50 g võid
2 hakitud sibulat
2 hakitud küüslauguküünt
300 g risotoriisi
400 g tükeldatud kõrvitsat
1.5 dl kuiva valget veini
1 l kuuma aedviljapuljongit
peotäis hakitud siledalehist peterselli
100 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
soola ja musta pipart
Kuumuta liitrises eraldi potis puljong ning hoia seda kergelt podisevana.
Sulata suures potis või ning kuumuta selles hakitud sibulat hästi tasasel tulel 5 minutit. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel nõrgal tulel 5 minutit. Lisa riis, kuumuta pidevalt segades veel paar minutit.
Lisa kuubikuteks lõigatud kõrvits ning kuumuta segades veel minut aega. Lisa vein ning lase korraks keema tõusta. Seejärel lisa kulbitäis kuuma puljongit ning sega õrnalt, kuni puljong on imendunud. Jätka vähehaaval puljongi lisamist ning riisiroa segamist, kuni kogu puljong on riisi imendunud ja potis on kergelt kreemjas valmis risoto. (Selleks kulub umbes 20 minutit või veidi rohkem).
Lisa hakitud petersell ja riivitud parmesan. Maitsesta soola-pipraga ning serveeri kohe.
NB! Kui risotot peaks üle jääma, siis valmista järgmisel päeval arancini frititud risotopalle.
Pildi tegi Kaare.
1847. aastal rajas Johann Gramp, Orlando Veinikeldri asutaja, esimesed viinamarjaistandused Jacob’s Creek’i kallastele Barossa orus.
Jacob’s Creek’i Cardonnay on suurepärane näide täiusliku maitsega Austraalia Chardonnay’st, kus on ühendatud rikkalik puuviljasus tammise maitsega. Pressitud mahla hoitakse vaid natuke aega kontaktis marjakestadega, siis järgneb käärimine madalal temperatuuril, mis jätab veinile naturaalselt värske puuviljasuse. Ainult osa veinist hoitakse prantsuse tammevaatides, et mitte liigselt anda veinile puidu nüansse ja samuti on osa veinist läbinud malolaktilise fermentatsiooni.
Värvus: on vein rohekas-kuldne.
Aroom: rikkalikult aprikoosi, melonit ning kergelt röstitud aroome, kergelt tammine.
Maitse: mitmekülgne, puuviljane ja täidlane. Järelmaitse on värske ja kergelt vürtsikas.
Mitmekülgne toiduvein, sobib erinevate kala ja mereandidega ning valge linnuliha-, liha- ja pastaroogadega.
Serveerida jahutatult 10-12 C juures.
Tootja: Jacob's CreekVäga maitsev, kõik kiitsid (:
Väga hea! Need mõned korrad aastas, kui kõrvitsat laialt käes on, tasub seda kindlasti teha.
Mulle lõpptulemus meeldis. Parmesani asemel kasutasin ühte teist külmkapis leidunud kõvemat juustu.
Maitses väga, ilmselt suvel kodumaise kõrvitsaga läheb kordamisele.
Imehea!
Tõeliselt maitsev risoto. Aitäh retsepti eest!
Väga hea risoto. Ka mees kiitis, kuigi tavaliselt tahab tema midagi lihasemat :)
Väga hea risoto. Iga aasta kõrvitsahooajal teen mitu korda. Lihasema versiooni jaoks praen vahel peale ka peekoniribasid. Ja tavaliselt lisan ka näpuotsaga tšillihelbeid.
Väga maitsev!
Hea oli, järgmine kord prooviks peekoniribadega, tundsin lihast natuke puudust.
väga-väga mõnus. liha-komponendiks praadisin õhukesi kanafilee lõike juurde.
Lihtsalt jumalik roog.
Suurepärane! Tegin seda täna teist korda ja võin julgelt öelda, et see oli mu parim söök üle pika aja - kreemine, mahe, kõrvitsane ja ülimaitsev. Esimesel korral tegin kõik nii nagu kästud. Seekord vähendasin parmesanikogust umbes poole võrra, kuna meie pere arvates jäi see eelmisel korral liialt domineerima. Seekord oli kõik lihtsalt super!
Tõeliselt maitsev on see tõesti! Kui tahate kasutada täisterariisi, siis tuleb rooga hautada umbes tunni jagu. Ka veinita oli risoto mõnus.
Väga maitsev! Meeldib isegi mu 2-sele lapsele, kes muidu riisi ei söö eriti. Kui lapsele teen, siis veini ei pane, aga maitse tuleb sellest hoolimata väga hea. Nii mulle kui lapsele meeldib pudrusem risoto, seepärast tükeldamise asemel ma riivin kõrvitsat.
Väga maitsev!
Veidi riisupudrune jäi (ja veini jätsin ära, seega läks vähemgi vedelikku, kui ette nähtud). Muidu väga maitsev! Kanaliha sobiks ka ideaalselt sinna sisse!
Täna tegin ja väga maitses!
Veiniga on hea süüa teha. Vahest harva saab teda ka toidu sisse panna. ;)
Minul läks puljongit detsiliiter-paar rohkem...
See on väga väärt retsept!
Väga maitsev tuli, aitäh retsepti eest :)
Risotot tehes tuleb itaalia köögi eripära kõige enam esile, et tuleb (hoole ja) armastusega teha, nimelt siinpuhul siis kuuma puljongit aegamisi lisades ja tunnetades kuidas siis riis seda immutab jne. Sidrunirisoto oli ok, aga tavaline basmati riis (ja selle valmimise protseduur) lemmik
Tere, minul selline probleem, et riis ja kõrvits ei lähe pehmeks, vedeliku kogus on sama nagu retseptis kirjas.Kas tegin siis liiga suured kuubikud või milles võib asi olla:/?
kõrvits - sõna puudub detailses otsingus
Marta, ei puudu, aga on sellisel kujul: "kõrvits - sh muskaatkõrvits e. muskuskõrvits, keegelkõrvits" :)
Väga hea retsept. Ma olen kõrvitsa kuubikute asemel teinud kõrvitsa püree või kui olen laisk olnud siis riivinud.
Tegin eelmisel nädalal ja väga maitses!
Kõrvitsarisoto
Eriti kauni kõrvitsarisoto saad siis, kui kasutad oranžikarva muskaatkõrvitsat. Ent ka tavalisest kõrvitsast saad maitsva roa!