6-7 kõvema viljalihaga hapukat õuna
Tainas:170 g nisujahu
85 g suhkrut
85 g magedat võid
paar sl piima
Karamell:75 g demerara pruuni suhkrut
50 g magedat võid
0.75 tl Maldoni meresoola
Valmista esmalt tainas. Selleks sega kausis või ja suhkur kahvliga ühtlaseks puruks. Lisa jahu ja sool ning jätka kahvliga segamist, kuni saad ühtlase puru. Lisa sorts piima ning suru tainas ühtlaseks palliks. (Vajadusel lisa veel sorts piima). Keera toidukilesse ning pane 30 minutiks külmkappi.
Pese ja koori õunad, eemalda südamikud ning lõika õunad laiadeks sektoriteks (kuueks kuni kaheksaks, olenevalt õunte suurusest). Piserda sidrunimahlaga ja pane kõrvale.
Kui kasutad tarte tatini panni, siis pane suhkur ja või pannile ning kuumuta keskmisest veidi madalamal kuumusel aeg-ajalt segades, kuni saad ühtlase karamelli. Sega juurde meresool.
Laota õunatükid ühtlaselt karamellile, kumer pool all. Kuumuta veel tasasel tulel umbes 3-4 minutit.
Samal ajal rulli muretainas õhukeseks kettaks, mis oleks 5 cm suurema läbimõõduga, kui seda on koogivorm. Tõsta tainaketas ettevaatlikult vormis olevatele õuntele, suru tainaservad õunte ja vormi äärte vahele. Tee kahvliga tainakettale mõned torked.
Küpseta 180-kraadises ahjus 45-60 minutit, kuni tainas on pealt kaunilt kuldne.
Võta koogivorm ahjust välja, libista noaga servad lahti. Kata vorm serveerimisalusega ning kummuta tarte tatin hästi ettevaatlikult ümber.
Serveeri soojalt, kõrvale paku vanillijäätist või hapukoort.
Foto: Nami-Nami toimetaja Kaare Sova, stilistika: Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.
Väga maitsev!!
Väga hea tuli! Ja önnes tus ilusti tervelt vormist välja ka kummutada.
Mulle see tainas ei meeldinud. Oleks midagi õrnemat ja muredamat tahtnud.
Ääretult maitsev kook!!
Seda peaks õunahooajal tihedamini tegema! Väga väga maitsev kook!
Tarte Tatin meresoolaga
Prantsuse toidublogija Clotilde retseptist inspireeritud meresoolase karamellikattega pahupidi õunakook. Eriti mõnus jääb siin meie arvates kodumaine Antonovka õun!