2 kg hapukapsast
1 kg läbikasvanud kamaraga sealiha või soolaliha
vett
Lõika sealiha viiludeks või suurteks kuubikuteks ja maitsesta kergelt soolaga (kui kasutad soolapeekonit, siis ära enam soola lisa!).
Laota ahjupoti põhja pool hapukapsast, siis liha ja peale ülejäänud kapsas. Vala juurde nii palju vett, et liha ja kapsad oleksid peaaegu kaetud.
Kata ahjupott kaanega ning hauta 200-kraadises ahjus vähemalt 2 tundi, kuni kapsas ja liha on pehmed - liha peaks olema nii küps, et laguneb segades tükkideks.
Maitsesta soola-suhkruga parajaks ning sega läbi.
Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Suurepärane roog.Lihtne valmistada ja liha lausa sulab suus.
Mina hautaksin julgelt 3 tundi. Aga tulemus on maitsev!
Väga mõnusad kapsad. Valmivad suurema vaevata ja ise, segama ei pea :). Tulemus oli väga super ja tuleb kindlasti korrata.
Mina liha ei tükeldanud vaid panin paraja tüki hapukapsaga ahjuvormi, tuli samuti väga maitsev.
Lambalihaga veelgi parem ????
Lambalihasõbrad võivad muidugi proovida ka lambalihaga :)
Valan alati juurde õunamahla või tumedat õllet saab pruuni kapsa.
Liha (õigemini korralikult pekine peekon tänapäeva mõistes, võib koos ribi kontidega olla) tükeldada suuremateks kuubikuteks (umbes 1,5cm x 1,5cm), praadida suuremal kuumusel kuldpruuniks. Kogu pannil olev poti põhja (ka eraldunud rasv) ja siis hapukapsas otsa. Edasi nagu retseptis aga min 3h ahjus. Saab sama pruunika ja mõnusa kapsa nagu õunamahla või tumeda õllega. Vanaema ütles alati, et kapsast tuleb teha alati vähemalt kaks päeva ette, enne jõuluõhtut. Igal õhtul enne lauale panekut vähemalt pooleks tunniks taas kapsas podisema. Vahepel muidugi kõlmas. Enne serveerimist kuumaks (a'la keema) ja siis lauale. Vajadusel alati lisada eelnevalt pisut vett, et põhja ei kõrbeks.
Hapukapsas lihaga
Ahjus küpsetatud sealiha-hapukapsahautis meenutab mulgikapsaid, ent ei sisalda kruupe. Vali koos kamaraga läbikasvanud sealihatükk (nt sea küljetükk), kuigi rooga võib valmistada ka taisema lihaga.