50 g võid
200 g jämedalt hakitud kooritud mandleid
150 g jämedalt hakitud kuivatatud datleid
150 g jämedalt hakitud kuivatatud aprikoose
100 g kuivatatud kuivatatud jõhvikaid
100 g jämedalt hakitud kreeka pähkleid
60 g (ca 1 dl) nisujahu
0.75 tl jahvatatud kaneeli
0.5 tl riivitud muskaatpähklit
0.25 tl jahvatatud koriandriseemneid
0.25 tl jahvatatud nelki
125 g (ca 1 dl) mett
125 g (ca 2.5 dl) tuhksuhkrut
Kaunistamiseks:Sulata või potis, aga ära pruunista. Lisa mandlid ning kuumuta neid umbes 5 minutit võis, aeg-ajalt segades.
Sega kausis kuivatatud puuviljad, kreeka pähklid, jahu ja vürtsid, siis lisa veidi jahtunud mandli-võisegu.
Pane mesi ja tuhksuhkur väikesesse paksupõhjalisse potti ning kuumuta segades keemiseni. Keeda tugeval tulel pidevalt segades umbes 3 minutit, kuni segu on kuldne ja vahutab kergelt. Kalla kuum mesi puuviljasegu hulka. Lase jahtuda, siis sega käte abil korralikult läbi.
Vooderda Ø 22 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Suru koogisegu vormi põhja, silu pealt märja lusika abil ühtlaseks.
Kata kook pealt samuti küpsetuspaberiga.
Küpseta 150-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit.
Lase koogil vormis täielikult jahtuda, siis kata kook kinni ning hoia kuni järgmise päevani köögis.
Enne serveerimist sõelu koogile ohtralt tuhksuhkrut ning lõika hästi väikesteks/õhukesteks tükkideks/viiludeks. Kook on väga rammus, nagu kompvekk.
Retsept on taanlaste Karolines Køkken-lehelt (Italiensk konfektkage). Muide, Poolas on koogi nimeks "piernik sienenski".
Itaalia jõulukook 'Panforte'
Rohkelt pähkleid, kuivatatud puuvilju ja vürtse sisaldav lihtne itaalia kook säilib pakitult külmkapis umbes 1 kuu. Serveeri väikeste tükkidena.