1 pikk kurk
Täidis:6 lehte želatiini
170 g külmsuitsulõhet või -forelli
150 g 30% hapukoort (nt Saare smetana)
220 g kodujuustu
1 dl hakitud värsket tilli või murulauku
1 tl vasaabit või mädarõigast
4 sl sidrunimahla
2 dl 35% rõõska koort
Soovi korral:paar viilu röstsaia
Kaunistuseks:kooritud krevette või vähisabasid marinaadis
0.5 tl purustatud roseepipart
Vooderda 22-24 cm läbimõõduga siledapõhjaline koogivorm toidukilega. Lõika kurk õhukesteks viiludeks ja kata nendega vormi põhi, samuti aseta kurgiviilud külgedele.
Täidise jaoks pane želatiinilehed külma vette likku 5 minutiks. Sega kausis hapukoor, kodujuust, hakitud maitseroheline, vasaabi/mädarõigas.
Haki suitsukala väikesteks kuubikuteks, lisa kaussi. Vahusta rõõsk koor üsna tugevaks vahuks, siis sega õrnalt täidise hulka.
Kuumuta sidrunimahl. Pigista pehmenenud želatiinilehed kuivemaks, siis sega kuuma sidrunimahla hulka. Nirista želatiinisegu täidise hulka. Tõsta täidis ettevaatlikult kurgiviiludele.
Kata soovi korral pealt saiaviiludega (eemalda neilt koorikud ja lõika sobiva suurusega tükkideks), suru need kergelt peale.
Kata kook toidukilega või fooliumiga ning hoia järgmise päevani või vähemalt 4 tundi jahedas.
Kummuta šarlott serveerimisalusele, kaunista nõrutatud krevettide või vähisabadega ning puista peale veidi roseepiprateri.
Kui tahad pigem tarretatud salatit, võid “saiapõhja” lihtsalt ära jätta. Siis sobib kurgišarlott ka gluteenivältijaile.
Ma muutsin natuke koostist, asendasin kala krevettidega ja lisasin natuke lumekrabi. Kõik sõid ja kiitsid!
Näeb välja nagu kook aga on soolane :D Mõnus kerge amps kartulikotlettide juurde.
Lisasin nii retseptis olnud suitsukala kui krevette ning põhjaks röstsaia viilud, sest kartsin, et muidu jääb iseseisva tordina tiba vesiseks. tulemus oli väga maitsev! Ja otsa sai kiiremini kui jõudsin tükid välja jagada.
Kurgišarlott
See kurgišarlott meenutab idee poolest võileivatorti. Sobib hästi kohvilauale.