200 g basmatiriisi
1 sl võid
1 hakitud sibul
paar kardemonikupart
väike kaneelikoor
0,5 tl sinepiseemneid
1 tl mahedat india karripulbrit või 0,25 tl kollajuurt ehk kurkumit
5 dl kuuma köögiviljapuljongit
200-300 g puhastatud suitsukala - nt
kimp värsket koriandrit ja/ või peterselli
3 muna või 12 vutimuna
soola ja musta pipart
Krõbedad sibulalaastud:2 sibulat
2 sl võid
näpuotsaga soola
Alusta krõbedate sibulalaastude valmistamisega. Koori sibulad, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Pane koos õliga pannile, lisa sool ning prae tasasel tulel aeg-ajalt segades umbes 20-25 minutit, kuni sibulad on kuldpruunid. Tõsta köögipaberile tahenema.
Pese basmatiriis hoolega külma vee all, nõruta.
Võta suur pann, sulata selles või. Lisa sibul ning prae tasasel tulel 5 minutit.
Lisa kardemoniseemned, kaneelikoor, sinepiseemned, loorberilehed ja karripulber ning kuumuta segades veel 1-2 minutit.
Lisa riis, sega hoolega läbi.
Lisa kuum köögiviljapuljong, sega kõik läbi. Kata pann kaanega ning hauta mõõdukalt tasasel tulel 12-15 minutit, kuni riis on küps. Ära hautamise ajal sega!
Riisi haudumise ajal keeda munad - kanamune keeda umbes 8-9 minutit, vutimune 2-3 minutit. Jahuta munad jooksva külma vee all, siis koori ja lõika vutimunad pooleks, kanamunad neljaks.
Serveerimiseks sega riis läbi, siis sega õrnalt juurde suitsukala, hakitud maitseroheline ning tükeldatud munad.
Kõrvale võid soovi korral pakkuda vedelamapoolset maitsestatud jogurtikastet (nt mündiraitat vms).
Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2013. a. märtsinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Toit ise on maitsev ja tegelikult homme õhtuks just plaanis üle pika aja teha. Seda retsepti pole proovinud vaid olen alati teinud Rick Stein'i retsepti järgi, kus koos sibulaga kuumutatakse õlis ka loorberileht ja kaneelikoort. Karri asemel on maitsvam lisada eraldi kardemoni ja kurkumit, mida mina lisan kohe mõnuga. Siis riis sisse, kuumutad läbi, lisad kalapuljongi. Hiljem keedetud munad peale ja törts hapukoort ja ongi valmis. Mõni aeg tagasi tegin mitu korda nädalas isegi.
Seda ka, et olen proovinud nii kuumsuitsuturska, kuna see on originaalis, ja ka kuumsuitsumakrelli. Ütlen ausalt, et kuumsuitsutursk oli tõeline pettumus selles söögis ja makrell oli ikka tunduvalt parem. Kujutan ette et see on hea ka lõhega. Või siis miks mitte eestistatult suitsuräime või -latikaga. Aga MITTE suitsutursaga.
Tegin suitsu latikaga. Lisasin ka loorberilehe ja kaneelikoore. Aga ausaltöelda erilist muljet ei jätnud. Üsna söödav, aga ei midagi erilist. Samas välja nägemine oli nii lahe ja isuäratav, et äkki kunagi katsetan mõne muu kalaga, äkki oli probleem selles..
Nami-nami otsing on tõeline õnnistus vaheldust armastavale inimesele. Kapis oli suitsutursk, aga ideid nappis. Roog õnnestus suurepäraselt, sobis ka lastele, kes muidu suured kalasõbrad ei ole. Koriandri puudumisel lisasin vörsket tilli, klappis maitsebuketti kenasti. Järgmine kord lisaksin veel peotäie spinatit ka.
Kedgeree
Tuntud anglo-india roog riisist, karripulbrist, munadest ja suitsukalast.