7.5 dl vett
15 cm jupp kombu't ehk merikapsast
4 sl bonito-helbeid
4 sl meresoola
4 sl valgeid seesamiseemneid
4 sl mahedat nn valget miso-pastat
1 sl mirinit ehk magusat riisiveini
riivitud värsket ingverijuurt (pressi sellest 1-2 tl mahla)
200 g täisterasomen või udon-nuudleid
Serveerimiseks:0.25 nori-lehte (rösti kergelt ja lõika kääridega ribadeks)
1-2 viilutatud talisibulat
soovi korral kuubikuteks lõigatud tofu juustu
Valmista kõigepealt dashi ehk puljong. Sega vesi ja kombu potis, kuumuta keemiseni. Kohe, kui vesi keema hakkab, eemalda kombu-leht potist. Lisa bonito-helbed, tõsta pott tulelt ja lase 1-2 minutit tõmmata.
Kurna supp, pressi bonito-helvestest kõik vedelik välja. Viska kuivakspressitud helbed minema. Lisa puljongile sool.
Rösti seesamiseemned kuival pannil (sega neid 1-2 minutit mõõdukal tulel, kuni seemned on kuldsed - ülepraadimine teeb seemned kibedaks!)
Peenesta röstitud seesamiseemned uhmris. Lisa misopasta ja sega hoolega. Lisa umbes 2 dl dashi-puljongist ja sega ühtlaseks. Nüüd kalla saadud misopuljong ülejäänud puljongi hulka. Lisa mirin ja ingverimahl ning kuumuta peaaegu keemiseni. Tõsta pott tulelt.
Pane vahepeal keedetud nuudlid supikaussidesse, kalla peale niipalju puljongit, et nuudlid oleksid peaaegu kaetud. Kaunista röstitud viilutatud nori-lehe ja viilutatud talisibulaga.
Retsept on pärit Clearspring UKU veebilehelt (Udon In White Miso-Sesame Broth)
Udon-nuudlid miso-seesamipuljongis
Toitev supp, mis on eriti maitsev külmadel talvekuudel, ent sobib ka igal muul ajal.