225 g nisujahu
250 g külma võid
1 sl laimi mahla
1.25 dl jääkülma vett
Täidis:50 g värsket kooritud ingverijuurt
2 laimi riivitud koor ja 3 sl pressitud mahla
175 g kuldset suhkrut
1 kg küpset pirni (nt Conference)
Serveerimiseks:crème fraîche'i või kreeka jogurtit
Taina valmistamiseks pane jahu kaussi, lisa 175 g võid, laimimahl ja jääkülm vesi. Haki noaga puruseks, vajadusel lisa veel vett. Kalla tainas kergelt jahusele lauale, sõtku ühtlaseks.
Rulli tainas ca 15x30cm ristkülikuks. Murra alumine ja ülemine tainakolmandik keskele, nii et saad kolmekihilise taina. Suru tainas käte abil kokku, keera tainast enda ees 90˚. Korda rullimist, voltimist ja keeramist veel 4 korda. Siis pane tainas 30 min külmkappi tahenema.
Määri Ø 24 cm ja 4 cm sügavuse pirukavormi küljed võiga.
Riivi ingver peenelt, puised juurekiud viska minema.
Kuumuta väikeses potis suhkur, laimimahl ja riivitud koor suhkru lahustumiseni. Kuumuta keemiseni ning keeda 4-5 min, kuni saad kergelt kuldse siirupi. Kasta poti põhi ettevaatlikult külma vette, et vältida edasist küpsemist. Lisa ülejäänud või ning ingver, sega ühtlaseks.
Kalla pool saadud ingverisiirupist õhukese kihina ettevalmistatud koogivormi. Koori pirnid, eemalda südamikud ning lõika pirnid veeranditeks. Laota vormi.
Rulli lehttainas kergelt jahusel laual Ø 25 cm kettaks. Tõsta pirnidele, suru tainaservad pirnide ja vormi vahele. Küpseta 200-kraadises ahjus 35-40 min, kuni tainas on kerkinud ja kuldne.
Lase 5 minutit vormis jahtuda, siis kummuta kook alusele (libista esmalt terava noaga tainaservad vormi küljest lahti).
Kuumuta ülejäänud ingverikaste.
Lõika kook viiludeks, serveeri kastmega.
Retsept on briti ajakirjast Waitrose Food Magazine (September 2004, Joanna Farrow). Foto: Nami-Nami toimetaja Kaare Sova, stilistika: Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.
Pirni-ingveri tarte tatin
See kook kasutab "vale-lehttainast" - tainas on igati kihiline, aga valmib kiiremini ja vähema vaevaga. Koogi võib kuni neli tundi enne küpsetamist valmis seada.