150 g toasooja pehmet võid
125 g e. 1,5 dl suhkrut
näpuotsaga soola
120 g e. 2 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
Vahele:200 g pohli
2 sl suhkrut
1 sl maisitärklist
Beseekiht:170 g e. 2 dl suhkrut
Kate:2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
200 g Saare smetana 30% hapukoort
2 sl tuhksuhkrut
Kaunistuseks:1 dl kergelt röstitud mandlilaaste
1 dl pohli
Karamellikaste:2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
1,5 dl fariinsuhkrut
1 sl võid
0,25 tl soola
Valmista põhi: vahusta pehme või suhkru ja soolaga kohevaks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased.
Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa jahusegu piimaga vaheldumisi tainale ja sega ühtlaseks.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas sinna peale.
Sega pohlad suhkru ja maisitärklisega ning jaota ühtlaselt tainale.
Valmista beseekate: vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Määri ettevaatlikult ahjuplaadile pohlade peale.
Küpseta 175-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni beseekiht on kuldne ning alumine kiht läbi küpsenud.
Valmista karamellkaste: pane koor ja fariinisuhkur väikesesse potti. Keeda keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades 8-10 minutit, kuni segu pakseneb. Mida kauem keedad, seda paksemaks karamell muutub. Tõsta pott tulelt. Lisa või ja sool. Jäta jahtuma.
Valmista kreem: vahusta koored tuhksuhkruga kohevaks kreemiks.
Aseta jahtunud koogipõhi serveerimisalusele. Kata pealt kreemiga. Puista peale röstitud mandlilaastud ja pohlad.
Viimasena nirista koogile jahtunud karamellkaste. Lõika kook ruutudeks.
Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova. Inspiratsioon siit.
Väga maitsev ja mulle meeldib, et erinevalt tavalisest Britast, on see ühekihiline ja seega veelgi lihtsam teha! :)
Millise mööduga vormi küpsetamiseks kasutati?
Minu ahjuplaat on umbes 30 x 36 cm. Keeksine põhi jäi pigem õhuke suurel plaadil.
Jõulune Brita-tort
Pohlad ja karamellikaste lisavad Brita-tordile tõelist jõuluhõngu.