Eestipärane seljanka

Eestipärase seljanka mõnusus rajaneb mitte tavapärasele suurele lihavalikule, vaid hästi läbi haudunud suurele sibulakogusele.

Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

3 suurt sibulat (350-400 g)

4 sl õli

1 dl kuuma vett

100 g kontsentreeritud tomatipastat

1 l kuuma veiselihapuljongit

3 loorberilehte

10 tera musta pipart

2-3 hapukurki

250 g Lihakas doktoriviinereid

300 g Lihaka Krakovi poolsuitsuvorsti

soovi korral praejääke

Serveerimiseks:

Saaremaa 20% hapukoort

Valmistamine

Lõika sibulad pikuti neljaks ja seejärel iga sektor õhukesteks viiludeks. Kuumuta potis õli, lisa sibulad ning prae mõned minutid tasasel tulel, kuni sibul pehmenema hakkab. Lisa kuum vesi, pipraterad ja loorberilehed ning hauta tasasel kuumusel umbes veerand tundi, kuni sibulamass on pehme ja kuldkollane.

Lisa tomatipüree ja hauta tasakesi veel mõned minutid. Lisa puljong, pikuti poolitatud ja õhukeselt viilutatud hapukurgid, tükeldatud suitsuvorst, viinerid ja soovi korral ka praejäägid. Lase seljankal aeglaselt keema tõusta, siis alanda kuumust ja lase kaane all 10 minutit tasakesi podiseda.

Soovi korral tõsta loorberileht vahukulbiga välja. Maitsesta lõplikult, soovi korral lisa veidi sidrunimahla. 

Tõsta igale portsjonile paksu hapukoort. 

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Heli J. @ Facebook
postitatud 02.05.2012 17:08

See mu lemmik supp, eile tegin. Seljanka on hea supp.:)

KärtK
postitatud 22.05.2012 17:21

meeldis!

dii
postitatud 21.02.2013 11:10

Meie perele meeldis ka väga ja teeme veelgi seda suppi :)

Marika
postitatud 19.04.2013 20:09

Super! Tuleb kindlasti kordamisele :)

Eleri
postitatud 06.07.2013 15:05

Hapukurgi asemel kasutasin marineeritud kurki, tomatipasta asemel ketšupit ja lisasin ka kaks kartulit, tuli väga maitsev.

a
postitatud 19.07.2013 14:44

kas kartulit ka ikka lisada?

Jata
posted on 21.02.2018 00:14

Seljanka sisse kartul ei käi.

köögikata
posted on 03.01.2019 01:33

maitse asi

Elina
postitatud 10.01.2014 17:02

Minu arvates ei muuda rohkem sibulat ja vähem liha üht suppi sugugi eestipärasemaks! Vähendasin sibula kogust ja lisasin ikka kartulit ka. Sai hea supp.

Diana
postitatud 07.07.2014 21:31

Mina lisasin 500g tomatipastat (100g jääb kuidagi lahjaks) ja 1 sibula rohkem, tuli päris hea :)

gurmaan
postitatud 31.08.2014 16:12

Puljong keeta veest (umbes 3 l) ja sea ribist (umbes 1kg, osta turult), koorides keemaminekul vahu ja lisades seejärel umbes 10-15 terapipart, 3-4 loorberileht ja kuhjaga teelusikatäis soola. Jätkata tasasel tulel keetmist, kuni liha on nii pehme, et tuleb ribikontide küljest lahti. Liha puhastada kontidest ja tükeldada.
Puljong kurnata.
300 g suitsuvorsti, 300 g sinki, 0,5 kg viinereid, 2-3 hapukurki ja 3-4 sibulat tükeldada.
Õlis praadida sibul klaasjaks, lisada tomatipüree ( umbes 200 g) ja veidi ketšupit ning jätkata kuumutamist. Viimasena lisada tükeldatud hapukurk. Segu kallata puljongisse, kuhu varem on lisatud ka 2 loomaliha kuubikut (päris hea on Prismast saadav Rainbow) ja tükeldatud sink, vorst, liha ning viinerid. Maitsestada soola, tšillipipra (umbes 0,5 tl) ja suhkruga (4-6 tl).
Supis peab olema tuntav nii pipra kibedus (õige vähe) kui ka natuke magus maitse. Serveerimisel võib suppi panna ka kivideta Kalamata kivideta musti oliive (Delphy) ja supilusikatäis hapukoort.

mina
posted on 17.01.2017 12:26

Kindlasti parim variant neist kõigist

K
posted on 24.10.2017 20:36

Tegin just Gurmaani õpetuse järgi esimest korda elus seljankat. Tegin pool kogust, aga ikka tuli suur potitäis imemaitsvat suppi. Aitäh!

Kairi N @ FB
postitatud 21.04.2015 15:19

Mulle väga meeldis, alles hiljuti tegin seda suppi esimest korda ja läheb kindlasti kordamisele.

cnn
postitatud 18.06.2015 13:07

Kiidan gurmaani ribilihaga seljankat.

Kaare
postitatud 10.01.2017 18:41

See supp seostub alati külma ilma ja suusamäega :) Vist sellepärast sõid ka lapsed hea meelega. Mul sai ainult veidi piprane.

Pille
postitatud 11.01.2017 16:37

Minu 2012. a. tehtud pildike:

Inga Vakrõõm
postitatud 08.04.2017 09:12

Lisaksin mõned mustad oliivid ka, siis oleks perfecto:)!

Olivia Saask
postitatud 11.04.2017 15:05

Väga hea supp tuli! Mul ei olnud küll neid õigeid asju aga polnud viga. Nii suur supiisu oli, et võtsin pool rõngast Saaremaa krakovit, tüki Maasinki ja tomatipasta asemel suurema purgi kooritud tomateid ning kanapuljongikuubikuid.

Kati Reintam
postitatud 02.07.2017 09:25

Minu lemmik supp.

Reet
postitatud 19.11.2018 19:10

Mina lisan keetmise viimases järgus veel ka kurgimarinaadi, saab veel maitsvam.

Mann
postitatud 03.01.2019 10:18

See on supp, kuhu pannakse kõik peo ülejäägid ja alati saab väga hea, lõpuks tuleb potti lisada veel sorts valet viina :-) Head isu!ja Head uut 2019 aastat! :-)

Maris
postitatud 04.01.2019 01:27

Maitsestamisel ära unusta suhkrut - see annab supile eriti mõnusa maitsenüansi. Ka meie pere söömapühade järgne keedus.