Lasanje Jamie ainetel

Mitte küll päris ehtne itaalia lasanje, aga siiski väga maitsev. Nimelt on siin bešamellkastme asemel "valgeks kihiks" lihtsalt hapukoor või creme fraiche. Mina panen lasanje jaoks kaks kihti lasanjeplaate ja kolm kihti hakklihakastet. Tuleb alati mahlane ja hea.

Vahendid toidu valmistamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Hakklihakaste:

2 sl oliiviõli

100 g suitsutatud peekonit

2 hakitud sibulat

2 hakitud küüslauguküünt

2 hakitud porgandit

2 hakitud sellerivart

1 sl kuivatatud punet

500 g seguhakkliha

50 g kontsentreeritud tomatipastat

800 g konservitud purustatud tomateid (2x400 g purki)

1 sl suhkrut

4 dl vett

soola ja musta pipart

väike kimp hakitud basiilikut

Vahele:

250 g lasanjeplaate

400 g Saaremaa 20% hapukoort

1-2 küpset tomatit

150 g riivitud parmesani

Valmistamine

Esmalt valmista Bolognese-kaste. Haki peekon. Kuumuta suures kaanega potis õli, lisa peekonitükid ja prae paar minutit, kuni peekon on kergelt kuldne.

Lisa tükeldatud sibul, küüslauk, porgand ja seller ning prae aeg-ajalt segades umbes 7-8 minutit, kuni köögiviljad pehmenema hakkavad.

Lisa pune ja hakkliha ja kuumuta paar minutit (pruunistada pole vaja).

Lisa tomatipasta, suhkur, purustatud tomatid ja vesi, maitsesta soola-pipraga.

Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata pott kaanega ning hauta umbes 45-60 minutit, kastet aeg-ajalt segades.

Lasanje komplekteerimine:

Võta suuremat sorti ahjuvorm (minu vorm on suurusega 34x25x5 cm) ning pane põhjale umbes kolmandik hakklihakastmest. Laota peale lasanjeplaadid (vajadusel murra osa plaate tükkideks, et kogu kaste oleks plaatidega ühekordselt kaetud).

Nüüd määri peale pool hapukoorest või creme fraiche'st, maitsesta soola-pipraga ning puista peale kolmandik riivjuustust.

Siia peale kolmandik hakklihakastmest, siis kiht lasanjeplaate, hapukoort, sool-pipar, riivjuust.

Peale jaota ülejäänud hakklihakaste, veidike riivjuustu ning kõige peale laota tomativiilud.

Kata ahjuvorm fooliumiga ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. Siis eemalda foolium ning küpseta veel 25-30 minutit, kuni lasanjeplaadid on pehmed (kontrolli nt väikese noaga).

Võta lasanje ahjust välja. Enne lahtilõikamist lase lasanjelt 15-20 minutit "taheneda" - siis püsivad kihid kenasti koos.

Retsept on üsnagi tugevasti mugandatud Jamie Oliveri raamatust "Ministry of Food". 

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 25.01.2009 23:42

Tegin täpselt siinse retsepti järgi ja lisasoovitusi järgides (panin samuti vaid 2 kihti lasanjeplaate). Lasanje sai ÜLIhea. Me pole kaua aega nii mahlast lasanjet söönud. Super! Copy-paste lemmikretseptide kausta. :D

Berit
postitatud 14.03.2009 11:45

K õ i g e parem lasanje üldse. Tegemine võttis küll päris pikalt, kuid tulemus seda väärt. Tõepoolest väga hea. Kasutasin 10% ja 20% hapukoort pooleks, vahele eesti juustu ja peale parmesan. Eriti hea maitse andis hakklihakastmele Heinzi ketšup.

Bunnygirl79
postitatud 21.03.2009 09:11

Hirmus hea, nüüd saan aru küll, miks Garfield seda kahe suupoolega vitsutas :) Mul väike ahjuvorm, seega tegin ainult poole retseptis ette antud kogusest, aga isegi seda on rohkem kui küllalt. creme fraiche’I polnud kusagilt võtta ja ise teha ka ei viitsinud, panin hoopis hapukoort, aga see maitses ka hea. Peekonit panin mingi 100 g, sest originaalretsepti kaks viilu oli ikka liiga vähe minu arvates, et mingit maitset tunda :).

uniquegirl
postitatud 27.03.2009 11:30

Tulemuseks hea lasanje. Meenutab klassikalist kuid ikkagi beschamel kastmega lasanje on parem.

signe
postitatud 28.11.2009 18:17

Tehtud. Hea, tehke aga.

Kriibukraabu
postitatud 20.01.2010 08:50

Järgi proovitud, hinne viis pluss.

Maarja
postitatud 15.12.2010 17:02

Kuna täna sai laiskus võitu ja ei viitsinud õiget kastet hakata tegema, siis mõtlesin seda varianti proovida. No pehmelt öelda viimane kord, kui sellisel kujul lasanjet lauale annan, täielik pettumus mulle. Samas vanaema ja laps sõid suht heade nägudega.

Kelli
postitatud 27.11.2013 20:50

Olen ka pettunud. Hapukoore maitse käis liialt üle.

Martin
postitatud 17.01.2014 11:52

Halvim lasanje, mida ma söönud olen.

Mia
postitatud 09.02.2014 16:22

Väga maitsev. Ka abikaasa, kes lasanjet väga ei armasta, sõi ja kiitis.

Homecook
postitatud 22.02.2014 16:50

Jätsin välja sellerivarre ja pune, ning roog tuli ikka super hea. Kuna ahjuplaat oli väiksem, kohandasin kogused selle järgi. Hakkliha-bolognese kastme võib isegi koguselt veidi rohkem teha, et ilusti kõik plaadid kaetud saaks. Kasutasin tavalist juustu ja tomatid purustasin ise ära. Tomatite tõttu panin ka vähem vett(tunde järgi), muidu oleks kaste tulnud liiga vedel. Jäin roaga rahule.

Ann
postitatud 26.02.2014 13:38

Väga maitsev .mina kasutasin selleri asemel zucchinit .kastet tuli palju pool kogusest läks jääkülma ja järgmine kord sai kiiremini toit valmis

Lumehelbeke
postitatud 09.01.2016 21:55

Mina kasutasin 5% Saaremaa maitsestamata jogurtit hapukoore asemel. Ikkagi tuli väga maitsev. Meespere sõi ja küsis juurde.

Silts
postitatud 31.01.2016 13:03

Olen mitu aastat selle retsepti järgi teinud ja vorm on tühi perel ühe õhtuga.Väga, väga hea mahlane on.

Pille
postitatud 31.01.2016 15:10

Silts, nii tore lugeda. Meie perele on ka meeldinud, aga vahepeal hakkasin siin nende kiruvate kommentaaride pärast muretsema :)

Njaaa
postitatud 21.01.2018 18:17

Meie pere lemmiklasanje. Lapsi palju, aega liig vähe, et seda kahe kastmega varianti teha. Mõnus ja mahlane.

Pille
postitatud 08.04.2019 10:10

Tegin nädalavahetusel õhtusöögiks. Endiselt arvan, et see on väga tore alternatiiv klassikalisele (hakklihakaste + bešamellkaste) lasanjele. Lastele meeldis ka.

Sigrid
postitatud 19.01.2024 12:02

Üle hulga aja tegin taas seda lasanjet ja endiselt ülimaitsev!