Hapukapsas lihaga

Ahjus küpsetatud sealiha-hapukapsahautis meenutab mulgikapsaid, ent ei sisalda kruupe. Vali koos kamaraga läbikasvanud sealihatükk (nt sea küljetükk), kuigi rooga võib valmistada ka taisema lihaga.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 kg hapukapsast

1 kg läbikasvanud kamaraga sealiha või soolaliha

vett

soola

suhkrut

Valmistamine

Lõika sealiha viiludeks või suurteks kuubikuteks ja maitsesta kergelt  soolaga (kui kasutad soolapeekonit, siis ära enam soola lisa!).

Laota ahjupoti põhja pool hapukapsast, siis liha ja peale ülejäänud kapsas. Vala juurde nii palju vett, et liha ja kapsad oleksid peaaegu kaetud.

Kata ahjupott kaanega ning hauta 200-kraadises ahjus vähemalt 2 tundi, kuni kapsas ja liha on pehmed - liha peaks olema nii küps, et laguneb segades tükkideks.

Maitsesta soola-suhkruga parajaks ning sega läbi.

Nipid ja soovitused:

  • Kui ahju kasutada ei saa, siis võid rooga pliidil valmistada, aga maitse jääb veidi teine.
  • Paleo versiooni jaoks kasuta suhkru asemel mett või mõnda muud lubatud magustajat.
  • LCHF-versiooni jaoks jäta suhkur lisamata ja kontrolli, et hapukapsas oleks süsivesikutevaene.

Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa

LISA KOMMENTAAR

Tullia
postitatud 27.11.2010 18:40

Suurepärane roog.Lihtne valmistada ja liha lausa sulab suus.

Silja
postitatud 04.12.2010 18:41

Mina hautaksin julgelt 3 tundi. Aga tulemus on maitsev!

Domori
postitatud 20.03.2012 11:11

Väga mõnusad kapsad. Valmivad suurema vaevata ja ise, segama ei pea :). Tulemus oli väga super ja tuleb kindlasti korrata.

Pille
postitatud 03.10.2016 09:43

Domori saadetud foto:

Hexy
postitatud 03.04.2014 12:11

Mina liha ei tükeldanud vaid panin paraja tüki hapukapsaga ahjuvormi, tuli samuti väga maitsev.

Veiko
postitatud 13.10.2019 13:00

Lambalihaga veelgi parem ????

Pille
postitatud 13.10.2019 19:10

Lambalihasõbrad võivad muidugi proovida ka lambalihaga :)

Jaana
postitatud 05.10.2023 15:27

Valan alati juurde õunamahla või tumedat õllet saab pruuni kapsa.

Saaremaa moodi
postitatud 25.12.2024 19:20

Liha (õigemini korralikult pekine peekon tänapäeva mõistes, võib koos ribi kontidega olla) tükeldada suuremateks kuubikuteks (umbes 1,5cm x 1,5cm), praadida suuremal kuumusel kuldpruuniks. Kogu pannil olev poti põhja (ka eraldunud rasv) ja siis hapukapsas otsa. Edasi nagu retseptis aga min 3h ahjus. Saab sama pruunika ja mõnusa kapsa nagu õunamahla või tumeda õllega. Vanaema ütles alati, et kapsast tuleb teha alati vähemalt kaks päeva ette, enne jõuluõhtut. Igal õhtul enne lauale panekut vähemalt pooleks tunniks taas kapsas podisema. Vahepel muidugi kõlmas. Enne serveerimist kuumaks (a'la keema) ja siis lauale. Vajadusel alati lisada eelnevalt pisut vett, et põhja ei kõrbeks.