Kilekotikurgid

Kiire viis kurkide soolamiseks. 

NB! Vett ja äädikat ei tohi lisada; kurgid ei ole mõeldud pikaajaliseks säilitamiseks!

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

1 kg väikeseid kurke

1 sl jämedat soola

kümmekond mustasõstralehte

veidi mädarõikajuurt või -lehte

mõned tillivarred

5-6 küüslauguküünt

1 sl kollaseid sinepiseemneid

soovi korral veidi viilutatud punast tšillit

Valmistamine

Pese kurgid, võimaluse korral hoia neid paar tundi külmas vees.

Lõika kurkidel otsad ära. Haki mustsõstralehed ja mädarõigas väiksemaks, lõika küüslauguküüned viiludeks. Pane koos soola ja sinepiseemneteg kilekotti*. Pane kotti ka kurgid ja väiksemaks hakitud tillivarred. Sulge kott korralikult ja raputa korralikult kõik segi. 

Aseta kurgikott külmkappi, vahepeal võid seda paar korda keerata. Paari tunni pärast võib juba sööma hakata.

Nipid ja soovitused:

  • Mida kauem nad seisavad seda soolasemaks ja vürtsikamaks muutuvad.
  • Vaata, et kilekott oleks toidu kasutamiseks ohutu. Loomulikult võib kasutada ka mõnda muud hästi suletavat nõud.

Retsept ja fotod: Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa (vaata ka Ilse blogipostitust).

LISA KOMMENTAAR

takjas
postitatud 17.08.2014 10:07

Mulle ei meeldi toit kilekottides ja kasutan hästisuletavat TW kaussi.

mm
postitatud 20.06.2018 22:59

Misasi on TW kauss...?

Nn
postitatud 23.06.2018 13:47

Tupperware kauss

Tiiu Mihkelson @ FB
postitatud 17.08.2014 16:00

Mina olen teinud kurgid pikkupidi pooleks, siis maitsestuvad veel kiiremini.

kersti
postitatud 11.06.2016 09:45

Ma tegin eelmisel aastal aga tulid kole soolased, proovin uuesti. Hea kiire ja lihtne.

Ilse
postitatud 11.06.2016 12:01

Kaua hoidsid? Paari tunniga minu arvates küll liiga soolaseks ei lähe. Eks see retsept ongi ju kiirelt tegemiseks ja järgmiseks päevaks on nad kindlasti juba liiga soolased.

Nn
postitatud 23.06.2018 13:51

Mina panen sama kogus suhkrut sinna ja ei ole väga soolased,tulid kűlalised ja sõid kohe kilo kurki korraga,ütlesid väga maitsvad

Tiina
postitatud 17.06.2022 19:26

Kas sama kogus suhkut kui soola?

Effie
postitatud 11.06.2016 09:50

Meie pere lemmik, rohke tšilliga.

Valk1717
postitatud 11.06.2016 10:05

See on väga hea retsept- aga mina panen kurgid ilusasse purki (ka purki saab loksutada :) ja lisan veel murulaugu õisi- need on visuaalsel vaatlusel ilusad ;)

Ilse
postitatud 11.06.2016 12:02

Murulaugu õied on vahva mõte, katsetan kindlasti ! Kas paned siis purgile kaane peale ja külmkappi?

Ilse
postitatud 11.06.2016 10:31

Väga kiirelt ja väheste vahenditega saab mõnusad krõmspud kurgid ! Mina ikka vahel varieerin maitsetega, tšilli ja kirsilehed ja no mida on. Aga kindlasti ei tohi vett lisada, siis saab homme kurke ;)

Katrin Kukk
postitatud 11.06.2016 10:37

Olen seda retsepti juba aastaid kasutanud ja väga head kurgid tulevad. Krõmpsud ja koos tšilliga mõnusalt särtsakad :)

Ave
postitatud 11.06.2016 11:00

Meie pere suvised lemmikud

Inge Soosaar
postitatud 11.06.2016 15:47

Ammu järgi proovitud parimad!

Renna Nurme
postitatud 11.06.2016 20:18

Super krõmps!

õie
postitatud 11.06.2016 20:31

teen proovi

tere
postitatud 11.06.2016 20:43

Mul ei ole mädarõikajuuri ega -lehti, samuti mitte mustsõstralehti. Aga tahan ka isetehtud krõmpsu kurki. Kas retsepti on?

Ilse
postitatud 11.06.2016 21:42

Siis tee ilma lehtedeta ;) Tillivarsi pane natuke rohkem, tulevad natuke teise maitsega aga krõmpsd jäävad ikka. Kirsilehtedega on ka tehtud ja tammelehtedega (neid võiks siis natuke vähem panna) Tegelikult piisab ju ka ainult soolast ;)

Inna Salumaa
postitatud 11.06.2016 21:38

Supermaitsvad, mina poolitan kurgid pikuti, lisan ka veidi kuivatatud marinaadisegu kurkidele ja panen saslõkiämbrisse.

Sirje Lont
postitatud 11.06.2016 21:55

SUPER! Tegin eelmisel suvel kurke ainult sedaviisi!

Ülle Kopelik
postitatud 11.06.2016 23:08

Teen selliseid kurke juba 3. aastat. Väga head ja maitsevad kogu perele.

Catrin Plaser
postitatud 11.06.2016 23:10

Kas mustsõstra lehtede asemel on mingit head alternatiivi, ma mõtlen, juhul kui mustsõstra lehti pole näiteks saada.

Ilse
postitatud 12.06.2016 10:44

Siis võib vabalt ilma teha. Näiteks tillivarsi natuke rohkem panna või hoopis kirsi lehti kasutada aga tegelikult piisab ka ainult soolast, maitse on lihtsalt igavam, krõmpsud on ikka.

Sirje Murakas
postitatud 12.06.2016 14:53

Mädarõikalehed on head!

Kristel Nõgene
postitatud 11.06.2016 23:34

Tahan proovida :)

Anneli Sander
postitatud 12.06.2016 14:52

Tõeliselt hea ja lihtne! Mõnus teha paras ports!

Krista Viirok
postitatud 12.06.2016 17:55

Olen teinud juba paar aastat, tõesti lihne viis ja ilma igasuguse keemiata OK. Väga soovitan, mina olen veidike vähem soola pannud.

Ülle Lätting
postitatud 24.06.2016 13:03

Proovisin. Tõesti väga head. Selle suve lemmik.

Helen Kõvask
postitatud 05.07.2016 16:37

Meie teeme neid kohe, kui pisikesed kurgid müügile tulevad - tavaliselt varakevadel. Oleme muidugi retsepti mugandanud ja paneme seda, mis parasjagu meelejärele tundub olevat. Imehead!

Saima Jänes
postitatud 05.07.2016 19:06

Mõnusad!

Ene Villas
postitatud 06.07.2016 09:32

Tegime eile Ja juba otsas :D

kugid
postitatud 14.07.2016 16:01

Mustsõstra lehtede asemel sobib ka mustsõstra oksi kasutada,olen varakevadel okstega värsket kurki teinud.

Triin Tokko
postitatud 15.08.2016 21:18

Nende kurkidega on üks suur probleem! Ma ei jõua kunagi neid piisvalt teha, kogu aeg saavad otsa :). Parimad kurgid!

Inna Purve
postitatud 15.08.2016 21:31

Meil sama jama!

Krista Masing
postitatud 16.08.2016 15:19

Super head :)

Siiri Essenson
postitatud 14.05.2017 19:27

Vot sellel aastal teengi nii.

Kaidi
postitatud 14.05.2017 22:15

Minu lemmikud..:)

Eda Neeme
postitatud 15.05.2017 09:25

Minu lemmikud :) :) :)

Kaja Jalukse-Järvik
postitatud 17.05.2017 21:08

Mul selline retsept, et marinaadi teen sidrunhappega ja kuna talvel pole võtta mädarõika lehti, siis piirdun oma kuivatatud mustsõstra okstega, mille varred ka panen kiirmarinaadi sisse. Täitsa tugev maitse tuleb ka mustsõstra vartest. Ja kogu kupatuse panen roostevaba nõusse.

Ilse
postitatud 02.06.2018 17:31

Mustsõstra lehti saab väga edukalt sügisel sügavkülma panna. Mina teen sügisel (kui meelde tuleb) kurgisoolamise kotikesed mis sisaldavad siis mustsõstralehti, tillivarsi ja mädarõikajuurt. Kevadel varakult ja miks ka mitte talvel, kui kurke saab, hea võtta ja kasutada, küüslaugu ja muu kraami, mida vaja, saab talvel poest ka lisaks :)

Tiia Linkvist
postitatud 21.06.2017 17:11

Väga maitsvad tulevad ja olen teinud ka juba mitu aastat.

Made Kalev
postitatud 06.07.2017 20:29

Minul ka ära proovitud, kusjuures ei olnud ei sinepiseemneid, ega mädarõigast. Väga head sellegi poolest. Aga jah, heaks muutusid järgmiseks päevaks.

Helle Siigur
postitatud 26.06.2018 20:14

Teen kohe igal nädalal uus kotitäis, minule maitsevadki nn. viiepäevased!

Malle Miilmann
postitatud 17.06.2019 10:35

Superhead kurgid, lisasin ka 1 spl suhkurt!

Malle Miilmann
postitatud 25.06.2019 11:59

Tegin ja väga maitsvad on!

LG
postitatud 03.08.2019 22:41

Nii head ja krõmpsud 2 tunni pärast aga meile meeldivad rohkem 5 tunni pärast. Öeldi et siis on rokem maitsestunud :)

Siiri Essenson
postitatud 27.06.2020 11:54

Esimene sats tulid ûlihead. Teine!!?? ma ei tea kas olin hooletum, aga said liiga soolased. Niiet kindlasti ainult triiki täis supilusikas soola!!!

Maria
postitatud 20.07.2020 12:01

Lemparid!

Sigrid Klaas
postitatud 19.06.2021 11:58

Olen neid korduvalt teinud. ülimaitsvad!

Ly Kukk
postitatud 04.04.2022 20:06

Minu lemmikud! Nii head ja kõrmpsud!

Rel Haab
postitatud 17.06.2022 08:45

Need on parimad kurgid!