Tarte Tatin meresoolaga

Prantsuse toidublogija Clotilde retseptist inspireeritud meresoolase karamellikattega pahupidi õunakook. Eriti mõnus jääb siin meie arvates kodumaine Antonovka õun!

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

6-7 kõvema viljalihaga hapukat õuna

sidrunimahla

Tainas:

170 g nisujahu

85 g suhkrut

85 g magedat võid

soola

paar sl piima

Karamell:

75 g demerara pruuni suhkrut

50 g magedat võid

0.75 tl Maldoni meresoola

Valmistamine

Valmista esmalt tainas. Selleks sega kausis või ja suhkur kahvliga ühtlaseks puruks. Lisa jahu ja sool ning jätka kahvliga segamist, kuni saad ühtlase puru. Lisa sorts piima ning suru tainas ühtlaseks palliks. (Vajadusel lisa veel sorts piima). Keera toidukilesse ning pane 30 minutiks külmkappi.

Pese ja koori õunad, eemalda südamikud ning lõika õunad laiadeks sektoriteks (kuueks kuni kaheksaks, olenevalt õunte suurusest). Piserda sidrunimahlaga ja pane kõrvale.

Kui kasutad tarte tatini panni, siis pane suhkur ja või pannile ning kuumuta keskmisest veidi madalamal kuumusel aeg-ajalt segades, kuni saad ühtlase karamelli. Sega juurde meresool.

Laota õunatükid ühtlaselt karamellile, kumer pool all. Kuumuta veel tasasel tulel umbes 3-4 minutit.

Samal ajal rulli muretainas õhukeseks kettaks, mis oleks 5 cm suurema läbimõõduga, kui seda on koogivorm. Tõsta tainaketas ettevaatlikult vormis olevatele õuntele, suru tainaservad õunte ja vormi äärte vahele. Tee kahvliga tainakettale mõned torked.

Küpseta 180-kraadises ahjus 45-60 minutit, kuni tainas on pealt kaunilt kuldne.

Võta koogivorm ahjust välja, libista noaga servad lahti. Kata vorm serveerimisalusega ning kummuta tarte tatin hästi ettevaatlikult ümber.

Serveeri soojalt, kõrvale paku vanillijäätist või hapukoort.

Loe veel:

Foto: Nami-Nami toimetaja Kaare Sova, stilistika: Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.

LISA KOMMENTAAR

Hexy
postitatud 15.12.2012 14:53

Väga maitsev!!

Annika Kits
postitatud 08.09.2014 09:34

Väga hea tuli! Ja önnes tus ilusti tervelt vormist välja ka kummutada.

Tiina
postitatud 12.10.2015 21:22

Mulle see tainas ei meeldinud. Oleks midagi õrnemat ja muredamat tahtnud.

Martiina
postitatud 30.08.2019 21:52

Ääretult maitsev kook!!

Kaare
postitatud 31.08.2019 11:00

Seda peaks õunahooajal tihedamini tegema! Väga väga maitsev kook!