200 g nisujahu
150 g hakitud võid
2-3 sl külma vett
Täidis:25 g võid
25 g nisujahu
3 dl piima
2 tl teralist sinepit
3 lahtiklopitud muna
200 g kirsstomateid
200 g spargelkapsast (nt Härmavili külmutatud brokoli)
175 g sinihallitusjuustu - nt Stilton või Roquefort
soola ja musta pipart
Haki jahu võiga puruseks, siis lisa vesi ning sega peaaegu ühtlaseks. Rulli Ø 30 cm kettaks. Tõsta saadud tainaketas ettevaatlikult Ø 24 cm pirukavormi kohale ning suru kenasti vormi. Pane veerand tunniks külmkappi.
Vooderda tainapõhi küpsetuspaberiga ning kata kuivatatud ubadega. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Siis eemalda küpsetuspaber ja -oad ning küpseta veel 5 minutit.
Pane või, jahu ja piim väikesesse potti ning kuumuta aeglaselt keemiseni. Sega pidevalt! Kuumuta 2 minutit, siis tõsta pott tulelt ning sega juurde täisterasinep.
Lõika spargelkapsas väiksemateks õisikuteks, lõika varrejupp õhukesteks viiludeks. Keeda soolaga maitsestatud vees 3 minutit, siis loputa ja jahuta kiiresti külma jooksva vee all. Nõruta hoolega.
Jaota spargelkapsaõisikud, kirsstomatid ja 2/3 juustust eelküpsetatud tainapõhjale.
Lisa lahtiklopitud munad jahukastmele ning maitsesta soola ja pipraga. Kalla kaste pirukapõhjale ning puista peale ülejäänud juust.
Küpseta 190-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni täidis on kerkinud ja kuldne.
Eemalda pirukas vormist ning libista vaagnale. Serveeri soojalt või külmalt.
Retsept on mugandatud briti ajakirjast Good Food (July 2004, Roquefort, broccoli & tomato quiche), pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
See retsept on Good Food ajakirjas ka juba varem ilmunud ja olen seda ka korra valmistanud. Mäletamist mööda oli igati maitsev pirukas, selline üsna tugevamaitseline ja toekas. Peakski vist uuesti proovima..
Väga maitsev pirukas vaatamata sellel, et tegin ilma tomatiteta. Võib korrata.
Maitsev ja Täidis jääb väga mönusa konsistentsiga. Mul oli väga magus sinep, mis tegi kastme veidi liiga maguseks.
Maitsev ja mahlane pirukas!
Vàga vàga hea!
Kui kasutada külmutatud brokkolit, kas siis peab midagi kohandama?
Ei ole otseselt, aga oma ahju hingeelu tuleb tunda ja võtta pirukas välja siis, kui see valmis on :)
Sinihallitusjuustu-spargelkapsapirukas
Veidi keerulisem pirukas, kus muretainapõhjal on valges kastmes küpsetatud spargelkapsas, kirsstomatid ning juust.