Itaalia jõulukook 'Panforte'

Rohkelt pähkleid, kuivatatud puuvilju ja vürtse sisaldav lihtne itaalia kook säilib pakitult külmkapis umbes 1 kuu. Serveeri väikeste tükkidena.

Kogus
32 väikest tükki
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

50 g võid

200 g jämedalt hakitud kooritud mandleid

150 g jämedalt hakitud kuivatatud datleid

150 g jämedalt hakitud kuivatatud aprikoose

100 g kuivatatud kuivatatud jõhvikaid

100 g jämedalt hakitud kreeka pähkleid

60 g (ca 1 dl) nisujahu

0.75 tl jahvatatud kaneeli

0.5 tl riivitud muskaatpähklit

0.25 tl jahvatatud koriandriseemneid

0.25 tl jahvatatud nelki

125 g (ca 1 dl) mett

125 g (ca 2.5 dl) tuhksuhkrut

Kaunistamiseks:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Sulata või potis, aga ära pruunista. Lisa mandlid ning kuumuta neid umbes 5 minutit võis, aeg-ajalt segades.

Sega kausis kuivatatud puuviljad, kreeka pähklid, jahu ja vürtsid, siis lisa veidi jahtunud mandli-võisegu.

Pane mesi ja tuhksuhkur väikesesse paksupõhjalisse potti ning kuumuta segades keemiseni. Keeda tugeval tulel pidevalt segades umbes 3 minutit, kuni segu on kuldne ja vahutab kergelt. Kalla kuum mesi puuviljasegu hulka. Lase jahtuda, siis sega käte abil korralikult läbi.

Vooderda Ø 22 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Suru koogisegu vormi põhja, silu pealt märja lusika abil ühtlaseks.

Kata kook pealt samuti küpsetuspaberiga.

Küpseta 150-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit.

Lase koogil vormis täielikult jahtuda, siis kata kook kinni ning hoia kuni järgmise päevani köögis.

Enne serveerimist sõelu koogile ohtralt tuhksuhkrut ning lõika hästi väikesteks/õhukesteks tükkideks/viiludeks. Kook on väga rammus, nagu kompvekk.

Retsept on taanlaste Karolines Køkken-lehelt (Italiensk konfektkage). Muide, Poolas on koogi nimeks "piernik sienenski".

LISA KOMMENTAAR