200 g punaseid läätsesid
0.75 l külma vett
2 sektoriteks lõigatud sibulat
1 tl jahvatatud koriandriseemneid
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0.25 tl Cayenne'i pipart
1 tl jahvatatud kollajuurt ehk kurkumit
2-3 tl tamarindipastat
maitse järgi laimi mahla
väike kimp värsket koriandrit
Serveerimiseks:keedetud basmati riisi
maitsestamata jogurtit
Pane läätsed ja külm vesi potti, kata kaanega ning kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ning hauta 15 minutit, kuni läätsed on pehmed.
Samal ajal kuumuta pannil õli keskmisel kuumusel. Lisa sibulad ja veidi soola ning prae aeg-ajalt segades 10-12 minutit, kuni sibulad on pehmed ja kuldsed.
Lisa küüslauk ja vürtsid ning kuumuta veel 2 minutit.
Lisa läätsed koos keeduveega ning hauta veel 5 minutit tasasel tulel, kuni vedelik on paksenenud.
Sega juurde tamarindipasta ning kuumuta aeg-ajalt segades 2 minutit.
Maitsesta ja tõsta pott tulelt.
Tilguta peale veidi laimimahla.
Serveeri koriandri, keedetud basmati riisi, tšatni ning maitsestamata jogurtiga*.
* Veganid võivad jogurti ära jätta või kasutada sojajogurtit.
tamarindi pasta ja imemaitsva chutney sain piprapoest, värske koriander jäi leidmata. Väga mõnus magushapu kooslus sai dhalist ja chutneyst, üks mu lemmikuid läätsetoitudest igatahes. Ja millise ilusa kuldkollase värvuse kurkum sellele raole annab..
Ostsin just mõned päevad tagasi tamarindipastat ja proovisin siinset retsepti. Tamarindi panin ikka hoopis rohkem kui retseptis kirjas ja laimimahla asemel lisasin hoopis Lime pickle nimelist toodet. Jogurti segasin dhali sisse. Nagu ikka, väga hea - osad kodakondsed virisesid vähese vürtsikuse üle, eks järgmine kord tean timmida. Sõime riisiga.
Dhal e. punased läätsed tamarindi ja laimiga
Magushapu läätseroog maitseb hästi jogurti ja magusa tšatniga.