru ja soolaga kohevaks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased.

Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa jahusegu piimaga vaheldumisi tainale ja sega ühtlaseks.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas sinna peale.

Sega pohlad suhkru ja maisitärklisega ning jaota ühtlaselt tainale.

Valmista beseekate: vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Määri ettevaatlikult ahjuplaadile pohlade peale. 

Küpseta 175-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni beseekiht on kuldne ning alumine kiht läbi küpsenud.

Valmista karamellkaste: pane koor ja fariinisuhkur väikesesse potti. Keeda keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades 8-10 minutit, kuni segu pakseneb. Mida kauem keedad, seda paksemaks karamell muutub. Tõsta pott tulelt. Lisa või ja sool. Jäta jahtuma.

Valmista kreem: vahusta koored tuhksuhkruga kohevaks kreemiks. 

Aseta jahtunud koogipõhi serveerimisalusele. Kata pealt kreemiga. Puista peale röstitud mandlilaastud ja pohlad. 

Viimasena nirista koogile jahtunud karamellkaste. Lõika kook ruutudeks. 

Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova. Inspiratsioon siit.

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 11.12.2022 15:18

Väga maitsev ja mulle meeldib, et erinevalt tavalisest Britast, on see ühekihiline ja seega veelgi lihtsam teha! :)

Mai
postitatud 11.12.2022 17:08

Millise mööduga vormi küpsetamiseks kasutati?

Kaare
postitatud 11.12.2022 19:57

Minu ahjuplaat on umbes 30 x 36 cm. Keeksine põhi jäi pigem õhuke suurel plaadil.