225 g tavalist nisujahu või speltapüüli või täisteranisujahu
1 sl (triiki) küpsetuspulbrit
1,5 tl sinepipulbrit soovi korral
0.5 tl soola
50 g külma võid
125 g riivitud kõvemat tugevamaitselist juustu (Cheddar, Red Leicester vm)
1 sl hakitud värsket murulauku
1,2 dl piima või vett
Määrimiseks:1 muna + veidi vett
Kuumuta ahi 220 C.
Sega kausis jahu, küpsetuspulber, sinepipulber ja sool. Haki või riivi juurde külm või, siis näpi sõrmede abil jahusegu hulka.
Riivi juust peene riiviga (pane veidi juustu kõrvale), sega juurde hakitud murulauk ja sega jahuseguga. Nüüd lisa vähehaaval piim või vee-piimasegu. Sega tainast võimalikult vähe ja lisa vedelikku vaid nii palju, et see tainapalli moodustama hakkab ja kausi servadest lahti lööb.
Kummuta tainas kergelt jahusele lauale ning suru umbes 2,5 cm kõrguseks plaadiks. Lõika u 6 cm läbimõõduga ketasteks, tainast uuesti kokku surudes ja lahti rullides. Mida vähem Sa tainast töötled, seda paremad skoonid saad!
Tõsta ettevaatlikult ahjuplaadile, pintselda pealt veega lahtiklopitud munaga. Puista peale ülejäänud juust.
Küpseta 220-kraadise ahju keskosas u 12 minutit, kuni skoonid on kenasti kuldsed. Lase metallrestil veidi jahtuda, siis lükka noa abil horisontaalselt pooleks.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Merilin.
Valmivad kiirelt ja lihtsalt. Kasutasin Inglise mature-sildiga cheddarit.
Otsisin teelaulae (no tegelikult ikka kohvilauale :) ) midagi lihtsat ja soolast. Tundub, et leidsin. Ka väga lühikese etteteatamisega on külalisele midagi suupärast pakkuda. :)
Mina sain kuus skooni :) Ja sõin peaaegu kõik kohe ära ka.
Juustuskoonid
Brittide armastatud skoonid sobivad hästi tee kõrvale. Serveeri soojalt koos külma võiga!