2 sl oliiviõli
100 g suitsutatud peekonit
2 hakitud sibulat
2 hakitud küüslauguküünt
2 hakitud porgandit
2 hakitud sellerivart
1 sl kuivatatud punet
500 g seguhakkliha
50 g kontsentreeritud tomatipastat
800 g konservitud purustatud tomateid (2x400 g purki)
1 sl suhkrut
4 dl vett
soola ja musta pipart
väike kimp hakitud basiilikut
Vahele:250 g lasanjeplaate
400 g Saaremaa 20% hapukoort
1-2 küpset tomatit
150 g riivitud parmesani
Esmalt valmista Bolognese-kaste. Haki peekon. Kuumuta suures kaanega potis õli, lisa peekonitükid ja prae paar minutit, kuni peekon on kergelt kuldne.
Lisa tükeldatud sibul, küüslauk, porgand ja seller ning prae aeg-ajalt segades umbes 7-8 minutit, kuni köögiviljad pehmenema hakkavad.
Lisa pune ja hakkliha ja kuumuta paar minutit (pruunistada pole vaja).
Lisa tomatipasta, suhkur, purustatud tomatid ja vesi, maitsesta soola-pipraga.
Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata pott kaanega ning hauta umbes 45-60 minutit, kastet aeg-ajalt segades.
Lasanje komplekteerimine:
Võta suuremat sorti ahjuvorm (minu vorm on suurusega 34x25x5 cm) ning pane põhjale umbes kolmandik hakklihakastmest. Laota peale lasanjeplaadid (vajadusel murra osa plaate tükkideks, et kogu kaste oleks plaatidega ühekordselt kaetud).
Nüüd määri peale pool hapukoorest või creme fraiche'st, maitsesta soola-pipraga ning puista peale kolmandik riivjuustust.
Siia peale kolmandik hakklihakastmest, siis kiht lasanjeplaate, hapukoort, sool-pipar, riivjuust.
Peale jaota ülejäänud hakklihakaste, veidike riivjuustu ning kõige peale laota tomativiilud.
Kata ahjuvorm fooliumiga ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. Siis eemalda foolium ning küpseta veel 25-30 minutit, kuni lasanjeplaadid on pehmed (kontrolli nt väikese noaga).
Võta lasanje ahjust välja. Enne lahtilõikamist lase lasanjelt 15-20 minutit "taheneda" - siis püsivad kihid kenasti koos.
Retsept on üsnagi tugevasti mugandatud Jamie Oliveri raamatust "Ministry of Food".
Tegin täpselt siinse retsepti järgi ja lisasoovitusi järgides (panin samuti vaid 2 kihti lasanjeplaate). Lasanje sai ÜLIhea. Me pole kaua aega nii mahlast lasanjet söönud. Super! Copy-paste lemmikretseptide kausta. :D
K õ i g e parem lasanje üldse. Tegemine võttis küll päris pikalt, kuid tulemus seda väärt. Tõepoolest väga hea. Kasutasin 10% ja 20% hapukoort pooleks, vahele eesti juustu ja peale parmesan. Eriti hea maitse andis hakklihakastmele Heinzi ketšup.
Hirmus hea, nüüd saan aru küll, miks Garfield seda kahe suupoolega vitsutas :) Mul väike ahjuvorm, seega tegin ainult poole retseptis ette antud kogusest, aga isegi seda on rohkem kui küllalt. creme fraiche’I polnud kusagilt võtta ja ise teha ka ei viitsinud, panin hoopis hapukoort, aga see maitses ka hea. Peekonit panin mingi 100 g, sest originaalretsepti kaks viilu oli ikka liiga vähe minu arvates, et mingit maitset tunda :).
Tulemuseks hea lasanje. Meenutab klassikalist kuid ikkagi beschamel kastmega lasanje on parem.
Tehtud. Hea, tehke aga.
Järgi proovitud, hinne viis pluss.
Kuna täna sai laiskus võitu ja ei viitsinud õiget kastet hakata tegema, siis mõtlesin seda varianti proovida. No pehmelt öelda viimane kord, kui sellisel kujul lasanjet lauale annan, täielik pettumus mulle. Samas vanaema ja laps sõid suht heade nägudega.
Olen ka pettunud. Hapukoore maitse käis liialt üle.
Halvim lasanje, mida ma söönud olen.
Väga maitsev. Ka abikaasa, kes lasanjet väga ei armasta, sõi ja kiitis.
Jätsin välja sellerivarre ja pune, ning roog tuli ikka super hea. Kuna ahjuplaat oli väiksem, kohandasin kogused selle järgi. Hakkliha-bolognese kastme võib isegi koguselt veidi rohkem teha, et ilusti kõik plaadid kaetud saaks. Kasutasin tavalist juustu ja tomatid purustasin ise ära. Tomatite tõttu panin ka vähem vett(tunde järgi), muidu oleks kaste tulnud liiga vedel. Jäin roaga rahule.
Väga maitsev .mina kasutasin selleri asemel zucchinit .kastet tuli palju pool kogusest läks jääkülma ja järgmine kord sai kiiremini toit valmis
Mina kasutasin 5% Saaremaa maitsestamata jogurtit hapukoore asemel. Ikkagi tuli väga maitsev. Meespere sõi ja küsis juurde.
Olen mitu aastat selle retsepti järgi teinud ja vorm on tühi perel ühe õhtuga.Väga, väga hea mahlane on.
Silts, nii tore lugeda. Meie perele on ka meeldinud, aga vahepeal hakkasin siin nende kiruvate kommentaaride pärast muretsema :)
Meie pere lemmiklasanje. Lapsi palju, aega liig vähe, et seda kahe kastmega varianti teha. Mõnus ja mahlane.
Tegin nädalavahetusel õhtusöögiks. Endiselt arvan, et see on väga tore alternatiiv klassikalisele (hakklihakaste + bešamellkaste) lasanjele. Lastele meeldis ka.
Üle hulga aja tegin taas seda lasanjet ja endiselt ülimaitsev!
Lasanje Jamie ainetel
Mitte küll päris ehtne itaalia lasanje, aga siiski väga maitsev. Nimelt on siin bešamellkastme asemel "valgeks kihiks" lihtsalt hapukoor või creme fraiche. Mina panen lasanje jaoks kaks kihti lasanjeplaate ja kolm kihti hakklihakastet. Tuleb alati mahlane ja hea.
Vahendid toidu valmistamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.