Gruusia sealihahautis

Gruusia sealihahautisele (fotol esiplaanil) annavad maitse eksootilised lambaläätsed ja kollajuur ning vürtsikas adžika-kaste. Mina olen kasutanud sea kaelakarbonaadi.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg sealiha (kaelakarbonaad)

1.25 tl soola

2 sl oliiviõli

3 suurt küüslauguküünt

1 tl kuivatatud aed-piparrohtu

1 tl koriandriseemneid

1 tl lambaläätse seemneid

1 suur hakitud punane sibul

1 tl kuivatatud ja uhmris peenestatud peiulille õielehti (nn imereetia safran) või 0.5 tl kurkumit ehk kollajuurt

2.5 dl vett

1.25 dl hakitud värsket koriandrit

3 sl adžika tšillikastet

Kaunistuseks:

granaatõunaseemneid

Serveerimiseks:

kartuliputru

Valmistamine

Lõika sealiha 2-3 cm kuubikuteks. Maitsesta kergelt soolaga.  

Võta suur paksupõhjaline pott (u 4-5liitrine), pane mõõdukalt tugevale tulele ja lisa lusikatäis õli. Lisa lihakuubikud ning prae aeg-ajalt segades 7-8 minutit, kuni lihatükid on pruunistunud (vajadusel tee seda jaokaupa). 

Tambi küüslauk, piparrohi ja 0,5 tl soola uhmris pastaks. Kaabi saadud pasta väikesesse kaussi. Seejärel peenesta uhmris koriandri- ja lambaläätseseemned.

Lisa küüslaugupasta sealihale koos ülejäänud 1 sl õliga ning prae keskmisel kuumusel pidevalt segades 1 minutit.

Lisa sibul, koriander ja lambaläätsed ning imereetia safran või kollajuur. Hauta aeg-ajalt segades umbes 5 minutit, kuni sibul on pehmenenud.

Lisa vesi ja kuumuta keemiseni. Kata pott kaanega ning hauta hästi tasasel tulel umbes tund aega, kuni liha on pehme.

Lisa koriander, 3 sl adžikat ning maitsesta pipraga. Ülejäänud adžika pane eraldi lauale.

Serveerimisel puista sealihahautisele granaatõunaseemneid.

Serveeri tavalise või juustuga rikastatud maisimannapudru (elardži) või kartulipudru või nuudlitega.

Loe veel:

Retsept ilmus ka Pille Petersoo raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1", pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Ilsu
postitatud 13.03.2010 21:42

Väga maitsev sai ja on nüüd vaieldamatult üks minu lemmikumaid padasid. Tõe huvides peab mainima, et lambaläätsed jäid seekord välja. Polnud parasjagu kuskilt võtta.

Monika
postitatud 06.04.2010 13:20

Väga huvitav ja maitsev toit, läheb kindlasti kordamisele. Samuti lambaläätsi ei pannud, kuna polnud kusagilt võtta. Lihale tegin kastme ka peale.