1 sl oliiviõli
1 hakitud sibul
1 hakitud porgand
1 hakitud sellerivars
8 viilu hakitud peekonit või pancetta't
500 g lihaveise või rohumaaveise hakkliha
2 hakitud küüslauguküünt
1.5 dl punast veini
1 tl kuivatatud punet
400 g purk konservitud purustatud tomateid
75 g kontsentreeritud tomatipastat
soola ja musta pipart
värsket basiilikut
Serveerimiseks:500 g spagette vm makarone
Pruunista paksupõhjalises potis kuubikuteks lõigatud pancetta/peekon ja hakitud sibul, seller ja porgand. Lisa hakkliha, maitsesta soolaga ja prae veel umbes 5 minutit.
Lisa hakitud küüslauk, kuumuta veel minut aega. Lisa vein ja kuumuta, kuni vein on pea täielikult redutseerunud*. Lisa pune, tomatikonserv ja tomatipasta (tomatipasta annab hea maitse ja teeb kastme paksemaks).
Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata kaanega ja lase 1,5-2 tundi vaiksel tulel podiseda. Sega aeg-ajalt, et vältida põhjakõrbemist. Maitsesta vajadusel soola-pipraga, sega juurde katkirebitud värskeid basiilikulehti.
Sega keedetud makaronidega, peale riivi parmesani. Kõrvale sobib värske roheline salat.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Väga maitsev bolognese-kastme retsept, olen seda nüüdseks juba kolm korda valmistanud. Kastet olen hautanud umbes 2 tundi - tulemuseks imemõnusalt tugevamaitseline hakklihakaste. Peekoniks on alati Puddledub Pork Company tammesuitsutet peekon - absoluutselt parim!!! Kui lahtist veinipudelit pole olnud, siis olen veini asemel lisanud veidi sherrit -ka väga mõnus. Samuti lisan hautamise ajal aeg-ajalt veidi vett ja segan hoolega - muidu kõrbeb põhja, isegi mu igati kvaliteetse paksupõhjalise KitchenAid poti korral.
Väga mõnus kaste tuli selle retsepti järgi. :))
Tegin üle tüki aja Bolognese kastet, mida sõime Vapianost kaasa ostetud täisterajahust kruvidega. Kuna lapsed olid näljased, siis hautasin vaid tunnikese (või oli tund ja veerand?), oli ikka väga maitsev. Hakklihaks oli Eesti Mahe sarja veisehakkliha ja pooliku veinipudeli puudumisel kasutasin jälle šerrit. Soovitan kastmele peale tunniajalist hautamist üsna tihti silm peale visata, sest siis on oht, et hakkab põhja kinni.
Ma mainin ära, et meile viiamse aja hitt on bolognese tatraga. Hullult hea! Mina teen ka 50:50 siga ja veis ka vahest- või enamasti isegi.
Liiga hea :)
Absoluutne lemmik!
No kõik, ka need, kes muidu kastmega pastat ei taha, sõid ja kiitsid. Väga-väga hea. Ja mul olid veel pooled koostisained puudu :D
Selleks oligi hea ????
Tundub väga isuäratav :)
Seletate siin ,et ükski ennast austav itaalane ei paku bologneset spagettidega ..kui nii täpselt pasta sortidest jahute siis peaks ka teadma , et bolognese kastet ei tehta ka ilma rosmariinita !!!
Ma torkan poti 2 tunniks 160c (fan) ahju. Siis ei pea pohja korbemist kartma ja silma peal hoidma
Maitsev!
liiga raske 5. klassi jaoks????????????????
haaaaaaaaaa!!!!!!!!!
parim toit
Bolognese kaste
Roog on pärit Bologna linnast. Britid kutsuvad seda Spag Bol, kuigi ükski endast lugupidav itaallane ei pakuks seda hakklihakastet spagettidega. Sobivad aga tagliatelle, pappardelle, cappelletti ja ehk ka strozzapreti.
Maitsva Ragù alla Bolognese saab vaid siis, kui rooga vähemalt paar tundi tasasel tulel hautada.