Brunsviger ehk Taani pehme suhkrukook

Brunsviger on Füüni saarelt pärit pehme, karamellise suhkrukattega pärmitainast kook.

Kook on parim küpsetamise päeval ning sobib hästi nii hommikukohvi kui ka tassikese pärastlõunase tee kõrvale. Võid kooki serveerida soojalt, siis on see eriti maitsev!

Kogus
12-14 koogitükki
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

42-50 g värsket pärmi (ehk 1 pakk)

2.5 dl käesooja piima

2 suurt muna

500 g nisujahu (u 9 dl)

2 sl suhkrut

0.5 tl soola

75 g sulatatud võid

Suhkrukate:

150 g Dansukkeri fariinsuhkrut

150 g võid

Valmistamine

Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde munad, Lisa jahu, suhkur ja sool ning seejärel jahtunud sulavõi. Sõtku, kuni tainas kausi servadest lahti lööb.

Puista peale veidi jahu ning lase köögirätikuga kaetult soojas tuulevaikses kohas 30 minutit kerkida.

Vooderda 24x32 cm ahjuplaat või -vorm küpsetuspaberiga. Kummuta kerkinud tainas vormi ning silu-lükka kas märgade või kergelt õliste kätega ühtlaselt laiali. Lase köögirätikuga kaetult 15 minutit kerkida.

Valmista suhkrukate. Selleks sega väikese spotis suhkur ja või ning kuumuta tasasel tulel segades, kuni segu on ühtlane. Ära keeda!

Suru sõrmedega kerkinud tainasse hulgaliselt sügavaid auke-vagusid, jättes servad 1-2 cm ulatuses puutumata. Kalla suhkru-võisegu antud aukudesse ja vagudesse.

Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kook on kenasti kerkinud ja läbi küpsenud ning suhkrusegu karamellistunud.

Võta kook ahjust välja ja lase enne tükkideks lõikamist veidi jahtuda.

Avapildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Ullike
postitatud 27.04.2009 15:12

Tegin Brunsvigeri. Maitsev - vaid üks viga - ehkki augukesi tuli palju - ei osanud põhja lähedalt uuristada. Hiljem jäi liiga palju saia väga heade suhrku-tääpidega. Asi oli ilmselt ka veidi väiksemas vormis, kui retseptis antud. Järgmine kord uuristan sügavamalt :)

Maarika
postitatud 29.04.2009 14:26

Küpsetasin seda täna hommikul. Läks natuke kiireks ja ei saanud taignal päris nii palju kerkida lasta nagu retseptis kirjas. Tegelikult lasingi ainult ca 10 minutit kausis kerkida ja siis mõned minutid juba plaadi peal. Aga sellegipoolest kerkis kook ahjus väga hästi ja üleüldse sai väga hea. Järgisin muidu täpselt retsepti ja mingeid muudatusi ei teinud.

Kadri
postitatud 29.11.2009 13:09

Tegin retsepti järgi aga minu jaoks tuli kook liiga rasvane ja magus. Või maitse oli valdav.

K.
postitatud 30.11.2009 19:13

Tõeliselt maitsev - pehme, õhuline, kuid siiski krõbe. Täiesti piisava magususega, kuid mõne jaoks võib olla tõesti pisut liialt rammus. See kook tuletas kohe vanaema meelde. :) Kindlasti teen seda veelgi!

Katsetaja
postitatud 11.12.2009 19:06

Tegin ka seda saia, väga hea sai sai! Teen ka seda edaspidi.

yyy
postitatud 11.12.2009 19:06

Naine tegi seda eile, väga hea oli, soovitan.

Anni
postitatud 22.12.2009 09:07

Ka mina tegin seda saia, tuli välja imehea! Kasutasin retseptis antud koguseid ja materjale. Fariinisuhkur pole küll nüüd midagi eriti uut. Ei ela pealinnas, kuid meie alevi A ja O kaupluses ta täitsa olemas. Minu arvates ikka asendada fariinisuhkur hariliku suhkruga pole päris see. Fariinisuhkur selle erilise karamellise maitse just annab. Aga muidugi, maitsed on erinevad. Igatahes, minul plaanis ka jõululauale seda küpsetada. Kena jõuluaega kõigile!

Siiri
postitatud 01.01.2010 18:42

tegin ja tuli tõesti hea, eriti alguses soojana süües

Siiri
postitatud 12.01.2010 19:03

tegin ja tuli tõesti hea, eriti alguses soojana süües

Heleen
postitatud 11.09.2010 21:25

Väga, väga hea! Algul olin kahtlev, kuid minu kaua tehtud kaunike on ime maitsev!

zoozi
postitatud 05.01.2011 23:35

Natuke mage jäi mul,aga muidu oli väga maitsev. Ka lastele meeldis. Söödi väga kiiresti ära:)

Tiina
postitatud 14.01.2011 23:32

Väga mõnus suhkrukook. Kasutasin tumedat muscovadot, sellel on pisut nagu soolakas maik, aga sai on selline pehme, õhuline ja krõbe ühekorraga. Ümmarguses ja veidi liiga väikses vormis kerkis eriti efektselt kühmuliseks ka :)

Vernanda
postitatud 13.02.2011 09:58

ka seda kooki? saia? olin ma ikka mitu head korda mõelnud teha, aga no kuidagi ei saanud nii kaugele. kuni äkki oli aeg küps. mitte et ma seda retsepti juba ammu märganud ei oleks olnud, aga no kui asi juba päris kokaraamatu kuju on võtnud, siis tuleb ikka ära teha... tulemus oli hea, tõesti jah eriti samal päeval, mistõttu oleks mõistlik kook? sai? teha just suuremale seltskonnale. kuigi jupikaupa sai ju soojendada ka, aga no kesse ikka vana asja üles soojendab...;)

Patsifist
postitatud 16.02.2011 09:17

Ma olen kah juba umbes sadakakskend korda seda teind ja ikka muudkui tellitasse jälle. Pühabal tegin kaneelirulle, aga kolmandat taignaportsu käte vahel üpitades otsustasin, et sest saab oopis üks väike brunsviger, kõik olid rahul:))

Aari
postitatud 30.10.2011 09:22

Pereisa võttis laupäevaõhtuseks küpsetamiseks brunsvigeri, millesse mul oli esialgu vähe usku, aga no noo hea tuli, et ta pidi mulle peale neljandat tükki meelde tuletama, et kas ma ikka tahan seda niipalju süüa arvestades kui palju selle koogi sisse võid sai pandud:) Lisasime suhkru-võisegusse veidi kardemoni ja kaneeli, sobis ülihästi. Kindlasti läheb kordamisele, suurpärane nt talvisele väljasõidule kaasavõtmiseks.

Mandel Mee
postitatud 07.02.2012 13:51

Ütlemata hää! Tegin tainasse suvaliste aukude asemel kotsentrilised ringid ja kooki ahjust välja võttes oli neist moodustunud ilus roosimuster! Efektne ja maitsev! Läheb kindlasti kordamisele!

k
postitatud 18.01.2016 15:28

Imehea - lisasin veel suhkrukatte alla pohli ja tuli he akooslus - magus ja hapu korraga.

Siram
postitatud 26.12.2016 17:46

Superhea suhkrusai tuli, jõuluõhtul kadus poole tunniga vaagnalt. Kindlasti teeme uuesti!

Kaare
postitatud 28.10.2017 13:41

Väga maitsev!

RP
postitatud 29.10.2017 13:20

Tea, kas ilma munata pärmitaignaga töötaks sama hästi? Või on muna siin väga oluline?

Pille
posted on 29.10.2017 17:35

RP, see on nn rikastatud pärmitainas rohke või, suhkru ja munaga. Kui on munaallergia, siis võid proovida ilma teha, aga võta siis ka jahu vähem ja Nami-Nami ei ole süüdi, kui tulemuseks pole pehme ja rikkalik suhkrusai :)

RP
posted on 05.11.2017 15:30

Proovisin ilma munata ja tuli väga hästi välja :), jahu panin 400 g.

Pirjo Väljaots
postitatud 29.10.2017 14:47

Mida rohkem auke teha, seda parem tuleb ;)

Raita Tubli-Saar
postitatud 29.10.2017 17:41

See on nii hea lihtne ja toimiv retsept, just eile tegin jälle ja viimased tükid alles jäänud!

Pirjo Väljaots
postitatud 17.04.2020 08:37

See on niiiiii hea kook. Ja mida rohkem augukesi teha, seda parem tuleb!

Deivi Merimaa
postitatud 04.10.2020 14:59

Olen proovinud Taanis ja tegin ka ise kodus. Hoiatan, et plaadi servad peavad olema kõrged, sest minul kerkis nii palju, et sulanud suhkur voolas ahju põhja ja kõik kärssas :D

Tiina Pajuste
postitatud 05.10.2020 08:53

Olen teinud! Üks meie pere lemmik!