Nami-Nami kaneelirullid

Minu klassikaline kaneelisaia retsept. Tegelikult teen sellest tainast tavaliselt nii pidusaia (laon kaneelirullid ümmarguse vorm sisse ja küpsetan ahjus kuldseks; pärast hea murda) ja lisaks siis veel suure portsu kaneelisaiakesi.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
36 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

50 g pärmi

0.5 dl käesooja vett

100 g võid

3 dl piima

0.5 tl soola

85 g suhkrut (1 dl)

1 tl uhmris peenestatud kardemoni

600-650 g nisujahu (umbes 10-11 dl)

Täidis:

100 g võid

85 g suhkrut (1 dl)

0.5 sl jahvatatud kaneeli

Määrimiseks:

muna

Valmistamine

Lahusta pärm soojas vees.

Sulata või väikeses kausis. Lisa toasoe piim ja vala käesoe segu pärmi hulka. Sega juurde sool, suhkur ja kardemon. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina.

Kata tainakauss kilega või rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Valmista täidis: sega sulavõi, suhkur ja kaneel. 

Sõtku tainas kergelt jahusel laual läbi, jaota kolmeks.  Rulli iga osa 23x30 cm nelinurgaks. Määri täidisega (vajadusel valmista täidist juurde) ja keera rulli, alustades laiemast servast. 

Lõika rull 2-3 cm paksusteks viiludeks ja aseta saiad ahjuplaadile. Kata puhta rätikuga ja lase soojas veel umbes 20-30 minutit kerkida. 

Küpseta 200-225kraadises ahjus 10-15 minutit.

  • Samast tainast võib valmistada ka pidusaia.

Foto: Juta Kübarsepp

LISA KOMMENTAAR

Pim
postitatud 14.10.2005 16:33

Pille idee oli hea. Väga vahva tuli.

Aari
postitatud 27.10.2006 18:02

Täna tegin just nii, et ladusin suurde ümmargusse vormi pidusaiaks ja mõned üksikud saiakesed veel pealekauba. Tainas kerkis väga hästi. Täidisesse panin pooleks fairiini- ja tavalist suhkrut, tuli väga-väga maitsev. Liigagi maitsev ;)

Kadri
postitatud 02.02.2008 21:01

Mina sulatasin pärmi suhkruga, aga muidu tulid väga head ja pehmed.

niina
postitatud 25.05.2008 13:32

Tegin ka täpselt selle retsepti järgi selle taina, aga minul jäi küll tainas liiga vedel, nii et pidin umbes 200g jahu juurde panema kui siin kirjas oli. Ei tea kuidas minul siis nii juhtus, kuigi vedelikukogused olid ju samad.....:( Arvasin juba et saiad nässus, et taigen vaevalt nüüd kerkib nii kui peaks, aga tulemus oli super. Saiad väga pehmed ja maitsvad!

Kaiku
postitatud 30.05.2008 17:49

Niina , vabalt võis olla, et pidid jahu rohkem panema. Põhjus oli jahus, selle veesidumisvõimes, mis võib olla üpriski erinev. Suurtele pagaritööstustele läheb selline info koos iga jahukoormaga, aga poodiminevatele pakkidele ei hakka keegi kirjutama kui palju vett võib jahule lisada, et tuleks paras tainas.

Liiz17
postitatud 04.08.2008 15:49

Väga maitsvad ja kohevad saiakesed tulid, kui poleks piim otsa saanud, oleks ma need üksi ära söönud :) Kuna kahekesi palju saiakesi ära ei suuda süüa paari päevaga, mil nad kõige maitsvamad on, siis tegin pool kogust ja sain 16 suuremat kaneelirulli. Peale raputasin tuhksuhkrut ;)

Sirliiz
postitatud 17.08.2008 20:17

Tõelised lemmikud! Mulle meeldib veel valmis shokolaaditükikesi ja pärlsuhkrut rulli vahele lisada, saab eriti magusad saiakesed.

Dee
postitatud 19.09.2008 22:19

Täidisesse segasin nii valget kui pruuni suhkrut. Jahu läks minulgi veidi rohkem. No küll ikka maitsesid hästi! Kuna meid oli 2, aiis jagasin retseptis antud kogused kolmega ja sain 12 rulli. Rullid haihtusid välgukiirusel... :D

Maris
postitatud 21.09.2008 14:41

Teen juba teist korda selle retsepti järgi ja ütlen ausalt, et nii häid ja suus sulavaid pirukaid pole ma kunagi varem teinud. Super!!!

laiskus lämmatab
postitatud 29.09.2008 11:33

Tehtud. Tulemus kiitust väärt! Elu esimesed kaneelikuklid ning elu teine pärmitaigen!! Kommentaariks niipalju, et jahu lisasin rohkem ja täidist tegin kolmekordse koguse. Kolmekordne kogus täidist oli palju, seega järgmisel korral kahekordne täidisekogus. Ja vaatamata minu improvisatsioonile ja täielikule algakaks olekule, oli tulemus tohutult hea! Ma ei karda enam pärmitaigent!

Marju
postitatud 21.10.2008 10:20

Väga head tuli! Välimuselt paistsid millegipärast kuivad, kuigi tegelikult polnud üldsegi. Aga mulle meeldis, et ka tainas oli magus ja hästi pehme ja õhuke (sellest kõigest sain muidugi alles süües aru, pole pärmitainaga eriti kursis).

Paabu
postitatud 22.11.2008 09:18

Ma juba mõnda aega küpsetan selle retsepti järgi ja hirmus head saiad tulevad.

Infanta
postitatud 01.12.2008 14:44

Kinnitan, et saiakesed tulid väga mõnusalt pehmed.

Maile
postitatud 11.01.2009 09:00

See on vist esimene retsept, mis kohe esimesel korral vaga hasti 6nnestus. Kasutasin kuivparmi, k6ik toimis. Tanan hea retsepti eest!

kätz
postitatud 06.02.2009 16:45

väga väga hea rullid tulid! soovitan...minulgi läks jahu rohkem vaja kui repseptis ette nähtud :)

meri
postitatud 12.02.2009 15:55

fantastiliselt head kaneelirullid tulid. Väga pehmed ja suus sulavad :) PS: minagi lisasin rohkem jahu kui retseptis antud.

Kratt
postitatud 13.02.2009 22:06

Mina üritasin dl mõõdu järgi jahu panna ja ma ütleks, et peaaegu poole vähem läheb. Aga nad on tõesti väga pehmed ja väääga hääääd need saiakesed!!!:) Eriti soojalt ja eriti piimaga

Suviki
postitatud 16.03.2009 23:10

Jah, pole muud lisada, kui et väga maitsvad tulid; Või asemel määrisin lahtirullitud taigent munaga, ning seejärel riputasid kaneeli-suhkru seguga üle - selline asi nagu käe sees. Minul tuli 21 rulli - ei tea,kas lasin vähe kerkida v mis? IOgaljuhul olid pehmed ja väga ilusad; lahtise otsa panin rulli alla, nii et rullid tulid nagu tornid; jahu panin veidi vähem siinmärgitust - taigen tundus paras ning kerkinuna oli tainas pehme, samas väga hästi rullitav. Soovitan, kes soovib meest v külalisi üllatada; EI SOOVITA neid saiakesi teha, kui sa oled üksi kodus ja sul on kodus piisavalt külma piima.

Dagris
postitatud 27.03.2009 12:46

Just need õiged kaneelisaiad, parimad ahjusoojalt, peaaegu et suus sulavad. Mulle meeldib, kui täidist ikka nii vahel on, et maitset ka tunneb, mitte ei ole ainult sai. Samas liiga palju ei ole ka hea.

Marju
postitatud 01.05.2009 20:01

Proovisin ka nüüd pidusaia teha. Algul võtsin suure lahtikäiva vormi (28 cm vist), tegemise käigus sain aru, et läheb hoopis pisike 24 cm vorm. Pidusai paisus hoolega ja jäi päris naljakas tegelikult, aga suuremasse vormi ei oleks osanud saiu paigutada. Kas keegi on veel pidusaia teinud? Kuidas? :)

sutsik
postitatud 12.08.2009 10:38

Täiesti kohutav! Ma sõin pool plaaditäit üksi ära! Tõepoolest ülimaitsvad ja ega enne pidama ei saa, kui kurguni täis oled! Panin veel ühe muna ka juurde. Igaljuhul teen varsti jälle!

kati
postitatud 17.09.2009 19:13

Ma teist korda teen ja ikka ei tule valja...sellised pisikesed notsu saba moodi kakid tulevad vaid, et kui yles tosta siis naeb iga keerukoha juurest labi. Kuigi keeran ilusti kokku ja seekord tegin tapselt sentimeetrite moodu jargi. Tainas kerkib hasti. Miks nad sellised kohevad ja paksud ei tule nagu sul retsepti pildil? appi!

laiskus lämmatab
postitatud 15.10.2009 17:39

Sellest ongi saanud mu igakordne kukliretsept. Tänaseks olen ka selgusele jõudnud, miks mul esimesel korral nii palju jahu läks. Nimelt panin ma vett 10x koguse. Normaalne jah! A ikka sai asja! Sel korral unustasin piima panna ja kuna tainas kuiv tundus, udasin aga õli sisse. Lõpuks siis taipasin ja panin piima kah! Vahele sobib praegusel ajal õunatükikesi panna. Väga mahlane ja mõnus.

Libanõid
postitatud 22.12.2009 12:14

See on üsna ok retsept:)

jorss
postitatud 07.01.2010 00:42

Yeii! Kohe saab teine laar valmis. kühveldasin veel kamaluga rosinaid sisse ;) Muidu väga tainas, ei tulnd liialt magus, nagu paljud armastavad teha. tänud retsepti ja selle lehe eest! Kindlalt parim retsetileht netis. kahjuks varem pole siia sattunud, ega kusagil reklaami kohanud. Jõudu!

Kiki
postitatud 07.02.2010 14:57

Väga maitsvakesed tulid, aga kas keegi äkki teab mingit nippi kuidas need järgmisel päeval ka pehmed oleksid?

anton
postitatud 11.03.2010 16:48

väga hea retsept. taigen tuli ilus ja kohev. mina lisasin jääkapist kooritud õuna. Hakksiin tükkideks ja panin vahele :) väga mõnsa.

k
postitatud 09.08.2010 23:04

Sellest taignast on saanud mu magusa pärmitaigna kuldretsept. Tegin täna šokolaadi-rosinatäidisega kringlit. Saiapõlgurist mees sõi kolmandiku kringlit 20 minuti jooksul üksi ära :D

hh
postitatud 26.09.2010 13:52

mina olen ka selle retsepti järgi teinud. eelmistele kommenteerijatele, kellel seasabad tulevad...selleks et saiake tuleks kohev ja pehme, on juba vanaemade tarkus, et tainast tuleb sõtkuda umbes sada korda ühtlaste liigutustega, et pärm hakkaks elama. ja mida rohkem vett asendad piimale, seda pehmemad tulevad. piim kuivatab saia. nii rääkis minu vanavanaema:) vot!

Sunnari
postitatud 06.01.2011 17:54

Segasin täidise sisse kogemata kaneeli asemel piparkoogimaitseainet- esimesed rullid tulid väga särtsud! Panin sulavõid ja kaneeli juurde. Teine plaaditäis tuli vähe mahedam. Aga pisut piparkoogimaitseainet ei tee paha! Soovitan!

Marii
postitatud 24.03.2011 20:38

Mu elu parim pärmitaigen. Tegin täidise fariinisuhkruga. Usun, et pisut piparkoogi maitseainet juurde, on väga hea mõte.

kiku
postitatud 30.10.2011 18:31

said just valmis ja nüüd pugin koos klaasi piimaga.. ma arvan, et järgmine kord panen shokolaadi ja rosinaid ka vahele.

Siim
postitatud 23.08.2012 17:16

Teistkordselt tulid väga maitsvad. Täidist natuke timmida ja siis olen ülikõva kokk. Aitäh retsepti eest.

Dee
postitatud 28.09.2012 20:11

Taas jäin kaneelisaialõksu. :D Parim retsept. Tainas on nii hästi käsitletav, kogused toimivad; jahu panin rohkem ainult esimesel korral kunagi ammu tehes, kõik järgnevad sada korda olen saanud elu parimad saiakesed retseptis olevate kogustega. Täna tegin vahelduseks ühe ampsu minirulle. Aitäh väga täpse ja väga hea retsepti eest, Pille. :)

Kätlin
postitatud 04.10.2012 16:31

Kui kuivpäermi kasutada, kui palju seda siis panema peab?

Dee
postitatud 11.10.2012 10:32

Kätlin, nii Nordicu kui Veski-Mati kuivpärmipakile on kenasti peale kirjutatud, mitmele grammile presspärmile paki sisu vastab. :) I se vaatan ka alati sealt. Panen siia ka need kogused: Nordic Yeast kuivpärm 12g vastab 50g-le presspärmile (ehk siis 1 presspärmi kuubik). Veski-Mati kuivpärm 11g vastab 30g-le presspärmile.

Sirli
postitatud 21.01.2013 20:48

SUPER!! Esimest korda tegin pàrmitaina ja kaneelirulle! Super maitsvad tulid :) Kuigi jahu panin kyll rohkem, kui siin kirjas ;) Aga tainas kerkis ja ylihea sai!

jaan
postitatud 16.02.2013 23:27

Kui mitu saiakest sellest kogusest umbes saab?

Pille
postitatud 17.02.2013 10:07

Jaan, kogus on kenasti retsepti juures kirjas - 36 tk. Aga eks see oleneb sellest, kui paksuks taina rullid ja kui paksud on Su lõigatud viilud jne jne.

Merit
postitatud 17.02.2013 18:17

Tegin just ja maitse poolest tulid supper head, aga ahjus läksid enamus saiad keerust päris palju lahti. Ei te mis ma valesti tegin või tegemata jätsin.

Karita
postitatud 31.07.2013 18:21

Tõesti parim retsept, sest isegi misugune kokandusalane katastroof suudab selle põhjal maitsvad saiakesed valmistada. Isiklikult asendan reeglina kaneeli kookoshelvestega, saab mõnusalt magus ja omapärase maitsega.

Hexy
postitatud 06.10.2013 10:53

Väga hea taigna retsept! Ma järgmine kord katsetan vanaema nippi- määrin taignale sulatatud või ja riputan üle kaneeli-suhkruseguga. Jahu läks mul 650g, kasutasin Sunnutai oma.

mammi
postitatud 27.12.2013 20:40

Oi oi. Täna tulid eriti head rullid. Ma vist olen juba ise rull. Jahu rohkem(juhtus nii, et nisujahu sai otsa ja kapis oli täistera nisujahu) fariini suhkur ja möksi rulli vahele rohkem, ja voilaa - suurepärane söök valmis.

regiina
postitatud 14.01.2014 19:37

Olen selle retsepti järgi teinud mitmeid ja mitmeid kordi,aga koguseid pole kylll mōōtnud,ikka silmajärgi tuleb panna,tõesti väga väga head,,,Mina kardemoni ei Lisa tainale,

viktoria
postitatud 28.01.2014 18:22

tegin , väga head tulid :D .

e
postitatud 01.02.2014 23:35

Super head said..panin küll natuke rohkem jahu ja kogematta panin kuuma või taignasse ja eriti ei kerkind vist seepärast aga saiad said ahjus jumalikult head.Panin ka rosinaid,saiad tüstsin ilusatesse muhvini paberitesse ja puistasin värvilise puruga üle..ilusad ja maitsvad

Liisi
postitatud 08.11.2014 13:26

Super hea retsept. Soovitan teha! :)

Ragne
postitatud 17.11.2014 13:50

Tere mul selline mure et kui ahjust välja võtan ja natuke maha jahtuvad,lähevad saiakesed kõvaks,mis ma valesti teen?Oskab keegi öelda

Kadri
postitatud 29.11.2014 15:21

Kindlasti jahutada rätiku all. Soovitatakse ka pisut vett piserdada saiakeste peale pärast ahjust välja võtmist. Võib ka vähese sulavõiga määrida, pidi samuti kuivamise eest kaitsma.

Gerda
postitatud 11.12.2014 22:55

Minu meelest võiks täidist kohe 2-3 kordse koguse teha. Taigna osa tegin täpselt retsepti järgi. Saiakesed jäävad head mahlased ja maitse on ülihea! Esimest korda tegin ja ei pidanud pettuma. Taigen kerkis ka väga hästi ja hea oli rullida.

:)
postitatud 01.01.2015 23:14

Minul ei ole ükski pärmitaigen õnnestunud, kuid see retsept õnnestus 110% Soovitan samuti täidise kogust suurendada!

Erkki
postitatud 03.01.2015 14:00

Kõige tavalisema poes müüdava nisujahuga jäi selle koguse juures tainas täiesti vedel. Jahu kogust tuli ikka kõvasti suurendada. Samas jäi tainas pisut võine, ehk et seda oleks võinud ka pisut vähem panna. Täidist sai liiga vähe. Esimesel korral sai täidist 2,5 korda juurde tehtud, aga ka sellest jäi puudu, sest saiakesi tuli päris suur kogus. Järgmine kord prooviks oma retsepti või siis mõnda teist.

Triin28
postitatud 07.01.2015 20:26

Kiidan heaks!

kauklikahe
postitatud 24.01.2015 13:39

Oli jah võime aga seda rohkem võid seda parem on.Täidab väga hästi kõhtu ja tuli rohkem kaneelirullisid

kopli momo123
postitatud 24.01.2015 13:41

Nõustun kauklikahega

Tiia
postitatud 20.03.2015 19:03

Olen üldiselt kehv kommentaaride kirjutaja, kuid seekord ei saa teisiti... Selle retsepti järgi tehtud kaneelirullid tulid ülimaitsvad!!! Kogused läksid üldiselt täppi, kuid eelnevaid kommentaare arvesse võttes tegin täidist kahekordse koguse. Seda oli liiast, oleks ilmselt piisanud, kui kogused korrutada 1,5. Lisan ka juurde, et tegemist oli mu elu neljanda pärmitaignaga, seega lihtsalt super retsept!

Liis
postitatud 30.04.2015 08:45

Hea retsept. Olen tulemusega väga rahul.

Maika
postitatud 09.09.2015 17:38

Minu esimesed õnnestunud kaneelisaiad! Täidist pidi küll juurde tegema, aga kõik muu toimis. Superhead ja peab väga palju tahtejõudu olema, et mitte kõiki kohe ära süüa :P Ja kodu lõhnab ka suurepäraselt loomulikult :)

Milla
posted on 16.10.2015 15:56

Milline on see õige taigen, et kust ma tean, kas pean jahu juurde panema või mitte?

Aidake ruttu
postitatud 01.02.2016 11:18

oleks vaja kohe abi, nimelt ma ei saa aru kas see sulatatud või kohe alguses tuleb ka pärmi valada? Olen 15 a ja ei ole varem teinud neid. Kiire abi eest väga tänulik! :)

Pille
posted on 01.02.2016 21:17

"Sulata või väikeses kausis. Lisa toasoe piim ja vala käesoe segu pärmi hulka." Ehk sega sulavõi ja toasoe piim ja kui segu on käesoe (ehk ca 37 c), siis sega pärmi hulka!

Anna
postitatud 02.02.2016 11:15

Oleks ka vaja kiiret abi. Kas tainasse tohib panna 100g asemel 50g võid? Rohkem pole. Äkki millegiga asendada ja midagi 50g võile juurdepanna???

K
posted on 04.03.2016 12:59

Pane juurde toiduõli

Mai
postitatud 08.10.2016 21:25

Väga väga hea retsept! Saiad õnnestusid 110 protsenti!

ott raud
postitatud 14.03.2017 16:51

Kas pärm sekka tuleb lisada need suhkur ja need teised lisandit

MIA-LIA-RENY KUUSIK
posted on 23.04.2017 14:00

Minu arust ei!!!!!!

MIA-LIA-RENY KUUSIK
postitatud 23.04.2017 13:48

VÄGA MAITSVAD! Ma panin natike vähem pärmi. Väga head!

Kätlin
postitatud 02.08.2017 14:58

Minu esimesed kaneelirullid. Kõik õnnestus, tulid väga väga maitsvad ja pehmed! :)

Keili
postitatud 20.12.2017 17:19

Olen põhikooli õpilane ja toimus jõulukohvik meeldis kõigile ja olid väga pehmed

Mari rehepapp 8A
postitatud 13.01.2018 18:13

Nämma

Anna
postitatud 27.04.2018 21:20

Kui vorrelda Rootsi ehtsate kaneelbullar'itega, siis kaneeli vaga vahe, 600 gr jahu peale peaks olema ca 15-20gr kaneeli, kardemoni ka topelt, taidiseks void rohkem. Taidist tuleb ikka sudamest panna. Siin lihtne ja selge luhike video. Otsisin head retsepti ja see rootsi oma on paris hea. https://www.youtube.com/watch?v=RqQdwrCBNJo