Nigel Slateri puuviljakook

See puuviljakook sisaldab rohkelt rosinaid ja korinte, kuivatatud jõhvikaid, viigimarju, ploome ja aprikoose, lisaks veel suhkrustatud puuvilju ja sukaadi, pähkleid ja mandleid. Valmista kook 3-4 nädalat enne jõule, et saaksid seda alkoholiga "toita" ja maitsed saaksid seguneda.

Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi veebipoest. 

Kogus
14-16 viilu
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

225 g pehmet võid

110 g heledat pruuni suhkrut

110 g tumedat pruuni suhkrut

3 suurt muna

3 sl brändit või konjakit

1 apelsini mahl ja riivitud koor

1 sidruni riivitud koor

65 g jahvatatud mandleid

100 g hakitud sarapuupähkleid või kreeka pähkleid või pekanipähkleid või mandleid

680 g hakitud kuivatatud puuvilju - näiteks

kuivatatud aprikoose

kuivatatud viigimarju

kuivatatud ploome

sukaadi

suhkrustatud kirsse

340 g rosinaid ja korinte

kuivatatud jõhvikaid

kuivatatud kirsse

280 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

0.25 tl soola

Koogi 'toitmiseks':

brändit või konjakit

Valmistamine

Määri 20 cm lahtikäiv koogivorm või keeksivorm võiga. Vooderda põhi ja servad küpsetuspaberiga.

Klopi mikseriga või ja suhkur heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval vahustades munad. Lisa konjak, apelsini mahl ja riivitud koor ning sidruni riivitud koor.

Sega juurde jahvatatud mandlid, hakitud pähklid ja kõik kuivatatud ja suhkrustatud puuviljad.

Sega teises kausis jahu, sool ja küpsetuspulber omavahel, siis sega ülejäänud ainetega.

Tõsta tainas ettevalmistatud koogivormi. Küpseta 160kraadises ahjus 1 tund.

Siis alanda kuumust ja küpseta 150kraadises ahjus veel 1 tund ja 30 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk enam-vähem kuivaks jääb.

Eemalda koogivorm ahjust, pane kook restile kuivama. Tee vardaga koogi sisse mõned augud ning pintselda konjakiga.

Keera kook põhjalikult toidukilesse ja fooliumisse ning pane koogikarpi või kilekotti.

Järgmise mõne nädala jooksul "toida" kooki 1-2 korda nädalas konjakiga pintseldades.

Retsept on mugandatud Nigel Slateri raamatust "The Kitchen Diaries", pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Kraabits
postitatud 14.12.2008 22:22

Väga hea on.

Pille
posted on 21.12.2016 15:00

Kraabitsa foto ka:

Anna
postitatud 04.12.2015 15:50

Kas mitte retsepti pole muudetud võrreldes eelmise aastaga? Koostisosad tunduvad samad, kuid maletan, et alguses pidi apelsinimahlas ja brandys ja võis kuivatatud puuvilju kuumutama... Pille, palun aita! Ülihea jöulumaius on küll.

Pille
posted on 04.12.2015 17:30

Anna, ei ole seda puutunud, ausalt!

Kaare
postitatud 21.12.2016 14:24

Viigimarjad on siin sees hästi mõnusad! Mul sai keeks kiiremini valmis. 150 kraadi juures küpsetasin vaid 30 minutit!