Bolognese kaste

Roog on pärit Bologna linnast. Britid kutsuvad seda Spag Bol, kuigi ükski endast lugupidav itaallane ei pakuks seda hakklihakastet spagettidega. Sobivad aga tagliatelle, pappardelle, cappelletti ja ehk ka strozzapreti

Maitsva Ragù alla Bolognese saab vaid siis, kui rooga vähemalt paar tundi tasasel tulel hautada. 


Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 sl oliiviõli

1 hakitud sibul

1 hakitud porgand

1 hakitud sellerivars

8 viilu hakitud peekonit või pancetta't

500 g lihaveise või rohumaaveise hakkliha

2 hakitud küüslauguküünt

1.5 dl punast veini

1 tl kuivatatud punet

400 g purk konservitud purustatud tomateid

75 g kontsentreeritud tomatipastat

soola ja musta pipart

värsket basiilikut

Serveerimiseks:

500 g spagette vm makarone

parmesani juustu

Valmistamine

Pruunista paksupõhjalises potis kuubikuteks lõigatud pancetta/peekon ja hakitud sibul, seller ja porgand. Lisa hakkliha, maitsesta soolaga ja prae veel umbes 5 minutit.

Lisa hakitud küüslauk, kuumuta veel minut aega. Lisa vein ja kuumuta, kuni vein on pea täielikult redutseerunud*. Lisa pune, tomatikonserv ja tomatipasta (tomatipasta annab hea maitse ja teeb kastme paksemaks).

Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata kaanega ja lase 1,5-2 tundi vaiksel tulel podiseda. Sega aeg-ajalt, et vältida põhjakõrbemist. Maitsesta vajadusel soola-pipraga, sega juurde katkirebitud värskeid basiilikulehti.

Sega keedetud makaronidega, peale riivi parmesani. Kõrvale sobib värske roheline salat.

Nipid ja soovitused:

  • Kui punaveinipudelit avada ei soovi, siis sobib ka nt Marsala vm kangestatud vein (ca 1 dl).

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 18.04.2005 11:43

Väga maitsev bolognese-kastme retsept, olen seda nüüdseks juba kolm korda valmistanud. Kastet olen hautanud umbes 2 tundi - tulemuseks imemõnusalt tugevamaitseline hakklihakaste. Peekoniks on alati Puddledub Pork Company tammesuitsutet peekon - absoluutselt parim!!! Kui lahtist veinipudelit pole olnud, siis olen veini asemel lisanud veidi sherrit -ka väga mõnus. Samuti lisan hautamise ajal aeg-ajalt veidi vett ja segan hoolega - muidu kõrbeb põhja, isegi mu igati kvaliteetse paksupõhjalise KitchenAid poti korral.

Dee
postitatud 17.05.2009 22:01

Väga mõnus kaste tuli selle retsepti järgi. :))

Pille
postitatud 01.09.2012 08:35

Tegin üle tüki aja Bolognese kastet, mida sõime Vapianost kaasa ostetud täisterajahust kruvidega. Kuna lapsed olid näljased, siis hautasin vaid tunnikese (või oli tund ja veerand?), oli ikka väga maitsev. Hakklihaks oli Eesti Mahe sarja veisehakkliha ja pooliku veinipudeli puudumisel kasutasin jälle šerrit. Soovitan kastmele peale tunniajalist hautamist üsna tihti silm peale visata, sest siis on oht, et hakkab põhja kinni.

Silja
postitatud 12.03.2015 14:06

Ma mainin ära, et meile viiamse aja hitt on bolognese tatraga. Hullult hea! Mina teen ka 50:50 siga ja veis ka vahest- või enamasti isegi.

Kaare
postitatud 13.12.2016 16:08

Liiga hea :)

Katrin Kravtsov
postitatud 05.04.2017 21:05

Absoluutne lemmik!

Kairi
postitatud 11.05.2017 20:09

No kõik, ka need, kes muidu kastmega pastat ei taha, sõid ja kiitsid. Väga-väga hea. Ja mul olid veel pooled koostisained puudu :D

Jah
postitatud 10.07.2022 15:46

Selleks oligi hea ????

emile
postitatud 08.01.2018 13:46

Tundub väga isuäratav :)

Jube
postitatud 16.12.2018 19:56

Seletate siin ,et ükski ennast austav itaalane ei paku bologneset spagettidega ..kui nii täpselt pasta sortidest jahute siis peaks ka teadma , et bolognese kastet ei tehta ka ilma rosmariinita !!!

Triinu
postitatud 23.01.2019 14:38

Ma torkan poti 2 tunniks 160c (fan) ahju. Siis ei pea pohja korbemist kartma ja silma peal hoidma

Hexy
postitatud 18.12.2021 17:54

Maitsev!

Su ema
postitatud 10.05.2022 08:54

liiga raske 5. klassi jaoks????????????????

aaa
postitatud 29.03.2023 18:37

haaaaaaaaaa!!!!!!!!!