Hartšo-supp aprikoosidega

Gruusia köögist pärit tummine ja toekas lambalihasupp tomatipüree ja aprikoosidega. Traditsiooniline hartšo käib veiselihaga, ent tänapäeval on ka lambalihaga versioon väga levinud.

Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi tootevalikust. 

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1-1.2 kg lambaliha

3 l vett

2 loorberilehte

5 tera musta pipart

100 g riisi (1.2 dl)

3 suuremat sibulat

2 sl võid

70-100 g kontsentreeritud tomatipastat

1 tl soola

100 g kuivatatud aprikoose (nt Germund) + 1 dl keeva vett

2 sl sidrunimahla

2-3 küüslauguküünt

0.25 tl Cayenne'i pipart

0.5 tl paprikapulbrit

2 tl khmeli-sunelit (gruusia maitseainesegu)

suur peotäis hakitud värsket maitserohelist - nt

koriandrit e. kinzat

tilli

peterselli

Valmistamine

Pane lambaliha potti, lisa 3 liitrit vett ning kuumuta keemiseni. Koori pinnale tekkinud vaht.

Siis lisa loorberilehed ja pipraterad ning hauta umbes tund-poolteist, kuni liha on pehme. Tõsta liha kõrvale.

Kurna puljong uuesti potti ning kuumuta keemiseni. Lisa riis ja keeda 10 minutit.

Samal ajal prae hakitud sibul võis, sega juurde tomatipüree ning kuumuta veel paar minutit. Lisa koos soolaga supile ning keeda veel 10 minutit.

Leota kuivatatud aprikoose 1 dl keevas vees, siis püreesta (tükke ei tohi jääda!). Sega juurde sidrunimahl.

Eemalda jahtunud liha kontidelt ning lõika vajadusel väiksemateks tükkideks. Pane tagasi potti.

Lisa hakitud küüslauk, cayenne'i pipar, paprikapulber, khmeli-suneli* ning aprikoosipüree. Keeda veel 10 minutit.
(Siinkohal võid supi maha jahutada ning järgmise päevani külma panna.)

Serveerimiseks sega juurde hakitud värsked ürdid.

Nipid ja soovitused:

  • Minul oli u. 600 g talleraguutükke ning samapalju talle tagatükki.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Mai
postitatud 02.07.2012 15:00

oi kui hea oli!

Julia
postitatud 09.07.2013 17:19

Aitäh retsepti eest. Väga maitsev tuli.

Sinikka
postitatud 13.01.2014 23:43

Hartšo on üks minu lemmikuid suppe. Panin Gruusia maitseainesegu asemel Moroccan ürdisegu (praegu müügil värskeosakonnas tuubis) ja jätsin cayenne-pipra esialgu lapse jaoks välja. Ja ikkagi - super!!!!