Kurgišarlott

See kurgišarlott meenutab idee poolest võileivatorti. Sobib hästi kohvilauale.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 pikk kurk

Täidis:

6 lehte želatiini

170 g külmsuitsulõhet või -forelli

150 g 30% hapukoort (nt Saare smetana)

220 g kodujuustu

1 dl hakitud värsket tilli või murulauku

1 tl vasaabit või mädarõigast

4 sl sidrunimahla

2 dl 35% rõõska koort

Soovi korral:

paar viilu röstsaia

Kaunistuseks:

kooritud krevette või vähisabasid marinaadis

0.5 tl purustatud roseepipart

Valmistamine

Vooderda 22-24 cm läbimõõduga siledapõhjaline koogivorm toidukilega. Lõika kurk õhukesteks viiludeks ja kata nendega vormi põhi, samuti aseta kurgiviilud külgedele.

Täidise jaoks pane želatiinilehed külma vette likku 5 minutiks. Sega kausis hapukoor, kodujuust, hakitud maitseroheline, vasaabi/mädarõigas.

Haki suitsukala väikesteks kuubikuteks, lisa kaussi. Vahusta rõõsk koor üsna tugevaks vahuks, siis sega õrnalt täidise hulka.

Kuumuta sidrunimahl. Pigista pehmenenud želatiinilehed kuivemaks, siis sega kuuma sidrunimahla hulka. Nirista želatiinisegu täidise hulka. Tõsta täidis ettevaatlikult kurgiviiludele.

Kata soovi korral pealt saiaviiludega (eemalda neilt koorikud ja lõika sobiva suurusega tükkideks), suru need kergelt peale.

Kata kook toidukilega või fooliumiga ning hoia järgmise päevani või vähemalt 4 tundi jahedas.

Kummuta šarlott serveerimisalusele, kaunista nõrutatud krevettide või vähisabadega ning puista peale veidi roseepiprateri.

Nipid ja soovitused:

  • Kui tahad pigem tarretatud salatit, võid “saiapõhja” lihtsalt ära jätta. Siis sobib kurgišarlott ka gluteenivältijaile.

LISA KOMMENTAAR

Adonay
postitatud 15.05.2008 20:52

Ma muutsin natuke koostist, asendasin kala krevettidega ja lisasin natuke lumekrabi. Kõik sõid ja kiitsid!

Cinnamoni
postitatud 28.04.2011 19:35

Näeb välja nagu kook aga on soolane :D Mõnus kerge amps kartulikotlettide juurde.

Inglike
postitatud 14.02.2014 15:03

Lisasin nii retseptis olnud suitsukala kui krevette ning põhjaks röstsaia viilud, sest kartsin, et muidu jääb iseseisva tordina tiba vesiseks. tulemus oli väga maitsev! Ja otsa sai kiiremini kui jõudsin tükid välja jagada.