Imeliselt mõnus ahjuliha

Kui enamasti küpsetatakse seapraadi suure tükina, siis siin on liha enne hautamist sobiva suurusega tükkideks lõigatud, mis teeb serveerimise mugavamaks.

Vali nt kamaraga abatükk, praetükk või välisfilee. Head ja värsket eestimaist sealiha otse perefarmist saab osta Oma Põrsa lihapoodidest Tallinnas Mustamäe, Lasnamäe ja Nõmme turult, Rakverest Pikk tn 11 lihapoest ning Tabasalust Klooga mnt 5a lihapoest. 

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1.5 kg kamaraga sealiha (seljatükk või kintsutükk)

soola

praadimiseks õli

2-3 kooritud sibulat

2-4 dl vett

6 tera musta pipart

Valmistamine

Kõige paremini sobib sellise ahjuliha valmistamiseks kamaraga sea praetükk (seljatükk või kintsutükk). Lõika liha üsna suurteks, umbes 10 cm küljepikkusega tükkideks.

Maitsesta liha soolaga, siis pruunista kuumal pannil väheses õlis ümberringi.

Tõsta pruunistatud lihatükid paksupõhjalisse ahjupotti (malmpott on selleks hea). Lisa kooritud, ent terved sibulad, mõned pipraterad. Kalla peale niipalju vett, et poti põhjas oleks vett ca 2 cm jagu.

Tõsta ahjupott 200-kraadisesse ahju ning hauta umbes tund aega, kuni liha pehme on (kontrolli liha pehmust noa või kahvliga).

Serveeri koos keedetud või ahjukartulitega, hautatud hapukapsa jm meelepäraste lisanditega. Leemeks sobib häst ahjupotti kogunenud praeleem.

Mida teha ülejääkidega?

  • Säilita ülejääke kinnises nõus jahedas sahvris või külmkapis. 
  • Soojenda järgmisel päeval ahjus või pliidil uuesti üles.
  • Võta jahtunud lihatükid leemest välja, eemalda kamar ja lõika liha viiludeks. Serveeri külmi praelõike näiteks  leiva peal.
  • Lõika liha väiksemateks tükkideks või ribasta kahe kahvli abil ning pane praeleeme sisse tagasi. Lisa potti 1-2 sl Dijoni sinepit ja 1-2 dl vahukoort ning kuumuta tasasel tulel, kuni liha on läbi soojenenud. Saad maitsva sinepi-koore-lihakastme!

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja ILSE.

LISA KOMMENTAAR

Kristi
postitatud 04.12.2015 12:20

Tegin kiiruga eile selle retsepti järgi suure karbonaadi tüki. Lõikasin 5 väiksemaks tükiks ja edasi nii nagu retseptis. Liha tuli väga pehme ja maitsev. Kõik kiitsid! Teen kindlasti veel, eriti nüüd jõuluajal.

Ilse
postitatud 24.12.2015 21:29

On tõesti maitsev. Lihtne teha ja ka odavamad lihatükid küpsevad iseseisvalt potis mahlaseks praeks.