150 g nisujahu
140 g täisteranisujahu või speltanisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
50 g külma võid väikeste kuubikutena
85 g riivitud tugevamaitselist Cheddari juustu
1 muna
2 sl maitsestamata jogurtit
3 sl piima + veel pintseldamiseks
Sega jahud, küpsetuspulber ja sool kausis. Lisa võikuubikud ning mudi sõrmede vahel, kuni saad peenepurulise taina (seda võid ka köögikombainis teha). Sega juurde 50 g riivitud juustu.
Klopi ülejäänud ained eraldi kausis ühtlaseks, siis lisa purusegule ja sega ühtlaseks, pehmeks (aga mitte kleepuvaks) tainaks. Vajadusel lisa veel veidi piima.
Kummuta tainas kergelt jahusele lauale ning rulli 2 cm paksuseks. Lõika ümmarguse koogivormiga või joogiklaasiga neli ketast (läbimõõduga 5-6 cm). Korja allesjäänud tainaribad kokku, sõtku läbi, rulli uuesti ja lõika veel mõned kettad. Korda, kuni kogu tainas on otsas.
Aseta ahjuplaadile, pintselda pealt munaga ning puista peale ülejäänud juust. Küpseta 190-kraadises ahjus 10-12 minutit, kuni kakukesed on kuldsed.
Jahuta metallrestil.
Retsept on mugandatud briti ajakirjast BBC Good Food (May 2006, Cheese & Marmite scones).
Marmite-skoonid
Scones-tüüpi muredad küpsetised, millele brittide armastatud pärmiekstrakt Marmite annab omapärase maitsenüansi.