Dattel

Datlipalme on tuntud Lähis-Idas juba 3000 aastat. Kasvavad kuivas, subtroopilises kliimas. Kõrge datlipalmi otsas valmivad umbes 4 cm pikkused läikiva hele- või tumepruuni koorega viljad. Viljaliha on kuldpruun ja pehme, magus ja meemaitseline. Sisaldab vähe vitamiine, kuid palju kaaliumi ja kuni 70% suhkrut. Datlivilja sees olevat piklikku seemet ei sööda. Datleid korjatakse valminult, need säilivad üsna halvasti. Seetõttu leidub väljaspool kasvuala värskeid datleid harva. Küll on levinud aga kuivatatud datlid. Datlid sobivad vahepalaks, puuviljasalatitesse ja viili või jogurtiga söömiseks. Eriti hinnatud on Iraagi ja Alžeeria heleda viljakestaga ja Iraani tumedad datlid. Samuti võib neid lisada singi- ja juustusalatisse. Värskeid datleid tuleks säilitada külmas, 2-5 soojakraadi juures.