Pirn

Pirn on vana kultuurtaim, mida kasvatati juba umbes 300BC. Põhjamaadesse jõudis pirnikasvatus keskajal. Pirne on mitu eri liiki, ent need on kõik sarnase kuju, roheka-pruunika värvi ja maheda mahlase maitsega. Pirnid korjatakse toorelt, sest järelküpsedes nende maitse paraneb ja pirnid muutuvad magusamaks. Pirni küpsust ei saa hinnata koore värvuse järgi, vaid kompimise teel - nimelt tundub küps pirn vajutades pehme. Küpsed pirnid säilivad lühikest aega. Kauplustes müüakse enamast poolküpseid pirne, mis paari päevaga järelvalmivad. Pirne võib süüa niisama või erinevates järelroogades. Sobivad küpsetistesse, juustulauale (eriti sinihallitusjuustuga). Pirne säilitatakse 1-2 soojakraadi juures. Eraldavad hulgaliselt etüleeni.