Aeglaselt küpsetatud tallekints

See lambakints valmib madalal temperatuuril kaua küpsedes omas mahlas haududes, kuni liha on ülipehme.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
6 tundi
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1.8 kg talle- või noorlambakints

2-3 värsket rosmariinioksa

4 suurt küüslauguküünt

8 anšoovisefileed (lõika pikuti pooleks)

1 dl oliiviõli

2.5 dl kuiva punast veini

vett

soola ja musta pipart

Valmistamine

Rebi rosmariiniokstelt lehed, lõika küüslauguküüned pikuti pooleks.

Terava noa abil tee tallekintsu sisse umbes 20 sügavat sisselõiget sügavusega 2,5 cm. Suru rosmariinilehekesed, küüslauk ja anšoovisefileed sisselõigetesse.

Aseta tallekints suurele ahjupannile, vala peale õli ja masseeri see lihasse. Maitsesta hoolega soola-pipraga ning kalla pannile vein ja 2.5 dl vett. Pane ahjupann 220-kraadisesse ahju ning küpseta 15 minutit.

Siis alanda temperatuuri ning küpseta veel 4-5 tundi 130-kraadises ahjus, iga poole tunni tagant liha pannileemega kastes. Pidev kastmine hoiab liha mahlase ja aitab kintsule ilusat läikiv-krõbedat glasuuri tekitada. Kui ahjupann kuiv tundub, siis vala pannile veini või vett juurde.

Liha on küps siis, kui see kontidelt kergesti lahti tuleb ja/või sisetemperatuur 70 kraadi on.

Tõsta liha ahjust välja ja soojendatud vaagnale. Kata pealt fooliumiga ning lase lihal 30-45 minutit puhata enne lahtilõikamist.

Kalla pannileem kõrgesse klaasi ja lase veidi seista. Liigne rasv peaks klaasi pinnale kerkima ja selle saad sealt kergesti ära koorida. Klaasi peaks jääma piisavalt palju mõnusalt paksu kastet, et igale lihatükile veidi peale niristada. Kui ei jätku, siis vala pannile tagasi, kuumuta pann pliidil tuliseks, lisa veidi vett või veini ja sega kuumutades, kuni saad piisavalt kastet. Maitsesta sobivaks.
Serveerimiseks võid lõigata liha just nii paksudeks või õhukesteks viiludeks, kui soovid.

Loe veel:

Retsept on šoti koka Nick Nairni raamatust "cook school" (slow-baked leg of lamb), pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Vernanda
postitatud 30.12.2008 10:13

Jõulujärgset Kuressaare kaubandust oli tabanud täiega ikaldus, mistõttu ei olnud meil ei rosmariini (panin tüümiani) kui ka anšooviseid, aga lammas ise tuli minu meelest küll hästi välja. küpses aeglaselt, levitas juba varakult head praelõhna ja ei kuivanud ära. tulemus on eriliselt mainimist väärt seoses asjaoluga, et tegemist minu esimese lambakintsuga. ülejäänud arvamused olid vastandlikumadd, põhjusteks võis olla nii see, et lambaliha pole just lemmik kui et ka ootused olid ebaselgemad. aga klassikuid tsiteerides - minu arust oli tegemist nii hea asjaga, et söö või ise;)

Pille
postitatud 19.11.2015 09:18

Vernanda saatis sellise pildi kunagi:

Piret64
postitatud 03.04.2010 09:55

Torkisin terava noaga liha sisse lõiked ja panin augud küüslauku ja rosmariini täis, tõsi anšoovis jäi ära, kuna seda kahjuks käepärast ei olnud. Valasin kintsu veiniga üle ja lisasin pisut vett. Ahjaa enne ikka määrisin liha oliivõli ja Maldon soolaga. Siis ahju ja 20 min kuumas 220 kraadi ja seejärel vähendasin kuumust 130-ni ja seal ta muhises järgmised neli!!! tundi. Vahepeal kastsin veini ja vee seguga. Liha küpses pehmeks ja mahlaseks.

Pille
postitatud 28.11.2017 18:42

Piret saatis tol korral sellise pildi:

Hexy
postitatud 02.11.2011 19:01

Väääga hea!!

Leonore
postitatud 24.12.2017 20:32

Tänane jõulupraad tuli väga maitsev. Toppisin eelmisel õhtul liha sisse kuivatatud rosmariini ja küüslauku, määrisin õli, soola ja pipraga ning lasin öö otsa seista. Küpsetasin ahjupotis üle nelja tunni. Potti lambakintsu alla panin kaalikaviilud ja porganditükid, need maitsesid eriti hästi.

Pille
postitatud 25.12.2017 10:28

Mina olen korduvalt selle retsepti järgi tallekintsu valmistanud, õnnestub alati! Tunnistan, et jääb maitsev ka anšooviseta - seda pole lihtsalt alati kodus olnud :)