225 g pehmet võid
110 g heledat pruuni suhkrut
110 g tumedat pruuni suhkrut
3 suurt muna
3 sl brändit või konjakit
1 apelsini mahl ja riivitud koor
1 sidruni riivitud koor
65 g jahvatatud mandleid
100 g hakitud sarapuupähkleid või kreeka pähkleid või pekanipähkleid või mandleid
680 g hakitud kuivatatud puuvilju - näiteks
suhkrustatud kirsse
340 g rosinaid ja korinte
kuivatatud kirsse
280 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0.25 tl soola
Koogi 'toitmiseks':brändit või konjakit
Määri 20 cm lahtikäiv koogivorm või keeksivorm võiga. Vooderda põhi ja servad küpsetuspaberiga.
Klopi mikseriga või ja suhkur heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval vahustades munad. Lisa konjak, apelsini mahl ja riivitud koor ning sidruni riivitud koor.
Sega juurde jahvatatud mandlid, hakitud pähklid ja kõik kuivatatud ja suhkrustatud puuviljad.
Sega teises kausis jahu, sool ja küpsetuspulber omavahel, siis sega ülejäänud ainetega.
Tõsta tainas ettevalmistatud koogivormi. Küpseta 160kraadises ahjus 1 tund.
Siis alanda kuumust ja küpseta 150kraadises ahjus veel 1 tund ja 30 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk enam-vähem kuivaks jääb.
Eemalda koogivorm ahjust, pane kook restile kuivama. Tee vardaga koogi sisse mõned augud ning pintselda konjakiga.
Keera kook põhjalikult toidukilesse ja fooliumisse ning pane koogikarpi või kilekotti.
Järgmise mõne nädala jooksul "toida" kooki 1-2 korda nädalas konjakiga pintseldades.
Retsept on mugandatud Nigel Slateri raamatust "The Kitchen Diaries", pildi tegi Kaare.
Väga hea on.
Kas mitte retsepti pole muudetud võrreldes eelmise aastaga? Koostisosad tunduvad samad, kuid maletan, et alguses pidi apelsinimahlas ja brandys ja võis kuivatatud puuvilju kuumutama... Pille, palun aita! Ülihea jöulumaius on küll.
Anna, ei ole seda puutunud, ausalt!
Viigimarjad on siin sees hästi mõnusad! Mul sai keeks kiiremini valmis. 150 kraadi juures küpsetasin vaid 30 minutit!
Nigel Slateri puuviljakook
See puuviljakook sisaldab rohkelt rosinaid ja korinte, kuivatatud jõhvikaid, viigimarju, ploome ja aprikoose, lisaks veel suhkrustatud puuvilju ja sukaadi, pähkleid ja mandleid. Valmista kook 3-4 nädalat enne jõule, et saaksid seda alkoholiga "toita" ja maitsed saaksid seguneda.
Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi veebipoest.